Mersin’de büyükbaş hayvanlar arasında yayılan ‘Üç Gün Hastalığı’, hayvan sağlığı için büyük bir tehdit oluşturuyor. Bu hastalık, yüksek ateş, ishal ve mide problemleri gibi semptomlar gösterir ve hayvanların ölümüne kadar ilerleyebilir. Bu nedenle, Mersin’deki hayvan sahipleri, hayvanlarını düzenli olarak kontrol etmeli ve gerekli önlemleri alarak bu hastalığın yayılmasını önlemelidir.
Üç Gün Hastalığı Nedir?
Ortadoğu kökenli bir hastalık olan üç gün hastalığı, sivrisineklerin ısırması ile hayvanlara bulaşan bir virüs nedeniyle meydana gelen ateşli bir rahatsızlıktır.
Salgının Kökeni ve Etkileri
Salgının kökeni Ortadoğu ve Afrika’dır ve büyükbaş hayvanların telef olmasına neden olur. Tarsus ilçesinde 750 civarında büyükbaş hayvanın kesilmesiyle ciddi bir maddi kayıp yaşanmıştır. Besicilik yapanlar hayvanlarını kaybetme korkusuyla yaşamaktadır ve devlet yetkililerinden bir çözüm beklemektedirler.
Besicilerin Kaygıları
Tarsus ilçesindeki Konaklar Mahallesi’nde besicilik işiyle uğraşan Cengiz Doğan (32), “Neredeyse 2 haftadan beri bu salgına karşı mücadele veriyoruz. Çok ciddi sayıda kayıp verdik. Maddi olarak da kaybımız çok büyük. Hayvanlarımız telef olacak korkusundan gece gündüz uyuyamıyoruz.” diye konuşmuştur.
Hastalığın Tedavisi
Üç gün hastalığının tedavisi henüz bulunamamıştır, ancak belirtileri geçirmeye çalışılmaktadır. İlaçlar ve soğuk su banyosu hastalığın etkilerini azaltmaya yardımcı olurken, Adıyaman yöresinde özel bir sektör tarafından aşı çalışmaları yürütülmektedir.
Karantina Tedbirleri ve Taşımacılık
Hayvan taşınırken sıkı karantina tedbirleri alınması gerekmektedir ve Ortadoğu’dan hayvan getirilmesine karşı olunmaktadır. Bu hastalık karşı çaresiz kalan hayvancıların, hastalığa karşı acil çözüm üretilmesini istemelerine neden olur.
Bu sorunun üstesinden gelmek için devletin aşı çalışmalarına öncelik vermesi ve hastalığa tazminatlı hastalıklar arasına alınarak çiftçilere destek olması gerekmektedir.