Tip 2 diyabet hastalığı nedir? şeker hastalığına çözüm
Diyabet, vücudun enerji için yakıt depolayamadığı ve kullanamadığı bir durumdur. Vücudun ana yakıtı, yiyeceklerden alınan glikoz isimli bir şekerdir. Glikoz kana girer ve hücreler tarafından enerji için kullanılır. Glikoz kullanmak için, vücudun pankreas tarafından meydana getirilen insülin isminde olan bir hormona ihtiyacı vardır. Insülin önemlidir, çünkü glikozu kan bırakır ve vücudun hücrelerine girmesini sağlar. Diyabet, vücut insülin üretmediğinde ya da ehil insülin uygun şekilde kullanamadığında gelişir. Diyabetli bazı insanoğlu için vücut insüline direnç gösterir. Bu olaylarda, insülin hala üretilir, ancak vücut insülinin etkisine gerektiği benzer biçimde yanıt vermez. Buna insülin direnci denir. Ehil insülin veya insülini uygun bir halde kullanamama cevabında kanda yüksek ölçüde glikoz yada hiperglisemi görülür. Tip 1 diyabet ve tip 2 diyabet olmak üzere iki tip diyabet bulunmaktadır. Tip 2 diyabette pankreas yeterli insülin üretemez veya vücut üretilen insülini muntazam şekilde kullanmaz. Diyabetli kişilerin yaklaşık % 90’ı, daha önce yetişkin başlangıçlı diyabet olarak da adlandırılan tip 2 diyabete haizdir. Bununla beraber, obezite artışı sebebiyle giderek daha çok çocukta tip 2 diyabet tanısı konmaktadır.
Tip 2 diyabet emareleri
Tip 2 diyabet başlangıcı olan birçok şahıs herhangi bir belirti göstermez. Tip 2 diyabet daha geç bir yaşta yaygın olarak (fakat her vakit değil) teşhis edildiğinden, ara sıra emareler yaşlanmanın bir parçası olarak da görülür. Bazı olaylarda, tip 2 diyabet tanısı konduğunda diyabet komplikasyonları aslına bakarsanız ortaya çıkmaya adım atmıştır.
Tip 2 diyabet nasıl anlaşılır? Tip 2 diyabet belirtileri şunları içerir:
Aşırı susamış olmak Daha fazla idrara çıkma Bitap ve yorgun hissetme Artan iştah Yavaş iyileşen kesiklere ve yaralara sahip olmak Kaşıntı, deri enfeksiyonları Bulanık görme Yavaş yavaş kg almak Ruh hali değişiklikleri Baş ağrısı Baş dönmesi Bacak ağrısı
Tip 2 diyabet nedenleri
Tip 2 diyabet neden olur? Tip 2 diyabet, vücudun ehil oranda insülin üretmemesi veya üretilen insülini düzgün şekilde kullanamaması durumudur. Pankreas, insülin üreten organdır. Tip 2 diyabet, bu kan şekeri (glikoz) seviyelerini düzenleyen yeterli insülini üretmediğinde veya üretileni kullanamadığında insülin direnci oluşmaktadır. Pankreasın niçin bazı insanoğlu için icap ettiği şeklinde çalışmadığı yada bir insanın niçin insülin direnci geliştirdiği aleni değildir. Bununla beraber, doktorlar, bu değişikliklerin muayyen risk faktörlerine sahip kişiler için daha olası olduğunu söylemektedir. Başlıca risk faktörleri ise şunlardır: Yaş (40 yaşın üstünde olmak) Yakın aile bireylerinin diyabet öyküsü (genetik) Vücut kitle indeksinin 30’un üzerinde olması (fazla kilolu veya obez olmak) Güney asya, çin, afrika-karayipler yada siyah afrikalı etnik kökene haiz olmak (ırk) öteki riskler arasında ise yeterince egzersiz yapmamak ve sağlıksız bir rejimle beslenmek bulunmaktadır. Tip 2 diyabet tedavisi Tip 2 diyabet iyi mi geçer? Tip 2 diyabet hastalığının herhangi bir tedavisi bulunmamaktadır, ancak kontrol dibine almak için yapılabilecek bazı yöntemler bulunmaktadır. Yemek alışkanlıklarında ve ömür tarzında yapılan bazı değişiklikler diyabet devalarıyla dengelenerek kan şekerini sağlıklı seviyede tutmaya yardımcı olabilmektedir.Ne yediğinizi planlayın ve dengeli bir yiyecek planı uygulayın. Tertipli egzersiz yaparak vücut sağlığını destekleyin. Reçete edildiyse ilaçları vakitında ve düzenli olarak alın. Evde kan şekeri ve kan basıncınızı kontrol edin. Diyabet doktorunuzla tertipli olarak görüştüğünüzden ve gerekli testlerin lüzumlu zamanlarda yapıldığından emin olun.
Tip 2 diyabet ameliyatı
Tip 2 diyabetin tedavisi için herhangi bir ameliyat bulunmamaktadır, sadece tetikleyici faktörleri test dibine almak için diğer tıbbi koşullara ameliyat uygulanabilmektedir. örneğin, obezite problemi var ise mide cerrahisinden (bariatrik cerrahi) yararlanılmaktadır.Tip 2 diyabet için hangi doktora gidilir? Tip 2 diyabet teşhisi ve tedavisi için başvurabileceğiniz doktorlar şunlardır:Aile hekimi Dâhiliye uzmanı (iç hastalıkları uzmanı) çocuk doktoru Diyetisyen Endokrinolog (metabolizma hastalıkları uzmanı) Tip 2 diyabete ne iyi gelir? Tip 2 diyabet bitkisel tedavisiKudret narı: pankreas insülin salınımını arttırmaya yardımcı olur ve insülin direncini önler. Bundan dolayı, kudret narı, hem tip 1 bununla beraber tip 2 diyabet için faydalıdır. Bununla birlikte, insülin tedavisinin tamamen yerine geçmek için kullanılamaz. Tarçın: tarçın, insülin aktivitesini uyararak kan şekeri seviyelerini düşürür. Diyabeti önleme ve diyabetle mücadeleye yardımcı olabilecek biyoaktif bileşenler de içerir. özellikle kontrolsüz tip 2 diyabet vakalarında kan şekeri seviyesini düşürmede müessir bir seçenek olabilmektedir. Yeşil çay: yeşil çay güçlü antioksidan, hipoglisemik etkilere ve yüksek polifenol içeriğine sahiptir. Polifenoller, kan şekerlerinin kontrollü salımına yardımcı olmaktadır. çemen otu: çemen otu, şeker hastalığını kontrol dibine almak, şeker hoşgörüını arttırmak ve hipoglisemik etkinliği sebebiyle kan şekeri düzeylerini düşürmek için kullanılabilen bir bitkidir. Bununla birlikte insülinin ifrazlanmasını da uyarır.Bektaşi üzümü: amla olarak da bilinen bektaşi üzümü, c vitamini bakımından zengindir ve pankreasın düzgün çalışmasını teşvik etmektedir. Sarımsak: allium sativum olarak da malum sarımsak, antioksidan özelliklere ve mikro dolaşım etkilerine sahiptir. Sarımsak kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olur. Guava: guava meyvesi c vitamini ve lif bakımından varlıklı olduğu için kan şekeri seviyelerinin korunmasına yardımcı olmaktadır. Diyabet için çok etkili olduğu söylenmektedir. Avantajlarını elde etmek için kabuğunu soyarak günde 1 tane tüketin. Aloe vera: aloe vera suyu şeker hastalarında şeker seviyesini test etmeye destek sağlar. Fito steroller açısından zengin olan aloe vera, tip 2 diyabet hastalarına anti-hiperglisemik etkiler gösterir.
Tip 2 diyabet evde tedavi yöntemleri
Su: su, vücudun şeker seviyelerini harekete geçirmeye destek verir ve bununla beraber vücut için sağlıklı olan glikoz seviyesini korur. Araştırmalar gösteriyor ki, günde 2,5 litre su tüketmek şeker hastalığı sebebiyle sorunlar yaşayan insanlara çok yardımcı olabilmektedir. Güneş: güneş ışığı, vücudun içindeki kan şekeri seviyelerinin kontrolünde gerçekten lüzumlu olan d vitamininin en organik kaynağıdır. Diyabete yardımcı olacak ve sizi sağlıklı kılacak olan güneş ışınlarına sabahın erken saatlerinde çıkmaya çalışın. öneriler Lif, kan şekeri seviyelerini test ederken vücudunuzu kalp hastalıklarına karşı da koruyabilmektedir. Tahıllardan oluşan gıdaları daha sık tüketin. şekerli içecekler, kahve yada hatta çay yerine su içmeyi tercih edin. Bitkisel yağlar, kabuklu kuruyemişler ve tohumlar benzer biçimde daha sağlıklı yağları tüketin Et ve diğer işlenmiş vejetaryen olmayan gıdalardan kaçının; kümes hayvanları yada balıklar daha sağlıklı seçimler olabilmektedir. Kan şekeri düzeylerini düzenli olarak takip etmek, ne zaman doktora danışacağınızı veya ne kadar dalgalandığını bilmenize yardımcı olacaktır. Günlük olarak sağlıklı yiyecekleri yemeyi ve belirli bir saatte egzersiz yapmayı deneyin. Vitamin d, vücudun insülin üretmesi için çok önemlidir. Bu nedenle, birkaç dakika süresince kendinizi güneş ışığına maruz bırakmak vücuda ehil miktarda d vitamini almak ve böylece diyabet üzerinde kontrol sahibi olmak için yardımcı olacaktır. Tertipli egzersiz yaparak kan basıncını ve kolesterol düzeylerini test altında tutun. şeker hastalığı kişiyi diş eti enfeksiyonlarına daha yatkın bir hale getirebilir, bundan dolayı günde iki kere fırçalamak yada diş ipi kullanmak faydalı olabilir. Sigara, kardiyovasküler hastalıklar benzer biçimde çeşitli diyabet komplikasyonların riskini artırabilir. Bundan dolayı sigarayı bırakın veya başka herhangi bir tütün ürününü kullanmayın. Alkol alımı, yediğiniz veya içtiğiniz gıdalara bağlı olarak yüksek veya düşük kan şekerine niçin olacaktır. Bu nedenle diyabetten kurtulmak için alkol almayı bırakın ya da ılımlı bir şekilde tüketin. Stres, insülinin düzgün çalışmasını önleyebilmektedir, bu yüzden, şeker hastalığına neden olan önemli bir faktördür. Stres, kan şekeri düzeylerini daha da yükseltmektedir. Bu yüzden hedeflerinizi yada limitlerinizi yeteneğinize gore ayarlayın. Ayrıca bazı rahatlama tekniklerini (meditasyon, yoga) öğrenmeyi deneyin. Tertipli ve vücudun ihtiyacı olduğu kadar uyumaya çalışın. Kan şekeri düzeylerinde dalgalanma yaşarsanız derhal bir doktora danışın.