Skolyoz Nedir? Skolyoz Tedavisi Nasıl Yapılır?

Skolyoz omurganın yanlara doğru eğrilmesidir ve genellikle adolesan dönemde ortaya çıkar. Skolyoz tedavisi, konservatif tedavi ve cerrahi müdahale olmak üzere 2 ana kategoriye ayrılır. Konservatif tedavi, hastanın durumuna bağlı olarak fizyoterapi, destekleyici cihazlar veya egzersizleri içerirken, cerrahi müdahale daha ciddi skolyoz vakalarında uygulanır. Skolyoz tedavisi, uzman doktorlar tarafından yapılmalı ve erken teşhis edilip tedaviye başlanması önemlidir. Tedavi edilmediğinde skolyoz yaşam kalitesini düşürebilir ve solunum problemleri gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Skolyoz, omurganın yanlara doğru eğriliğiyle karakterize bir durumdur. Omurgamız, omur kemikleri ve disklerden oluşur ve bu sayede öne, arkaya ve yanlara doğru hareket edebilir. Skolyozda ise omurga sağa ya da sola doğru eğrilik yapar ve C veya S harfine benzer şekilde kıvrılabilir. 10 derecenin üzerindeki eğrilikler skolyoz olarak adlandırılır ve sağlık açısından dikkate alınmalıdır. Skolyozun rotasyonel bileşeni de vardır ve omurlar burgu yapar gibi döner. Bu durumda omur kemiklerine bağlı olan kaburgalar da şekil bozukluğuna uğrayabilir.

Skolyozun nedenleri arasında bacak boyu farkı, bel fıtığı gibi ağrılı durumlar, duruş bozukluğu, nöromuskuler hastalıklar, doğuştan gelişimsel anormallikler yer alır. Skolyoz genel olarak iki grupta incelenir: fonksiyonel (yapısal olmayan) skolyoz ve yapısal skolyoz. Fonksiyonel skolyozda temel sorun, omurganın şekli değil, vücuttaki bir soruna adapte olarak ortaya çıkan şekil bozukluğudur. Yapısal skolyozda ise gerçek bir eğrilik vardır.

Skolyoz tespit etmek için sırt muayenesi, nörolojik muayene, bacak boyu ölçümü, ayak deformitesi, kas kısalığı ve eklem-bağ dokusu gevşekliği açısından değerlendirmeler, adam testi ve skolyometri gibi ölçümler yapılabilir. Skolyoz tetkiki adı verilen röntgen filmi de tanı koymada yardımcı olur.

Skolyoz tedavisi için izlem, egzersiz, fizik tedavi, skolyoz korsesi kullanımı ve ameliyat seçenekleri mevcuttur. Skolyozun derecesi ve ilerleme riski tedavinin nasıl uygulanacağına karar verilmesinde etkilidir. Egzersiz ve fizik tedavi, korse kullanımı ve ameliyat gibi yöntemler uygulanabilir. İlerlemiş skolyoz durumunda ise ameliyat tek tedavi edici seçenek olabilir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri