Safra kesesi hastalıkları genellikle yüksek şiddetteki ağrılar ile kendisini göstermektedir. Bu ağrılarla başa çıkmanın ilk yolu, elbette bu konuda uzman olan bir doktora başvurmak ve doktorun uygun göreceği tedaviyi başlatmaktır. Fakat bu tedaviye ek olarak evde yapılabilecek olan bazı bitkisel yöntemler ile ağrının hafifletilmesi ve safra kesesi hakkındaki bazı sorunların daha hızlı iyileştirilmesi mümkün olmaktadır. Buradan hareketle safra kesesi ağrısına ne iyi gelir sorusunun yanıtlarına geçmeden önce, safra kesesinin nasıl bir organ olduğunu ve hangi hastalıklara yakalandığını bilmekte yarar var.
Safra Keseninin Görevi Ve Hastalıkları
Safra kesesi, vücutta karaciğerin üretmiş olduğu “safra” adı verilen salgıyı depolayan organdır. Safra salgısı, vücuda alınan yağların emilimine yardımcı olmaktadır. Sağlıklı bir insanın vücudunda her gün 600 miligram kadar safra salgısı üretilmekte ve bu salgı ana safra kanalının yardımı ile on iki parmak bağırsağına aktarılmaktadır. Safra kesesi ise, bu salgının depolanmasını ve gerektiği zamanlarda kullanılmasını sağlayan organdır.
Karaciğerin alt kısmında yapışık olan safra kesesi, şekil itibariyle bir armut görünümündedir. Bu organ depoladığı safrayı aynı zamanda yoğunlaştırmak görevine sahiptir. Safra kesesinde görülen ve ağrıya neden olan hastalıkların başında safra kesesi taşları bulunmaktadır. Bu taşlar ameliyat yöntemi ile alınabileceği gibi, eğer rahatsızlık çok ilerlemiş durumdaysa safra kesesinin tamamı da ameliyat ile alınabilir. Ancak bu tedavilerle birlikte safra kesesi ağrısına ne iyi gelir sorusuna yanıt olan alternatif bazı tedaviler de geliştirilmiştir.
Safra Kesesi Hastalıklarına Bitkisel Çözümler
Çoğu zaman gece vakti ortaya çıkan dayanılmaz ağrılara neden olan safra kesesi taşları veya safra kesesi iltihabı gibi rahatsızlıklarda safra kesesine iyi gelen bitkiler ile tedavi sağlanabilir. Bu tedavilerin başında asidik etkiye sahip olan limon ve sirke gibi çözümler bulunmaktadır. Özellikle safra kesesi ağrısı elma sirkesi kullanımı ile giderilebilmektedir. Hatta bu rahatsızlığa hiç yakalanmadan, her gün bir çorba kaşığı kadar içilen elma sirkesi, vücudun birçok fonksiyonunu dengelediği gibi safra kesesinde oluşabilecek taş ve iltihap gibi sorunları da engellemektedir.
Safra kesesinde taş olan kimseler, sabahları uyandıkları zaman aç karnına bir çorba kaşığı veya rahatsızlığın şiddetine göre bir kahve fincanı kadar elma sirkesini içebilirler. Eğer midede herhangi bir sorun varsa, sirke mideyi rahatsız edeceğinden bu doz, azaltılır ve sirkeyi bir su bardağı kadar ılık su ile karıştırarak içilebilir. Yaklaşık olarak 21 gün kadar devam edilmesi gereken bu kür sayesinde safra kesesi ağrısı elma sirkesi ile geçirilir. Bu sürede safra kesesinin iyileştiği, ağrıların kesildiği ve taşların yok olduğu gözlemlenecektir.
Aynı biçimde limon suyu kullanımının da safra kesesi rahatsızlıklarında faydalı olduğu bilinmektedir. Özellikle safra kesesi taşı zeytinyağı limon karışımına düzenli olarak devam edildiğinde büyük oranda iyileşme sağlanabilir. Bu karışım da yine sabahları aç karnına içilmeli ve yaklaşık olarak üç hafta kadar devam edilmelidir. Ağrıya neden olan safra kesesi taşı zeytinyağı limon ile kısa sürede erimektedir.
Safra Kesesi Rahatsızlıkları İçin Bitkisel Kürler
Safra kesesinde oluşan rahatsızlıklar için safra kesesine iyi gelen bitkiler ve faydalı olan çok sayıda bitkisel kür bulunmaktadır. Bu kürlerin en etkili olanlarından biri de kırmızı pancar ile hazırlanan bir kürdür. İnsan sağlığına sayısız faydaları olan kırmızı pancarın karaciğeri ve safra kesesini temizleme gibi özellikleri bulunmaktadır. Buna göre bir adet kırmızı pancar, bir adet havuç ve bir adet salatalık bir mutfak robotu yardımı ile parçalanmalı, bu karışım sabahları aç karnına tüketilmelidir. Hatta bu karışımı akşam yemeklerinden önce de hazırlayabilir ve böylelikle yemek sırasında ağrıya yakalanma riskini ortadan kaldırabilirsiniz. Üstelik bu kür geceleri oluşacak ağrılardan da korunmanın en etkili yoludur.
Safra kesesi taşları için hazırlanan bir başka bitkisel kür de deve dikeni bitkisi ile hazırlanmaktadır. Deve dikeni, Akdeniz iklim kuşağındaki ülkelerde bol miktarda yetişmekte ve dolayısıyla ülkemizde de bulunmaktadır. Bu bitki yalnızca safra kesesi hastalıklarında değil, karaciğer, mesane ve böbrek sorunlarında da olumlu etkiler sunmaktadır.
Deve dikeninin tüm bu olumlu etkilerinden faydalanmak için bir tatlı kaşığı kadar öğütülmüş deve dikeni tohumu ve yapraklarını bir su bardağı kadar suyun içerisinde yaklaşık olarak beş dakika kadar kaynatıp, sabahları uyandıktan sonra ve geceleri yatmadan önce içebilirsiniz. Eğer bu bitkinin tadı size biraz tuhaf geliyorsa, bu durumu karışımın içerisine bir çay kaşığı kadar bal ve birkaç damla limon damlatarak aşabilirsiniz.
Safra Kesesi Ağrılarına Sıcak Uygulaması
Safra kesesi ağrıları olan kimseler tarafından genellikle yöneltilen safra kesesi ağrısına sıcak iyi gelir mi sorusuna net bir cevap vermek için safra kesesinde oluşan sorunun ne olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Eğer ağrı safra kesesinde oluşan taşlardan kaynaklanıyorsa, bunda sıcak uygulaması bir süreliğine ağrının kesilmesine yardımcı olabilir. Ancak safra kesesindeki sorun eğer iltihap nedeniyle yaşanıyorsa, bu durumda kesinlikle safra kesesi ağrısına sıcak iyi gelir mi sorusunun cevabı olumsuzdur.