Memede oluşan kitlelerin birçoğu iyi huyludur ve kadınlarda 50 yaşından sonra yaklaşık %60 oranında görülür. İyi huylu da olsa bu kitleler bazı sağlık sorunlarına neden olur. Bazen de gelişebilecek kötü huylu tümörlerin tespitini zorlaştırır. Bu bakımdan memede şişlik, hassasiyet, ağrı ve akıntı gibi durumlarda mutlaka doktor kontrolü şarttır.
Meme Kistleri Sırt Ağrısına Neden Olur Mu?
Adet döngüsü kendine has hormonsal değişiklikler içerir. Bu dönem öncesi göğüslerde şişme ve hassasiyet genelde normaldir. Adet başladıktan sonra göğüsler de eski haline gelir. Hamilelikte de göğüslerde büyüme oluşur.
Memesinde kist olan kadınlarda şişlik ve hassasiyet adet dönemlerinde daha fazladır. Bu ağrı bazen koltuk altlarına kadar yayılır ve ” memedeki kistler sırt ağrısı yapar mı ?” sorusu sıkça sorulur. Bu sorunun cevabı evettir ama her kadında meme kistleri sırt ağrısı yapacak diye bir genelleme de yoktur. Bazılarında sırt ağrısı yapabilir. Sırt ağrılarının birçok başka nedeni olabilir.
İki cm.den büyük olan kistler çeşitli ağrılara sebep olur. Bunlardan biri de koltuk altına yayılan ağrılardır. Bununla birlikte kola da vurabilir. Bu durumda ” memedeki kistler kol ağrısı yapar mı ?” sorusunun cevabı da evet olarak verilebilir.
Göğüslerde Şişlik Nedenleri
1. Kadınlarda menopoz döneminde şiş göğüs ve hassasiyet şikayeti olur. Bu durum hormonsal değişiklik olduğu için normaldir.
2. Hamilelikte göğüsler büyüme başlar.
3. İyi huylu tümörler şişlik ve ağrı oluşturur.
4. Kötü huylu tümörler şişlik ve ağrı oluşturur.
5. Duygusal çalkantı göğüslerde ağrı oluşturabilir.
6. Meme içersinde apse veya başka bir enfeksiyon durumu şişlik oluşturur.
7. Hatalı sutyen kullanımı özellikle büyük göğüslü kadınlarda ağrıya yol açabilir.
Sebebi her ne olursa olsun memede her iki tarafta veya tek tarafta geçmeyen bir şişlik, sırtı, koltuk altını veya kolu etkileyen ağrı, ele gelen sertlik, hassasiyet, renk değişimi, akıntı veya kızarıklık gibi bir durum varsa doktor muayenesine gidilmesi tavsiye edilir. En kötü ihtimal olarak sayılan meme kanseri bile günümüzde erken müdahaleyle kolay atlatılan bir hastalık haline gelmiştir.
Yaşam Tarzı Değişiklikleri
Memede oluşan ağrılar tedavinin yanında ayrıca uygulanacak bazı yaşam değişiklikleriyle geçirilebilir en azından hafifletilebilir.
- 1. Spor yapmak ve spor yaparken uygun iç çamaşırı kullanmak.
- 2. Günlük hayatta kullanılan iç çamaşırlarının göğüsleri tam olarak desteklemesi ve rahat olanlarının seçilmesi.
- 3. Dengeli beslenmek özellikle vitamin açısından zengin besinlere yönelmek.
- 4. Gerekiyorsa kilo vermek.
- 5. Stresten uzak durmak özellikle menopoz döneminde hobiler edinmek.
- 6. Meme kontrolü her kadının kendi başına ve sıklıkla yapması gereken basit bir uygulamadır. Ele gelen bir şişlik varsa vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
- 7. Özellikle 40 yaşından sonra düzenli olarak doktor kontrolüne gitmek tedbir açısından önerilir.