Basur Kabızlık Yapar mı?

Basur, ciddi bir sağlık problemi olmakla birlikte, bazı durumlarda kabızlık ile eş zamanlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bunun yanı sıra basurun kabızlığa sebep olmasından ziyade kabızlığın basura neden olduğu konusunun da detaylı şekilde irdelenmesi gerekmektedir. Kabızlık, tuvalete çıkma alışkanlığını ve vücudun alışmış olduğu tuvalet düzenini bozmaktadır.Kabızlık nedeniyle kişi dışkılarken zorlanır ve ıkınmak durumunda kalır. Bu durumda da bağırsaklarda gevşeme sorunu ortaya çıkar ve basur rahatsızlığı ortaya çıkar. Basurun ortaya çıkmasında en önemli etken, çok uzun süre tuvalette kalma ve bu süre boyunca ıkınmanın şiddetli bir biçimde gerçekleştirilmesidir. Çok fazla ıkınmak, anüs çevresinde yer alan bağ dokuların zayıf bir hale gelmesine ve toplardamarlarda genişlemeye yol açar. Aynı zamanda basınç artar ve zaman içinde damarlarda varis oluşmasına yol açar. Anüste ortaya çıkan bu varis ise basur (hemoroid) olarak isimlendirilir.

Basur ve Kabızlık

Kabızlık kronik bir hal almış durumda ise ve aynı zamanda kişi dışkılama sırasında kanama sorunu ile karşı karşıya kalmakta ise bu durumda basur söz konusu olabilmektedir. Kanama ağrı ile değil yalnız başına ortaya çıkar ve eğer kanamayla aynı anda can yanması mevcut ise makat çatlağı riskinden de şüphelenilmesi gerekir. Makat çatlağı her durumda basur olarak değerlendirilmemelidir. Eğer kanama ve ağrı birlikte 1 haftadan daha uzun bir süre boyunca devam ediyor ise mutlaka uzman bir doktora gidilmelidir, ciddi bir sorun olabilir.

Basurun Engellenmesi

Basurun verdiği sıkıntının ortadan kaldırılması ve yeniden bir basur oluşumunun engellenmesi için tıbbi tedavilerin yanı sıra bireysel olarak da çok dikkatli hareket etmek çok önemlidir. Kabızlığın giderilmesi bu durumun büyük ölçüde önüne geçecektir. Kabızlık sürekli olarak tekrarlanmakta ise ve bağırsaklarla ilgili bir sorun söz konusu değil ise büyük olasılıkla sorun, beslenme düzeninden kaynaklanmaktadır. Taze meyve ve sebze tüketimine son derece dikkat edilmesi, kayısı kurusu gibi bağırsakların çalışmasını sağlayacak besinlere ağırlık verilmesi tavsiye edilmektedir. Buna ek olarak;

  • Dışkılama olabildiğince kahvaltı sonrasında yapılmalıdır.
  • Dışkılama ihtiyacı ortaya çıktığında zaman geçirmeden giderilmelidir, aksi halde kabızlık sorunu meydana gelebilir.
  • Bağırsak içindeki dışkı miktarının artmasının sağlanması da kabızlık için bir çözümdür. Bunun için posalı ve içeriğinde lifi bulunan besinlerin tüketimine ağırlık verilmelidir.

Basur, bazı durumlarda yaşam ve beslenme tarzı ile ilgili iken bazen de genetik nedenlerle meydana gelebilmektedir. Kabızlık ve buna bağlı olarak ortaya çıkan basurun en önemli nedenlerinden bir tanesi, çok fazla acı ve baharat içeren besinlerin tüketilmesidir.Basur tedavisinde yoğurt, tahıllar, kefir ve sıvı besinler ile taze meyve ve sebzelerin de tüketilmesi önemlidir. Buna ek olarak basur sorunu yaşayan kişilerde dikkat edilmesi ve kaçınılması gereken besinlerin başında kafein, baharat, acı, gazlı içecekler, çok yağlı ve çok tuzlu besinler gelmektedir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir