Kadınlarda sık karşılaşılan şikayetlerden birisi de vajinada kaşıntıdır. Vajinada kaşıntı geçici ve basit bir sebeple ortaya çıkabildiği gibi, daha ciddi bir sebebe bağlı olarak da gelişebilir. Her ne sebeple ortaya çıkmış olursa olsun vajina kaşıntısı sıkıntı veren bir problemdir. Vajinada kaşıntı ve yanma hissi farklı sebeplere bağlı olarak gelişebilir.Vajinal enfeksiyonlarda en önemli sebep de vajen asitliğinin bozulmasıdır. Bu da mantar enfeksiyonuna sebebiyet verir. Vajinanın normal mikrop yapısı değiştiğinde mantarların üremesine zemin oluşturan bir ortam oluşur. Mantarlar ise vajinanın iç kısmında üreyerek vajinaya koruma sağlayan faydalı bakterileri öldürürler.Kadınlarda sıkça görülen genital bölge mantarları; ağrı, akıntı, yanma, kaşıntı, idrar yaparken yanma hissi gibi belirtilerle kendini gösterir. Mantar hastalığı son derece ciddi bir rahatsızlıktır ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir.Mantarlar, üreme özelliğine sahiptir ve yayılma gösterebilirler. Eşlerden birbirine geçme özellikleri de vardır. Vajinal mantar rahatsızlığı olan bir kadın cinsel ilişki sırasında bunu partnerine geçirebilmektedir. Bu sebeple vajinal mantar erkeklerde de görülebilmektedir.
Vajinada Kaşıntı Neden Olur
- Doğum kontrol hapları
- Emzirme süreci
- Menopoz dönemi
- Mantar enfeksiyonları
- Genital bölgedeki kılların uzaması ve yeterince temizlenmemesi
- İltihaplanmalar
- Stres
- Kişisel bakım ürünleri
- Antibiyotikler
- Havuz ve deniz sonrası ıslak bikini ve mayoyla oturmak
- Cinsel ilişkide partnerden kapılan mantar
- “vajinal trikomonas” adı verilen hastalık,bu hastalıkta yeşilimsi akıntıya eşlik eden kötü bir koku da mevcuttur.
Tüm bunlar vajinada kaşıntı ve yanmaya sebep olur. Tedavi edilebilmesi için önce hangi sebebe dayalı olarak ortaya çıktığını tespit etmek gerekir.
Vajinada Kaşıntı Nasıl Geçer?
Vajinal kaşıntının tedavisinde en önemli husus vajinanın doğal ph’ının ve bakteri dengesinin sağlanmasıdır.Tedavi edilebilmesi için, önce hangi sebebe bağlı olarak ortaya çıktığını bilmek gerekir. Mutlaka hekim tarafından yapılmalıdır. Hekimler genellikle oral yolla alına ilaçları, vajinal fitilleri yahut kremleri tavsiye edecektir,tekrar ettiğinde yeniden hekime başvurmak gerekir.Vajinada Kaşıntı Nasıl Geçer Dikkat Etmeniz Gerekenler;
- İç çamaşırlar her gün değiştirin ve pamuklu kumaştan üretilen çamaşırla tercih edin
- İç çamaşırlarınızı yüksek ısıda yıkayın ve ütüleyin
- Kokulu, parfümlü ped ve iç çamaşırları da genital bölgeye zarar verir vajinada kaşıntı yapabileceği için tercih etmeyin.
- Vajinayı sabun, şampuan gibi ürünlerle yıkamayın,günde 2 sefer sade suyla yıkayabilirsiniz.
- Dar kıyafetlerden uzak durun
- Tuvalet sonrası vajinal bölge temizliğini önden arkaya doğru yaparaka makat bölgesindeki bakterilerin vajinaya ulaşması engelleyin.
Şeker hastalarında ve hamile kadınlarda vajinal mantar ve dolayısıyla kaşıntı oluşma ihtimali daha yüksektir. O yüzden bu grupta olan kişilerin vajina bakımına daha fazla ihtimam göstermeleri gerekir.
Vajinada Kaşıntıya Ne İyi Gelir?Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Vajinada kaşıntı,yanma ve batma problemlerine iyi gelecek evsel çözümler de vardır. Elbette ilk tercih bir hekime başvurmak ve tıbbi çarelerden istifade etmektir. Ama durum vahim değilse ve hafif bir problem söz konusuysa evde kendiniz neler yapabilirsiniz bir bakalım.
- SİRKE: Elma sirkesinin antibakteriyel özelliği iyi bir çözüm olabilir. Elma sirkesi vajinanın doğal ph dengesinin yeniden kazanılmasına yardımcı olur.2 su bardağı ısıtılmış suya 1 su bardağı elma yahut üzüm sirkesi ilave edip bu karışımla vajinal bölgenizi günde 2 sefer mantarlı bölgeyi yıkayın. Sirkenin bakterileri öldürme özelliği olduğundan bu yöntem size iyi gelecektir. Yanı sıra, bir parça pamuğu sirkeli suya batırıp vajinanıza yerleştirin ve bir müddet bu şekilde bekledikten sonra pamuğu çıkartın. Sirkenin antiseptik özelliği bakterilerin ve mantarların etkisiz hale gelmesini sağlayacaktır.
- YOĞURT: Yoğurt da vajina bölgesindeki kaşıntıyı ve şişliği gideren çözümlerden birisidir. Yoğurt zararlı bakterilerin yok olmasını sağlar. Yoğurdu hem yiyerek bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz, hem de mantar olan bölgeye yoğurt sürerek, yoğurttan bu şekilde istifade edebilirsiniz. Bir tamponu yoğurda daldırarak vajinanıza takın ve 2 saat bekletin. Bu işlemi günde 2 sefer uygulayabilirsiniz.
- KEFİR: Kefir de son derece zengin bir probiyotiktir. Bir tamponu kefire daldırarak 2 saat boyunca vajinanıza takın. İşe yaradığını göreceksiniz. Ayrıca kefiri içerek de tüketebilirsiniz.
- PAPATYA ÇAYI: Mantarları yok etmenin bir diğer yöntemi de ılık papatya çayıdır. Yine bir parça pamuğu ılık papatya çayına batırıp günde 2 sefer mantarlı bölgeye temas ettirdiğinizde faydasını görebilirsiniz.
- MAYDANOZ: Maydanoz da en etkili bitkilerden bir tanesidir. Bir bağ maydanozu kaynatın. Suyunu ve posasını ayırın. Kaynayarak yumuşayan maydanozları iyice ufalayın, temiz bir parça tülbent yahut sargı bezi içine sararak genital bölgenize yerleştirin. Sıkı bir çamaşır giyerek maydanozun mantara temas etmesini sağlayın. 15 dakika bu şekilde bekledikten sonra maydanozu kaynattığınız suyla da vajinanızı yıkayın. Bu uygulamayı günde birkaç sefer tekrarlayabilirsiniz.
- EBEGÜMECİ: Ebegümeci de mantar enfeksiyonu için oldukça etkili bir bitkidir. 100 gram ebegümecini 2 litre soğuk suda bekletin ve daha sonra kaynatın. Elde ettiğiniz suyu süzün ve kaşıntılı bölgeyi sabah ve akşam 2 sefer olacak şekilde yıkayın.
- SİNAMEKİ: 1 çay fincanı kaynatılmış sirkenin içine 1 tatlı kaşığı sinameki katın ve bir süre bekleyin. Bu karışımı günde 2 sefer sabah ve akşam olacak şekilde kaşıntılı bölgeye sürün.
- SARIMSAK: Sarımsak da antibakteriyel bir maddedir ve bakterilerle mayaları öldürmeye yardımcı olur. Aynı zamanda bağışıklık sistemini de geliştiren sarımsak vücudu enfeksiyonlara karşı da korur.Sarımsağın yanı sıra her gün birkaç adet karanfil de çiğneyebilirsiniz.
- LEYLAK ÇAYI: Leylak çiçeği de vajinal kaşıntıya iyi gelen bir bitkidir. Antiseptiktir ve enfeksiyonlarla mücadele eder.2-3 bardak filtre suyla bir avuç leylak çiçeğinin taç yapraklarını kaynatın ve vajinal bölgeniz bu suyla yıkayın.
- BAL: Bal da etkili bir antibakteriyel ve antiseptiktir. Vajinal bölgeye bal sürerek yaklaşık 30 dakika bekletin ve durulayın. Yanı sıra balı yiyerek de tüketin.
- TUZLU SU BANYOSU: Tuzlu su banyosu da bir çözüm olabilir.1 yemek kaşığı tuzu 1 bardak su içerine ekleyip bu su ile vajinanızı yıkayabilirsiniz.Tuz kaşıntı ve diğer hastalıklara neden olan mikropları öldüreceği için kaşıntınızda geçecektir.
- TÜKETECEĞİNİZ BESİNLER: Mantar enfeksiyonu yaşıyorsanız bağışıklık sisteminizin de sağlam olması şarttır. Bu yüzden ceviz, badem, fındık, taze sebze ve meyve, sarımsak ve doğal yoğurt tüketimine ağırlık vermelisiniz.
Vajinada kaşıntı,yanma,batma,şişme problemi için bu doğal çözümleri kullanırken aynı zamanda mutlaka bir kadın doğum uzmanına görünmeniz gerekir.