Tsh, Serbest T3 Ve Serbest T4 Değerleri

Tiroid Bezi Nedir?

Tiroid bezi vücudumuz için gerekli bazı hormonları salgılayan boyun çevresinde bulunan bir bezdir. Tiroid bezinin salgıladığı iki hormon vardır ve bu hormonlar direk kana verilir. T4 (Tiroksin) ve T3 (triiyodotrionin) tiroid bezinin salgıladığı hormonlardır.

T3 ve T4 Hormonların İşlevleri Nelerdir?

Vücuttaki tüm sistemler üzerinde etki gösteren bu hormonların başlıca görevi metabolizmanın hızının kontrolü ve metabolizmanın genel kontrolünü yapmasıdır. Vücuttaki diğer bezlerin işlevleriyle birlikte de metabolizma üzerinde düzenleyici ve kontrol edici etkiler gösterir.

Tiroid Bezi Kaynaklı Başlıca Rahatsızlıklar

Hipertiroidi: Tiroid bezinin salgıladığı hormonlar olan T3 ve T4 hormonlarının fazla salınması sonucu ortaya çıkar. Bunun sonucunda metabolizma hızı artar, kalp atış hızı artar ve çarpıntı halini alır. Bağırsak hareketlerinde de artma ve yoğun ishal olma durumu da gözlenebilir.–Hipotiroidi: Tiroid bezi hormonlarından olan T3 ve T4 hormonlarının az salınması ile ortaya çıkar. Metabolizma hızında azalma ve kalp atış hızında azalma gözlenir. Bradikardi olma riski vardır. Bağırsak hareketleri de yavaşlar ve kabızlık gözlenebilir.

Diğer Tiroid Bezi Hastalıkları;

Guatr: Tiroid bezi normale kıyasla daha da büyümüş bir haldedir. –Tiroidit: Tiroit bezinin enfeksiyon sonucu oluşan iltihabıdır. –Tiroid Nodülü: Tiroid bezinin bir bölümünde görülen anormal büyüme durumudur.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir