1. Elma, ıspanak, nane ve benzeri taze ürünler yemeyi denemelisiniz
Özellikle sarımsak ağırlıklı bir yemek yiyorsanız, tatlı olarak elma yiyin veya taze nane yapraklarını çiğneyin. Bir çalışma, çiğ veya ısıtılmış elma, marul veya nane kimyasal yapısının sarımsak nefesinin kokusunu gidermeye yardımcı olduğunu gösterdi. Sıcak yeşil çay ve limon suyu da işe yarayabilir.
2. Yemekten sonra fırçalayın ve diş ipi kullanın
Ağız kokusuna sebep olan bakterilerin birçoğu diş eti çizgisinin altında ve dişlerde plak birikimi olan yerlerde yaşar. Soğan veya sarımsak yedikten sonra dişlerinizi fırçalamak ve diş ipi kullanmak, kokuya neden olan bakterileri ve yiyecek artıklarını ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Elektrikli bir diş fırçası kullanmak, diş eti çizgisinin altını fırçalamanıza ve plak oluşumunu azaltmanıza yardımcı olabilir. Bu, nefesi daha uzun süre taze tutar. Bir diş fırçasının gidebileceği kadar geriyi ve dilinizi nazikçe fırçalamak da yararlıdır. Hareket halindeyken, cüzdanınızda diş ipi bulundurmayı deneyin.
3. Klor dioksit gargara kullanın
Klor dioksit içeren gargaraların ağız kokusunun tedavisinde etkili olduğuna dair bazı bilimsel kanıtlar vardır. Klor dioksit plağı, dili kaplayan bakterileri ve yiyecek parçacıklarını gidermeye yardımcı olabilir. Bu, kamp yaparken dışarıdaki suyun tadını arındırmak ve iyileştirmek için kullanılan içeriğin aynısıdır.Gargara genellikle diş fırçalama ve diş ipi kullandıktan sonra işe yarar. Aşırı kullanımı veya ağız tahrişini önlemek için şişenin üzerindeki talimatlara da dikkat etmek önemlidir.
4. Uçucu yağlar kullanın
Uçucu yağlar genellikle alkol bazlı gargaralara eklenir. Ferahlatıcı nefese ek olarak bazılarının antibakteriyel özellikleri de vardır. Uçucu yağlar ve bir taşıyıcı yağ (hindistan cevizi, tatlı badem veya zeytin) ile kendi ev yapımı gargaranızı da yapabilirsiniz. Ağız kokusunu gidermek için kanıtlanmış faydaları olan uçucu yağlar şunlardır:
- Nane
- Biberiye
- Mür
- Okaliptol
5. Dil temizleyicileri deneyin
Bakteriler ayrıca diş fırçanızın ulaşamadığı yerlerde, dilin arkasında da çoğalır. Beyaz bir dil, ölü hücreleri, mikroskobik besin parçacıklarını ve bakterileri gösterebilir. Dil fırçaları ve kazıyıcılar gibi dil temizleyiciler, dilinizin en arkasına ulaşmanıza yardımcı olabilir. Kokuya neden olan kalıntıların giderilmesinde de etkilidirler.Dil kazıyıcı kullanmak için dilinizin arkasından başlayın ve yavaşça öne doğru kazıyın. Bu, beyaz kalıntıyı ağzınızın önüne getirecektir. Kazıyıcı üzerinde görünür kalıntı kalmayana kadar durulamaya devam edin ve bu işlemi tekrarlayın. Bunu gün içinde veya sarımsak, soğan içeren yemekler yedikten sonra da kullanabilirsiniz.
6. Seyreltilmiş elma sirkesi için
Elma sirkesi, bakterilerin büyümesini destekleyen pektin içerir. Sarımsak veya soğan yemeden önce bir bardak suda 1-2 yemek kaşığı elma sirkesi ilave ederek içmek, yan ürünlerini sisteminizden daha hızlı atmanıza yardımcı olabilir. Aynı zamanda sindirime de yardımcı olur.Yemekten sonra çok seyreltilmiş bir çözelti içebilirsiniz veya yedikten sonra 10/15 saniye ağzınızda çalkalayın.
7. Yeşil çay için
Dişlerinizi fırçalamak için banyoya gidene kadar kokuyu geçici olarak azaltmak için yemekten sonra bir fincan sıcak yeşil çay için.
8. Naneli sakız çiğneyin
Naneli sakız çiğnemek, sarımsak nefesini geçici olarak etkisiz hale getirebilir. Ayrıca, sindirimden sonra sarımsak ve soğanın kalıcı etkilerini azaltabilen asit reflüyü de azaltabilir.