Yaşlılarda Kas Erimesi – Sarkopeni

Yaşlılarda kas erimesi, yani sarkopeni, belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi almak isterseniz doğru yerdesiniz. Bu yazıda, sarkopeni nedir, kimlerde görülür, nedenleri ve nasıl tedavi edilir gibi konuları bulabilirsiniz. Ayrıca SEO uyumlu bir şekilde yazılmış olan bu yazı, arama motorlarında daha rahat bulunmanıza yardımcı olacaktır.

Yaşlı bireylerde sarkopeni olarak da adlandırılan kas erimesi, 50 yaşından sonra %10 oranında görülen önemli bir sağlık sorunudur. Maalesef, kemik erimesinin aksine, kas erimesi genellikle geri planda kalır ancak yaşam süresi ve kalitesinin azaltılmasında önemli bir rol oynar. Ancak kas erimesini durdurmak veya geriye çevirmek için basit önlemler almak mümkündür.

Sarkopeni genellikle yaşlanmanın doğal bir sonucu olarak düşünülse de, iyi beslenme ve düzenli egzersiz ile engellenebilir. 50 yaşından sonra, insanlar ortalama olarak her yıl kas kitlelerinin %3’ünü kaybeder, bu nedenle daha önce yapabildikleri bazı günlük aktiviteleri gerçekleştirmede zorlanırlar. Sarkopeni, kişilerin yaşam kalitesi ve süresinde belirgin bir azalmaya neden olur. Düşme sıklığı ve kırık riski artar, hareketsiz yaşamla ilişkili kısır döngüye yol açarak kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlar.

Sarkopeninin başlıca nedeni, kas hücrelerini büyüyüp küçülmesini kontrol eden moleküler sinyaller arasındaki dengesizliktir. Normalde kaslarda hücre büyümesi, zedelenme, yıkım ve iyileşme olayları bir döngü şeklinde devam eder. Bu döngü yaşlandıkça denge yıkım lehine bozulabilir ve kas kitlesi sabit kalamaz. Hormon ve enerji metabolizmasındaki değişiklikler de yaşa bağlı kas erimesine yol açabilir.

Kas erimesi yaşlanmanın doğal bir sonucu olsa da, hareketsiz yaşam tarzı, kötü beslenme, kronik hastalıklar ve enfeksiyonlar gibi başka faktörler de kas erimesine neden olabilir. Hareketsizliğe bağlı kas zayıflaması hızlı bir şekilde gelişir ve yetersiz beslenme yaşlılarda kas erimesinin diğer bir sebebidir. Yaşlılarda proteinden yetersiz beslenme sık görülür. Uzun süreli enfeksiyonlar, romatizmal hastalıklar ve KOAH gibi sorunlar da sarkopeniye katkıda bulunur. Kronik karaciğer hastalığı, böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği de yaşlılarda kas erimesini şiddetlendirir.

Kas erimesi genellikle kas kuvvetinin azalması ile kendini gösterir. Eskiden kolayca kaldırılabilen eşyalar artık kaldırılamaz, elin sıkma kuvveti zayıflar ve yürüme hızı yavaşlar. Yürüme mesafesi kısalır ve kişinin aktif kalmaya yönelik isteği azalır. Kilo kaybı da bir diğer belirtidir. Ancak bu belirtiler başka bir hastalığın da işareti olabilir, bu nedenle doktorunuza muayene olmanız önemlidir.

Sarkopeniyi önlemenin ve hatta geriye çevirmenin en iyi yolu düzenli egzersiz yapmaktır. Aerobik egzersizler, dirence karşı yapılan hareketler ve denge egzersizleri kas kaybını önler. Dambıl veya egzersiz bantları kullanılarak dirence karşı yapılan hareketler spesifik kasların kuvvetlendirilmesini sağlar. Kalp hızını arttıran aerobik ve endurans egzersizleri de yaşlılarda kas erimesi ile mücadelede yararlıdır. Düzenli yürüyüş yapmak da sarkopeniyi önlemek için etkilidir.

Beslenme ile yeterli kalori, protein, vitamin ve mineral almak kas kaybını önlemede kritik önemdedir. Yediklerimizde protein olması kasları uyarıcı sinyaller sağlamaktadır. Özellikle yaşlılarda protein alımı önemlidir. D vitamini eksikliği sık görülen bir sorundur ve kas erimesi ile ilişkili bulunmuştur. Omega-3 yağ asitleri de kas büyümesini uyarmaktadır. Kreatin de kas erimesi ile mücadelede etkili bir gıda takviyesidir. Ancak, gıda takviyeleri egzersizle birleştirildiğinde etkili olur.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir