Heimlich Manevrası Nedir, Bebeklerde Heimlich Manevrası, Heimlich Manevrası Nasıl Yapılır?

Heimlich manevrası nedir, nefes borusuna kaçan cisim nedeniyle meydana gelen boğulma olayları son derece sık karşılaşılan bir durumdur. Özellikle her nesneyi tatmak isteyen ve ağzına atan küçük çocuklarda çok sık karşılaşılan bir durum olan boğulma olayları zamanında müdahale edilmediğinde can kaybıyla bile sonuçlanmaktadır.Yemek yerken aynı anda nefes almaya yahut konuşmaya çalışmak da nefes borusunu tıkanmasına yol açabilir. Böyle bir durumda boğaza kaçan cismi öksürerek çıkarmaya çalışmak ilk başvurulan yöntemlerden birisi olmalıdır. Ama bu yöntem de yetersiz kalıyorsa ilk yardım heimlich manevrası çözüm olarak kullanılabilir.Heimlich yöntemi bilinci açık kişilerde, bilinci kapalı kişilerde, bebeklerde ve kişinin kendisi üzerinde farklı şekillerde uygulanabilmektedir.

Bebeklerde Heimlich Manevrası

Küçük bir çocuğun yahut bebeğin nefes alırken zorlandığını yahut hiç nefes alamadığını gördüğünüzde ilk yapacağınız iş 112 Acil Servisi aramak olmalıdır. Siz bu arada ilk yardım uygularken görevliler de olay yerine gelerek tıbbi müdahaleyi yapacak ve zaman kaybedilmemiş olacaktır.Bebekler ve küçük çocukların soluk borları tıkandığında tepki olarak ağlamak isteyecekler ama sesleri çıkmayacaktır. Soluk borusunun tıkalı olması sesin çıkmasını da engelleyecektir. Böyle bir durumda uygulanacak en doğru hamle Heimlich manevrasıdır. Heimlich manevrasını uygulayabilmek için bebeği yüzü aşağıya bakacak şekilde kolunuza yatırın ve aynı anda elinizle de bebeğin çenesinden tutarak başını destekleyin.Bunu yaparken bebeğin ağzını kapatmamaya ve boynunu eğmemeye özen gösterin. Bebeği bu şekilde kolunuza yatırdıktan sonra iki omzunun tam ortasına elinizin topuğu ile aşağıdan yukarı doğru 5 kez vurun ve hemen ardından soluk borusundaki cismin çıkıp çıkmadığını kontrol edin. Eğer bebek ağlamaya başladıysa, nefes alıyorsa, öksürüyorsa yani sesi çıkıyorsa yabancı cisim çıkmış demektir.Eğer cisim bebeğin sırtına vurunca çıkmadıysa bebeğin göğüs kısmında aynı işlemi denemelisiniz. Bunun için de bebeği yüzü yukarı bakacak şekilde dizinize yatırın. Kafası, vücudundan biraz daha aşağıda olsun. Bebeğin kafasını yine elinizle destekleyin. İki parmağınızla bebeğinizin göğüs kafesinin alt orta kısmına hızlı şekilde bası uygulayın.Bebeğin soluk borusundaki cisim çıkana kadar sırt ve göğüs kafesine vurma hareketlerini sırayla tekrar edin.

Heimlich Manevrası Nasıl Yapılır?

Yetişkin kişilerde soluk borusu tıkanması çoğunlukla öksürükle açılacak boyuttadır. Böyle bir durumda kişinin yüzü kırmızı ile mor renk alır. Elleriyle de boğazını tutarak boğuluyor olduğunu belli eder.  Böyle bir vakada kişi mutlaka öksürmelidir.Öksürmesi için kişiyi teşvik etmek ve güçlü bir şekilde arka arkaya öksürmesini sağlamak gerekir. Eğer cisim bu yolla çıkmıyorsa Heimlich manevrası uygulanmalıdır. Peki heimlich manevrası nasıl uygulanır?  Bebeklerde sırta vurma tekniği uygulana da yetişkinlerde böyle bir durumda yabancı cismi sırta vurarak çıkarmaya çalışmak daha kötü sonuçlar doğurabilir.Heimlich manevrası uygulamak için kişiye ayakta yahut oturur pozisyondayken arkadan sarılmak gerekir. Bir elin başparmağı midenin üzerine gelecek şekilde yumruk yapılır ve diğer elle kavranır. Yumruk halindeki el içe ve yukarı olacak şekilde 5-6 sefer kuvvetlice hareket ettirilerek yabancı isim çıkartılmaya çalışılır. Bu işlem cisim çıkana yahut yardım ekibi gelene kadar sürdürülmelidir.Peki eğer böyle bir durumla karşı karşıya kalırsak ve yalnızsak Heimlich manevrasını kendi kendimize yapabilir miyiz? Evet. Kendi kendimize de Heimlich yöntemi yani manevrası uygulayabiliriz. Önce kuvvetlice öksürmemiz gerekiyor. İşe yaramıyorsa bir elimizi yumruk yapıp karın ve göğüs kafesinin arasındaki bölgeye koyarak, diğer elimizle de kendimize kuvvetli bir şekilde çekebiliriz.Bu da işe yaramadıysa kendimize baskı uygulayacağımız bir zemin bulmalıyız. Tezgah, masa gibi sabit ve sert bir materyal olabilir. Yumruğumuzu diyafram aksı ile cismin olduğu bölgenin arasına konumlandırıp kendimizi bu sert materyale doğru hızlıca itmeliyiz. Böyle bir uygulama ile diyaframa sert bir baskı yapacak ve sert cismi çıkaracağız.Bu üç yöntem; yani öksürme, yumruğu kendinize çekme ve sert materyalle baskı yapma işlemlerini cisim çıkana kadar tekrarlamak gerekecek.Kişimim kendi kendine Heimlich manevrası yapması oldukça zor ve ürkütücüdür. En önemli konu sakin olmaktır. Cisim çıktıktan sonra nefesi düzenleyerek bir müddet dinlenmek ve tedbir olarak bir hekime görünmek gerekir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler

tokat haberleri