Geniz Akıntısı Nedir?
Geniz akıntısı, burun içerisinde oluşan mukoza salgısının burun boşluğundan boğaz yoluna doğru inerek yutulan bir salgıdır. Her insanda oluşan bu salgının amacı burun içerisindeki mukozayı nemlendirerek temizlemeyi sağlar. Böylece burun yolu ile giren toz, polen gibi yabancı maddelerin burun boşluklarından temizlenmesini sağlar. Bazı durumlarda burun mukozası üzerinde görülen bu salgı daha koyu ve yoğun olur. Bu durum akıntının boğaz yolundan inerken genizde kaşıntı ve hırıltıya neden olarak kişide sürekli öksürme refleksi meydana getirir. Birçok neden geniz akıntısına sebep olabilir.
Genellikle soğuk algınlığı ile görülen bu rahatsızlık, sigara kullanımı, mevsim geçişleri, aşırı tozlu çalışılan ortamlarda veya az su tüketilmesi gibi durumlarda kendini gösterir. Yetişkinlerde zaman zaman görülen bu rahatsızlık, bebeklerde de çok sık görülmektedir. Bebeklerde burun tıkanıklığı ve hırıltı doğduğu andan itibaren başlayabilmektedir. Genellikle gece uykusu sırasında görülen geniz akıntıları, ardı ardına gelen öksürük nöbetleri ile çok zorlayıcı olmaktadır. Boğazda sürekli kaşıntı hissi vermesi nedeni ile inatçı öksürük nöbetleri kusmayı da beraberinde getirebilmektedir.
Yetişkin insanlarda bile zor tedavi edilen bu rahatsızlık bebeklerde etkisini daha fazla gösterir. Sürekli gelen öksürük nöbetleri nedeni ile bebeklerin boğazlarında tahriş ve şişme meydana gelir, nefes almada güçlük yaşanabilir. Bu durum bebeğin sürekli huzursuz ve ağlamasına neden olur.
Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Ve Hırıltı Neden olur?
Bebekler, yetişkinlere göre bağışıklık sistemleri gelişmiş olmadığından çoğu hastalığa açık olurlar. Bebeklerde burun tıkanıklığı ve hırıltı doğduğu andan itibaren görülebilir. Bunun nedeni sürekli emme refleksi olduğu için burundan nefes alan bebekler birçok yabancı cisim, toz, polen gibi dış etkenlere maruz kalırlar. Diğer bir etken ise, sürekli emen bebeklerde aşırı terleme olur ve terleme sebebi ile soğuk algınlığı veya gribal enfeksiyonlara daha açık olurlar. Normalde burun mukozasında salgılanan akıntı yani sümük denilen salgı ile burundan atılır. Fakat bebekler sürekli yatma pozisyonunda olduklarından, burun içerisindeki bu salgı dışarı atılamayarak boğaz yoluna gönderilir.
Boğaz yolundan inen akıntının yoğunluğu boğazda kuruluk ve kaşıntıya sebep olur. Boğazın kuru olması bebeklerde hırıltı ve öksürük görülmesine neden olur. Boğazda biriken salgı balgamı oluşturur. Balgamın dışarıya atılamaması ve öksürme refleksinin fazla gelişmemiş olması sebebi ile sık olarak bebeklerde hırıltı ve balgam görülür. Geniz akıntısı her bebekte görülen bir olgudur. Normalde 5 ila 10 gün içerisinde etkisi azalarak, kaybolur. 10 günden fazla süren geniz akıntılarında mutlaka doktor gözetimine alınması gerekir.
Bebeklerde Geniz Akıntısının Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde Görülen geniz akıntısı ilk olarak burun tıkanıklığı ve öksürük olarak görülür. Bununla birlikte bebeklerde hırıltı ve balgam da görülür. Uzun süren geniz akıntıları yüzünden hırıltı ve balgam sürekli öksürüğe ve huzursuzluğa neden olur. Öksürüğün iyice ilerlemesi ise astım ve bronşite varan hastalıklara sebep olabilmektedir. Bebeklerde görülen geniz akıntısı belirtileri, burun tıkanıklığı, hırıltı ve balgam, nefes alamama, ağız kokusu, sürekli devam eden öksürük ve öksürükle birlikte gelen kusma ve ateş gibi etkenlerle kendini göstermektedir.
Bebekte huzursuzluk, meme emmeye sık ara vermesi, iştahsızlık, yutkunmada zorlanma gibi etkenler de belirtiler arasındadır. Bu belirtiler çoğu zaman soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlar sonucu meydana gelirken, çoğu zamanlarda da alerjik nedenlerden meydana gelebilir. Bazen bebeklerde oluşan kulak iltihapları da sonrasında geniz akıntısına sebep olmaktadır. Bu gibi durumlarda ihmal edilmeden uzman bir doktor tarafından muayene edilmelidir.
Bebeklerde Geniz Akıntısı Ve Hırıltı Nasıl Geçer?
Yetişkinlerin ve bebeklerin yaşadığı en önemli sorunlardan biri olan geniz akıntısı ve hırıltı zaman zaman çok zorlayıcı olmaktadır. Peki, bebeklerde hırıltı nasıl geçer? Geniz akıntısının bağlı oluşan bebeklerde hırıltı ve öksürük tedavisi için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Öncelikle, genzi akıntısı boğazda kuruluk meydana getirdiği için boğazı yumuşak tutmak için sık sık su tüketilmelidir. Bebekler henüz anne sütü dışında yardımcı besin almadıkları için bol bol anne tarafından emzirilmesi önerilir. Bunun dışında burun içerisindeki tıkanıklığı açmak ve burun salgısının normal işlevini sürdürebilmesi için özel steril edilmiş deniz suyu çökeltilerek kullanılabilir.
Bebeklerde görülen geniz akıntısı alerjik nedenlerden dolayı oluyorsa mutlaka çocuk alerji uzmanı tarafından uygun görülen tedavi ile tedavi edilmelidir. Bunun için doktor tarafından verilen hırıltı ve öksürüğü tedavi edici alerjik şurup veya ilaçlar kullanılır. Bunların dışında bebeklerde hırıltı nasıl geçer diye merak edildiğinde doğal bitkisel yöntemler tavsiye edilebilir. Nane yağı veya mentollü jeller ile uykudan önce bebeğin göğüs ve sırtına yapılan masaj hem tıkalı olan burnun açılmasını sağlayacak, hem de hırıltının yumuşayarak rahat balgam atmasını kolaylaştıracaktır.
Bu yöntemlere ilave olarak, bebeğin bulunduğu ortam sık havalandırılmalı, kullanılan emzik, biberon gibi eşyalar sürekli dezenfekte edilmelidir. Ayrıca, bebeğin sigara kullanılan ortamlardan kesinlikle uzak tutulması, sigara dumanına maruz kalmaması da geniz akıntısı ve alerjik hastalıklara maruz kalmaması açısından çok önem arz etmektedir.