Memede Şişlik ve Dokununca Acıma Nedenleri ve Tedavisi

Kadınların birçoğu hayatının belli dönemlerinde meme ile ilgili rahatsızlıklar yaşar. Bazen geçici ve önemsiz olabilen bu rahatsızlıklar bazen de yaşantıyı olumsuz etkileyecek düzeye gelebilir. En sık rastlanan memede şişlik ve dokununca acıma durumudur. Yaygın bir durum olan memedeki acıma ve şişlik tek bir sebebe bağlanamaz.

Ağrıların birçok sebebi olabilir. Bazen meme ağrıları göğüsteki kas ağrıları ile karıştırılmaktadır. Bu yüzden ağrının memede oluştuğundan emin olmak gerekir. Meme ağrıları üzerinde durulması gereken önemli bir konudur. Böyle bir durumla karşılaşıldığında ciddiye almak ve takip etmek gerekir. Çünkü meme kanseri oldukça yaygındır. Bu yüzden de ağrılar hastalık habercisi olabilir. Aşağıda memenin dokununca acıması hakkındaki tüm sorular ve cevaplar yer alıyor. Özellikle sol memenin dokununca acıması adet dönemiyle ilişkilendirilebilir.

Memedeki Ağrı, Şişlik Ve Acıma Sebepleri

Adet(Regl) Döneminde Olan Ağrılar: Kadınlar arasında memede bastırınca ağrı nedenleri arasında genellikle adet döneminde oluşan ağrılar vardır. Bu durum normaldir. Her iki memede de olur. Genellikle memede şişlik, gerginlik ve acıma hissi oluşturur. Adet dönemine bir kaç gün kala başlar ve adet görme ile ağrı kendiliğinden geçer. Bu durumun meme kanseri ile ilgisi yoktur. Bütün kadınların yaşadığı gayet doğal bir süreçtir.

Memede acı hissi nedenleri arasında yine adet döneminde oluşan ancak adet dönemi boyunca süren ağrılar da mümkündür. Bu duruma sık rastlanmaz. Genellikle 40-50 yaşları arasındaki kadınlarda menopoz döneminde görülebilir. Sadece bir memede ortaya çıkar. Burada da anormal bir durum söz konusu değildir. Adet düzensizliğinde de memede acı hissi görülmüştür. Bu tip ağrılar hormonal sebeplerden kaynaklandığı için gebelik nedeniyle de oluşabilirler.

Kalpte Oluşan Ağrı: Çoğu zaman memedeki ağrı ile karıştırılır. Çünkü vücudun bir bölümünde oluşan bir ağrı başka bir bölümüne de yansıyabilir. Bu durumda kalp hastalığı sebebi olabileceği için bir uzmandan yardım almak gerekir.

Meme Kanseri Sebebiyle Oluşan Ağrı: Vücut bazen ağrı ile kişiyi uyarabilir. Bu da ciddi hastalıkları önceden fark edip önlem alınmasını sağlar. Tabi memede dokununca acıma  durumunda ilk akla gelen meme kanseri olmamalıdır. Ancak ağrı ile birlikte başka durumlarda söz konusu ise şüphelenmek yersiz sayılmaz. Mesela; memede dokununca acıyan kitle beraberinde meme ucundan gelen akıntı ve meme ya da koltuk altı bölgesinde hissedilen kitleyi de beraberinde getiriyorsa şüpheli olabilir. Kişi kendi eliyle de muayene ederek kitleyi hissedebilir. Bu durumda muhakkak doktora başvurulmalıdır. Mamografi ve ultrason ile meme kanseri olup olmadığı kesin olarak teşhis edilebilir.

Kist: Kist, memede acı hissi nedenleri arasında en zararsız olanıdır. Belli bir boyuta gelen kistler ağrı yapabilir. Rahatsızlık verdiği durumda doktor tarafından enjektör yardımıyla çekilebilir.

Çarpma Ya Da Vurma Gibi Travmatik Sebeplere Bağlı Olanlar: Bu gibi durumlarda da ağrı olabilir. Bazen bu tip travmatik durumlarda kitle oluşabilir. Ağrısı çok şiddetli olabileceği için mutlaka uzmandan yardım alınmalıdır.

Kas Ağrısı: Bazen tutulmalara bağlı olarak göğüs kasında ağrı oluşabilir. Kas gevşetici ile tedavi edilebilir.

Solunum Yolu Hastalıkları: Nefes alıp vermekte zorlanma, nefes alırken yanma ve batma gibi durumlar var ise bu da akciğer ya da solunum yolu hastalıklarından kaynaklanabilir. Bu durumda göğüs hastalıklarına başvurulmalıdır.

Sindirim Sistemi Hastalıkları: Ülser gibi mide hastalıkları da memede acıya sebep olan durumlar arasındadır. Bu durum genellikle aç karnına olur ve yemek yendiğinde geçer.

Enfeksiyon: Memedeki enfeksiyon da ağrı, yanma ve şişmeye sebep olabilir.

Emzirme Dönemindeki Ağrı: ​​​Yeni doğum yapan annelerde emzirme döneminde süt kanallarının dolması ile meme ağrısı çekebilir. Bu durumdaki ağrılar emzirdikçe geçer.

Memedeki ağrılar şüphesiz ki sadece kadınların problemi değil erkeklerde de görülebilen bir problemdir. Erkeklerde görülen meme ağrısının sebepleri…

Erkeklerde Meme Hastalıkları

Meme kanseri kadınlar kadar olmasa da nadiren erkeklerde de görülebilir. Nadir görülme sebepleri hem erkeklerde memenin az olması hem de hormonal durumla alakalıdır. Genellikle erkekler bu durumu ileri yaşlarda yaşar. Kadınlarda daha sık rastlandığı için erkekler bu durumun çok geç farkına varır. Bu da ölüm riskini arttırır.

Belirtileri

En sık rastlanan sebepler arasında; memede acıma ve şişlik, yanma, şeklinde değişiklik, akıntı gibi durumlardır. Ağrı oluşması ise ileri evrede olur.

Sebepleri

Meme kanseri akrabası olanlarda risk durumu en yüksektir. Hatta bir kaç kişide görülüyorsa o zaman erken yakalanma riski daha da fazla olabiliyor. Yüksek radyasyona maruz kalmak da erkeklerde meme kanseri riskini arttırır. En riskli durum ise memedeki kanserin başka organlara sıçramasıdır. Başka bölgelere sıçramadan erken teşhis etmek tedavinin başarısını arttırır.

Korunma

Aslında korunma yöntemi kesin olarak bilinmemektedir. Ailesinde meme kanseri olanların belli bir yaştan sonra rutin meme kontrolü yaptırması öneriliyor. Bunun dışında da memede görülen olağan dışı bir durum olursa geç kalmadan derhal doktora başvurulmalıdır.

Ancak erkekte memede şişlik ve dokununca acıma durumu hemen kanser belirtisi olmayabilir. Bazen de hormonal sebeplerden  kaynaklanabilir. Kandaki östrojen seviyesi artar, androjen seviyesi azalır. Bu durumda da meme bölgesinde hassasiyet ve büyüme olabilir. Ancak yine de riske atmamalı ve bir uzmana başvurulmalıdır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir