Ayakta şişme ve kızarma sonucunda kişi gündelik hayattaki işlerini yerine getirmekte zorluk yaşayabilir. Bu durum kısa süreli olabilir ve kişinin istirahat etmesi ile geçebilir ya da uzun süreli var olur ve kişinin muhakkak uzman bir hekim tarafından kontrol edilmesi ve gerekli tedavinin uygulanması gerekir.
Ayakta Şişme ve Kızarma Nedenleri Nelerdir?
1-)Travmatik Olaylar
Kişi dikkatsizlik ya da kaza sonucunda ayağını bir yere çarpabilir veya ayağının üzerine zarar verici bir cisim düşebilir. Böyle durumlarda dokuda meydana gelen harabiyetin boyutuna bağlı olarak ayakta şişme ve kızarma gözlenebilir. Bu durum genellikle kişinin istirahat etmesi, bazı ağrı kesici ilaçları kullanması ile geçer.
2-)Nöropatik Ağrı
Nöropatik ağrı, sinir uçlarında meydana gelen harabiyet sonucunda gözlenmektedir. Bu durum kendiliğinden oluşabilmektedir ancak genellikle kronik hastalıkların verdiği sekonder hasar olarak görülmektedir.Bu duruma verilebilecek en güzel örnek şeker hastalarıdır. Şeker hastalarında kan glikoz seviyesinin tam olarak ayarlanamadığı durumlarda kişinin vücudunda çeşitli yan etkiler, hasarlar oluşmaktadır. Bu hasarların en yaygın gözlenen ayakta şişme ve kızarma ile kendini gösteren nöropatik ağrıdır.
3-)Kullanılan İlaçlar
Kronik rahatsızlıklarda kullanılan özellikle ödem oluşmasına sebep olan ilaçlar ayakta oluşan ödemlere bağlı olarak ayakta şişme ve kızarmaya sebep olabilir.Bu durumda kişinin doktor kontrolünde ilaç dozunu azaltması, farklı bir ilaç kullanmaya geçmesi ya da kullanılan ilaç ile birlikte bir diüretik ilaç kombine edilmesi gerekli görülebilir. Daha doğru ve detaylı bilgi için uzman doktora danışılmalıdır.
4-)Dermal Hastalıklar
Kişinin derisinde oluşan çeşitli bakteri, virüs ya da mantar kaynaklı enfeksiyonlarda ayakta şişme ve kızarma gözlenebilmektedir. Böyle bir durumda hastalığın kaynağının bulunması için kişi bir dermatolog tarafından muayene edilmeli, neden saptandıktan sonra uygun tedavi uygulanmalıdır.