Bu balığa dokunmak kısmi felç yapabiliyor!

Bu balık, dokunmasıyla kısmi felce neden olabilen bir türdür! Bu etkileyici bilgiyi öğrenmek için daha fazla okuyun. Balık sevenlerin bile dikkatini çekebilecek bu tür hakkında daha fazla bilgi edinin.

Son Yıllarda Doğu Akdeniz Kıyılarında Yayıldı

Aslan balığının esas yaşam alanı Pasifik ve Hint Okyanusu’nda bulunan mercan kayalıklarıdır. Ancak son yıllarda Süveyş Kanalı’nın açılmasıyla birlikte Aslan balığının Doğu Akdeniz kıyılarında da yayılmaya başladığı bildirildi. Küçük balıklar ve zehirli yumurtaları ile beslenen zehirli Aslan balığı, deniz canlılarının popülasyonuna olumsuz etki ediyor. Eti tüketilebilen ve ekonomik değeri bulunan Aslan balığının en zararlı bölgesi sırtında 13 ve alt kısmında bulunan 5 yüzgecidir.

Aslan Balığının Dikeni Parmağıma Battı

Antalya’nın Kemer ilçesinde sık sık dalış yapmakta olan ve bu dalışlar esnasında çektiği görüntüleri You Tube kanalında paylaşan dalgıç Çağdaş Özsarı, daha evvel yaptığı bir dalışta göçmen ve zehirli bir tür olan balon balığının elini ısırmasından dolayı sıcak su kaynattıktan sonra bir süre parmağına pansuman yaptığını ve buna rağmen acısı geçmeyince hastaneye gittiğini ifade etti. Aslan balığını avladığı anlar ile acı çektiği anların görüntüsünü You Tube kanalında yayınlayan Özsarı, “Çekim yaptığım esnada yemek için vurduğum Aslan balığının dikenlerini keserken parmağıma battı. Parmağım diğer parmağımın iki katı kadar şişti. Çekime devam etmek istesem de parmağımın acısından duramadığım için hastaneye giderek tedavi olmak durumunda kaldım.” dedi.

Toplam 18 Yüzgecinde Zehir Var

Kızıldeniz’den Akdeniz sahillerine doğru yabancı balık türlerinin adeta akın ettiğini ifade eden Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ali Rıza Köşker, “Bu yabancı balık türleri içerisinde yüzgeçleri zehirli olsa da eti yenilebilen Aslan balığı da kıyı kesimlere kadar ulaşabilmektedir. Balıkçılar için ekonomik değeri olan Aslan balığının 13’ü sırt yüzgecinde, 5’i alt yüzgecinde olmak üzere toplam 18 yüzgecinde zehir bulunmaktadır. Bu yüzgeçlere dokunan kişilerde kısmi felç görülebilmektedir. Uygulanan tedavide tetanos aşısı uygulanmaktadır. Muhtemel enfeksiyon rahatsızlıklarına karşı da antibiyotik ile sıcak su tedavisi uygulanmaktadır. Bu balıkların taşıdıkları zehrin içeriği protein yapılıdır. Bu balığın zehrine maruz kalındığı takdirde ilk olarak yapılması gereken 1 saat boyunca 45 derece ısıda suyun içerisine temas eden bölgeyi sokmaktır. Bu işlem yapılırsa zehir etkisiz hale gelir.” değerlendirmesinde bulundu.

Dünyanın En Güçlü İstilacı Balığı

Akdeniz ve Ege sahillerinde rastlanan en güçlü istilacı balık türünün Aslan balığı olduğunu aktaran Dr. Köşker, “ABD’de sırf görünüşünden dolayı 1980’li yıllarda süs balığı olarak akvaryumlarda beslenen aslan balıklarının bir kısmı insanlar tarafından denize bırakılınca yaklaşık 20 yıl içerisinde Meksika Körfezi ile ABD’nin doğu kıyıları bu balıkların istilasına uğradı. Şimdi bu tehlike Akdeniz kıyıları içinde geçerli. Besin zincirinin en üstünde yer alan Aslan balıkları, yerli balık türlerini olumsuz etkilemektedir.” açıklamasında bulundu.

Dikenlerindeki Zehrin Bilincinde Olarak Satılmalı ve Tüketilmeli

Yenilebilen bir balık türü olan Aslan balığının satılırken ve yenilirken dikenlerindeki zehrin bilincinde olunmasının çok öneli olduğuna da değinen Dr. Köşker, “Bu balıkların tüketilebilmesi için usulüne uygun temizlenmesi gerekiyor. Aslan balığını zıpkınla avlamaya çalışan birçok balıkçı zehirlendiği için hastanelere müracaat etti. Bu açıdan bakıldığı zaman bu balık türünün bir halk sağlığı sorunu olduğu söylenebilir. Ekosistem üzerinde etkisi olan Aslan balığı, artık Akdeniz kıyılarının da bir gerçeğidir. Bu konuda ciddi manada farkındalık çalışmalarının yapılmasına gereksinim vardır. Ayrıca sağlık personelinin de bu konuda eğitilmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler

tokat haberleri