Ağrılı Adet Görme(Dismenore) Nedir, Nedenleri, Yapılması Gerekenler

Ağrılı Adet Görme(Dismenore)

            Dismenore, ağrılı adet görme dediğimiz kadınların sağlık açısından en sık karşılaştığı sorunlardan biridir. Genellikle adet başlangıcından itibaren 1-2 gün içerisinde kendini gösteren, karın bölgesinde gerçekleşen kramp şeklindeki ağrılardır. Bu ağrıların şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Kimi kadınlar için hafif kramplar olsa da kimi kadınlarda gün içerisindeki işini etkileyebilecek halde olup; mide bulantısı, bel-ayak ağrıları da eklenebilir. Adet ağrısı daha çok 20 yaşlarda görülmekte olup bazı insanlarda 40 yaşlarında da görülmektedir.

Ağrılı Adet Görmenin Nedenleri

            Çoğu durumlarda ağrının nedeni tam olarak bilinmemekte fakat bazı durumlarda adetin görüldüğü yer olan rahimin(uterus), miyometriyum tabakasında kas kontraksiyonların(kasılma) artmasıyla ve daha sonrasında bu kasların gevşemesi durumu dolayısıyla ağrıların oluştuğu bilinmektedir.

Dismenorenin Türleri

            Primer ve Sekonder olarak ikiye ayrılır. Primer Dismenore; kadınlarda bulunan prostaglandin denilen bir hormonun sebebiyle oluşmaktadır. Bu hormonun ataklarıyla ağrılar azalır ve artar. Bulantı, kusma ve ishal gibi belirtiler bu kısımda görülür. Erken yaşlarda başlar. Sekonder Dismenore; primer dışındaki ağrılı krampları kapsamaktadır. Rahimde bulunan bir diğer tabaka olan endometriyumun rahim dışında dokuda bulunması (yumurtalıkta olması gibi) ve adet olduğu zaman buradan kanayarak dökülmesiyle oluşan ağrılı kramplardır. Bu kramplar Primer Dismenore’de ayrı olarak adet öncesinde başlayıp karnın alt kısmında görülebilir ve uzun zaman sürebilir. Daha geç dönemde başlayan Sekonder Dismenore’de iyi huylu myom adlı tümörler(kistler) rahimde ve yumurtalıkta bulunabilir. Daha geç yaşta başlar.

Yapılması Gerekenler

            Görülen belirtiler karşısında doktora gidilmelidir. Doktor kontrolünde kas gevşeticiler alınabilir. Normal boyuttaki ağrılar için bel ve ayaklara sıcak uygulama yapılabilir. Egzersiz ve yürüyüşün kramplara iyi geldiği bilinmektedir. Karnın üzerine sıcak uygulama yapılması kan akımının şiddetini artıracağı ve riskli olduğu için yapılmamalıdır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir