Yumuşak Doku Zedelenmesi Neden Olur?

İskelet sistemindeki kas, tendon, bağ ve kıkırdak dokuların yaralanması durumu, yumuşak doku zedelenmesi olarak ifade edilmektedir. Bu yapılardan herhangi birinde oluşabilecek ezilme, morarma veya burkulma yumuşak doku zedelenmesi olarak ifade edilmektedir. Daha çok ağrı, şişlik ve hareket fonksiyonlarının tam olarak yerine getirilememesi gibi durumlarla yumuşak doku zedelenmesi kendini belli eder.Yumuşak dokuda hafif zedelenmeler sadece bu bölge şişer ve ağrı hissi oluşur. Herhangi bir kuvvet kaybı yaşanmaz. Ancak şiddetli zedelenme durumlarında yumuşak doku bütünüyle zarar görmüş ve yırtılmış demektir. Şiddetli zedelenmelerde genellikle cerrahi müdahele gerekmektedir. Bu yüzden şiddetli zedelenme söz konusuysa bir an önce uzman doktora başvurmakta fayda vardır.

Yumuşak Doku Zedelenmesi Nedenleri Nelerdir?

Travma EtkenleriAğır veya kesici yabancı cisimlerin vücut ile teması sonucunda yumuşak doku zedelenmesi sorunu baş gösterebilmektedir. Kas, tendon, bağ ve kıkırdak yapılarından herhangi birinin travmaya uğraması doku zedelenmesine sebebiyet verebilmektedir. Zedelenmenin şiddeti alınan travmaya bağlı olarak farklılık gösterir.Organların Sürekli KullanılmasıÇeşitli organların hiç dinlenme olmaksızın sürekli olarak kullanılmaları ve kapasitelerini aşan hareketler ile kontrolsüz esnemeleri, doku zedelenmesine yol açabilmektedir.Özellikle spor ile ilgilenen kişilerde bu nedenden doku zedelenmesine sık rastlanmaktadır.Aşağıda belirtilenlerden ötürü de doku zedelenmesi oluşabilir;

  • Araç kazaları. Özellikle motorlu araç kazalarında sık görülür
  • Ani hareket eylemi. Birden bire dönmeye çalışma, ani hareket yapma esnasında dokularda zedelenme oluşabilir
  • Süreklilik arzeden egzersizlerin yapılması. Uzun mesafeli koşu gibi

Yumuşak Doku Zedelenmesi Tedavisi

Doku zedelenmesi rahatsızlığı ortalama olarak 3-4 hafta içerisinde iyileşmektedir. Tedavi süresi zedelenmenin ne denli olduğuna bağlı olarak değişebilmektedir. Aşağıdaki yöntemler ilk yardım olarak uygulanarak, tedavi sürecinin kısalmasında yardımcıdır.

  • İstirahat etmek
  • Buz Uygulaması: Doku zedelenmesinin hemen ardından ağrı hissedilen bölgeye buz uygulanması, ağrıyı dindirici ve hareket etme fonksiyonunu olumlu etkileyicidir.
  • Yüksekte tutmak: Zedelenen doku bölgesini olabildiğince yukarıda tutmak faydalıdır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir