Tütün ürünlerini 40 milyondan fazla genç içiyor

Tütün ürünleri, dünya genelinde milyonlarca genç tarafından tüketiliyor. Ülkemizde de bu rakam oldukça yüksek seviyelerde seyrediyor ve yaklaşık 40 milyondan fazla genç tütün ürünlerini içiyor. Ancak, tütün kullanımının sağlığa olan olumsuz etkileri bilimsel olarak kanıtlanmış olsa da, genç nüfus arasında hala yaygın bir şekilde kullanımı devam etmektedir. Bu nedenle, tütün ürünlerinin zararlarına karşı farkındalık oluşturmak ve gençler üzerindeki etkisini azaltmak için çaba harcanması gerekmektedir.

31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü

Tütün ürünlerinin sağlığa verdiği ciddi zararlar ile ilgili farkındalığın artırılması ve sigarayı bırakmanın teşvik edilmesi için her yıl 31 Mayıs DSÖ’nün liderliğinde ‘Dünya Sigarasız Günü’ olarak kutlanmaktadır.

Tütün Ürünlerinin Bırakılmasında Covid-19 Tek Başına Neden

DSÖ, 2021 yılında tütün ürünlerinin kullanımının bırakılması için 100’ü aşkın neden listesinde ilk sırayı sigara kullananların Covid-19 enfeksiyon sürecini ağır geçirme ve enfeksiyondan dolayı hayatını kaybetme riskinin daha yüksek olmasından dolayı Covid-19 yani yeni tip koronavirüs aldı.

Dumansız Politikaların Geri Dönüşü Olumlu

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri tarafından yayınlanan veriler incelendiği zaman dumansız hava sahasına yönelik yürütülen politikalar, tütün ürünlerinin kullanılmasına çok ciddi destek veriyor.

Elektronik Sigara Tütün Kullanımına Özendiriyor

Bu bağımlılıktan kurtulmak için etkili bir yöntem olduğu düşünülen elektronik sigara kullananların sayısı ise her geçen gün artmaktadır. Elektronik sigaraların içeriğindeki aerosoller zehirli maddeler barındırdığından ve çok ciddi solunum yolu hastalıklarına ve kansere neden olduğundan uzmanlar, elektronik sigara kullanımını tavsiye etmiyor.

Tütün Mamullerinin Üretim ve Tüketim Merkezi Çin

Çin, tütün mamullerinin sadece tüketiminde değil, üretiminde de dünyada ilk basamakta bulunmaktadır.

Yasa Dışı Sigara Ticareti

Dünya genelinde her 10 tütün mamulünden biri illegal yollardan elde edilmektedir.

DSÖ Uzmanlarına Göre

Uzmanlar ise eğitimin ve farkındalığın önemine vurgu yaparken, sigara içmeye başlayan her 10 kişiden 9’unun 18 yaşından evvel sigara kullanmaya başladığını dile getiriyor. DSÖ uzmanları tarafından yapılan 13-15 yaş aralığındaki 40 milyondan fazla gencin sigara içtiği açıklaması ise felaketin boyutunu gözler önüne seriyor.

Tütün Ürünlerinin Bırakılması İçin 2021 Yılının Teması

‘Dünya Sigarasız Günü’ dolayısıyla sigarayı bırakmak isteyenlerin teşvik edilmesi maksadıyla gerçekleştirilen politikaların savunulması ve sigara endüstrisi tarafından geliştirilen satış yöntemlerine karşı farkındalığın artırılması için 2021 yılının teması olarak ‘Bırakmak için söz ver’ belirlendi.

Günümüzde dünya çapında 1.3 milyar insanın tütün ürünlerini kullandığı tahmin ediliyor. Tütün ürünlerini kullananların yüzde 80’i ise düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşamlarını sürdürüyor. Bu ülkelerde tütün ürünlerine bağlı olarak görülen sağlık problemleri sağlık sisteminin yanı sıra ekonomiye de çok ciddi yük oluşturmaktadır.

Farkındalığın Önemi

Günümüzde iş yerlerinde uygulanmakta olan dumansız hava politikaları sayesinde sigara bırakma oranı yaklaşık yüzde 6.4 arttı. Dumansız hava politikasının uygulandığı bölgelerde, kalp-damar ve solunum yolları hastalıklarından dolayı hastanelere yapılan müracaatlarda ciddi azalmalar olduğu yapılan araştırmalar ile tespit edildi.

Uzmanlar, tütün ürünlerinin kullanımına yönelik alışkanlıklar sürdüğü takdirde tütün ürünlerine bağlı hastalıklardan hayatını kaybedenlerin sayısının iki katına çıkmasından korkuyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri