Kilo Vermek İçin Öneriler

Günümüzde obezite oldukça yaygın bir sorun haline gelmiştir. Bu sebeple tüm dünyada zayıflama üzerine popüler hale gelmiş diyetler kaçınılmaz olmuştur. Aslında başarılı kilo kaybı yaşam tarzı değişikliği ve kalıcı sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmak gerekir.  Bölgesel zayıflama, çok hızlı kilo kaybı gibi hedefler sunan diyetler genellikle güvenilir ve sağlıklı değildir. Size özel diyetisyen kontrolünde düzenlenmiş diyetler, egzersizler ve öneriler ile hedefinize ilerlemelisiniz. Bölgesel zayıflamak istiyorsanız egzersiz programları ile desteklemek iyi olabilir. Hızlı kilo kaybı ise birçok açıdan sağlığınızı bozabilir. Örneğin çok kısıtlı ve hızlı kayıp hedefleyen diyetlerde kas kaybetme ihtimaliniz artar, güçsüz ve halsiz kalabilirsiniz ve vitamin değerleriniz düşebilir. Yazımızda kilo vermek için ipuçları, popüler diyetlerin etkileri ve kilo vermeye destek besinleri paylaşacağız.

Kilo Vermek İçin İpuçları

Diyete başlamadan önce hazır olduğunuzdan emin olun.  Motivasyon ve kilo vermeye hazır hissetmek önemli detaylardır. Bunun yanı sıra dengeli ve düzenli beslenmeye alışmak, sağlıklı kilo kaybetmek uzun süre gerektirebilir. Daha sonra en hızlı kilo verme yöntemi gibi araştırmalardan çıkıp gerçekçi hedefler belirleyin. Özel bir durumunuz yoksa haftada 0,5-1 kilo arası kayıp hedeflemek ideal olabilir. Unutmayın, kilonuzun %5 ini bile kaybettiğinizde kronik hastalık riskini azaltabilirsiniz. Örnek verecek olursak 80 kg bir kişi 4 kilo verdiğinde tip-2 diyabet, kalp hastalıkları gibi riskler azalabilir. Buna karşı en hızlı kilo verme yöntemi gibi hedefler belirlemek kas kaybetmenize yol açabilir ve kronik hastalıkların riskini arttırabilir.

Sağlıklı besinleri tercih edin. Bu besinleri tüketirken sevdiğiniz seçeneklere yönelmek diyete destek olacaktır. Örneğin meyve tüketmiyorsanız sevdiğiniz seçenekleri yoğurtla veya sütle karıştırmak tüketiminizi kolaylaştırabilir. Diyetinize ekleyebileceğiniz diğer yiyeceklere yumurta, yeşil sebzeler, balık örnek olarak verilebilir. Zeytinyağı, avokado, chia, keten tohumu, fındık, fıstık ezmesi, ceviz, çiğ badem sağlıklı yağ kaynaklarıdır ve bunlar da iyi bir diyetin içinde bulunabilir. Ayrıca beslenmeye tam tahıllar eklemek bağırsak sağlığınıza iyi gelecek ve kan şekerinizi dengeleyecektir.  Tam buğday, çavdar unları ve ekmekleri, yulaf ezmesi, karabuğday gibi besinler tam tahıllardır. Aç kalarak ayda 15 kilo vermek gibi hedefler belirlediğinizde ise hem mutsuz olursunuz hem de verdiğiniz kiloları hızla geri alabilirsiniz. Tüm bu besinler ve daha fazlası sayesinde aç kalmadan, iyi beslenerek hedeflediğiniz kiloya ulaşabilirsiniz.

Bunları da Okumalısınız :  3 Diyet İncelemesi: Gaps Diyeti, Candida Diyeti, Ketojenik Diyet

Sıvı Alımı

Vücudumuzun yarısından fazlası sudan oluşur ve bu sebeple diyet sırasında beslenme kadar sıvı alımı da çok önemlidir. İçtiğiniz içecekler, miktarları ve gün içinde içtiğiniz zaman dahi önemli olabilir. Öncelikle su tüketiminize özen göstermelisiniz. Su, vücudumuz için birçok önemli göreve sahiptir ve eksik tüketildiğinde kilo vermeyi zorlaştırabilir. En hızlı kilo verme yöntemi arayışındaysanız suyu kesinlikle ihmal etmemelisiniz. Günde 2,5-3 litre su tüketimi birçok kişi için yeterli olmaktadır. Ayrıca suyu mümkün olduğunca yemeklerden önce içmeye çalışın. Yemek aralarında veya hemen sonrasında içilen su sindirimi zorlaştırabilir ve şişkinlik yapabilir.

Diyette siyah çay ve kahve tüketiminize de dikkat etmelisiniz. Aşırı siyah çay ve kahve tüketimi vücutta ödeme neden olabileceği gibi kabızlık ihtimalini de arttırabilir. Günde 1-2 fincan siyah çay ve 1-2 fincan kahve tüketimi genellikle uygundur. Bu içecekleri öğünlerden 30-60 dakika sonra içmeniz ise en iyi zamanlama olacaktır.  Ayrıca şekersiz ve katkısız seçeneklerini içmeyi unutmayın.

1 ayda 10 kilo verilir mi, gibi soruları soranlar için kaç kilo oldukları ve sağlık durumları sorgulanmalıdır. Ancak çoğu insan için 10 kilo kaybı oldukça yüksek bir orandır. Kilo vermeye destek olması için önerilerimize ek olarak bitki çayları da destekçi olabilir. Günde 1-2 kupa içeceğiniz yeşil çay, beyaz çay, tarçın-karanfil çayı, rezene çayı gibi ihtiyacınıza göre değişebilecek çaylar kilo vermenize destek olabilir. Yüksek antioksidan ve ödem atmaya destek en iyi seçenekler yeşil çay ve beyaz çay diyebiliriz. Kan şekerini dengelemeye destek, şişkinliği azaltıcı ve ödem atmaya yardımcı rezene çayı ve tarçın-karanfil çayını içebilirsiniz. Bunlara ek olarak kuşburnu, ıhlamur, papatya, melisa gibi bitki çaylarını da beslenmenize ekleyebilirsiniz.

Popüler Diyetlerin Kilo Vermeye Etkisi

Son dönemde oldukça popüler hale gelen ketojenik diyet, su diyeti ve aralıklı oruç gibi beslenme modelleri kilo vermek için yaygın olarak uygulanmaktadır. Her diyet gibi popüler diyetler de uzman kontrolünde ve kişiye özel uygulanmalıdır.  Bu diyetler herkes için uygun olmayacağı gibi tek bir şekilde de uygulanmazlar.

Bunları da Okumalısınız :  İnsülin Direnci

Aralıklı Oruç Diyeti

Örneğin aralıklı oruç veya ıf diyeti dediğimiz beslenme modelinde saatler, öğün sayıları, kalori kişiye özel düzenlenebilir. Başka bir örnek verecek olursak emzirme döneminde ıf diyeti ile zayıflamak eksik beslenmenize yol açabilir ve süt kalitenizi düşürebilir. Emzirme döneminde if diyeti yapmak isteyenler diyetisyen kontrolünde ilerlemelidirler. Buna ek olarak 12-8 aralıklı oruç modeli ya da 5-2 oruç diyeti gibi birden fazla seçenek mevcuttur. Aralıklı oruç ile ilgili detaylı bilgi için diğer metinlerimizi inceleyebilirsiniz.

Ketojenik Diyet

Ketojenik diyet ise yağdan zengin ve karbonhidrattan fakir bir beslenme modelidir. İlk ortaya çıkışı epilepsi hastalarında nöbetleri engelleme amaçlı olmuştur. Daha sonraları ketojenik diyetin diyabet ve kanser riskini azalttığı çalışmalar olsa da kesin kanıtlar henüz yoktur. Son dönemde ise düşük kalorili ketojenik diyet zayıflama amaçlı uygulanmaktadır.  Düşük kalorili ketojenik diyet beslenme listeleri internette dahi oldukça yaygındır. Ancak bu diyet de herkes için uygun olmayabilir. Ketojenik diyet beslenme listesi uygulayan kişinin herhangi bir kronik hastalığı olmaması önemlidir. Kalp, böbrek, karaciğer hastalıkları gibi özel durumları olanlar bu diyeti uygulamamalıdır. Ayrıca doğum sonrası ketojenik diyet ile kaç kilo gider diyenler, emzirenler için ketojenik diyet eksik besin alımına neden olabilir. Ketojenik diyet ile ilgili detaylı bilgi için diğer yazılarımızı okuyabilirsiniz.

Su Diyeti

Bir diğer popüler diyet ise su diyetidir ve oldukça aç kalmayı hedefler. Temel hedef tamamen aç kalarak alınan enerjiyi sıfırlamaktır. Su orucu olarak da adlandırılır ve 1-7 gün arası örnekleri mevcuttur. Su diyeti ile kaç kilo verilir, sonralar için oldukça hızlı kilo kaybı hedeflenmektedir. Ancak bu çok büyük oranda vücudunuzdaki su kaybıdır. Bu kadar kısa sürede hızlı yağ kaybı yaşamanız pek mümkün değildir. Bu yüzden su orucu gibi açlık diyetlerini uygulamamalısınız.  Su orucu diyeti ile birlikte kan şekeri düşüklüğü, halsizlik, göz kararmaları, mide ağrıları yaşama olasılığı yüksektir. Ayrıca normal öğün düzeninize döndüğünüzde verdiğiniz kiloları fazlasıyla geri alabilirsiniz. Su diyeti ile kaç kilo verilir sorusu yerine sağlıkla kilo vermeyi hedefleyelim.

Bunları da Okumalısınız :  Bağışıklığı Güçlendiren 15 Besin

Özel İçerikler Burada: Diğer Yazıları Kaçırmayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler