Sinir Sıkışması Nedir? Neden Olur?

Sinir sıkışması, bazı sinirlerin baskı altında kaldığı ve bu nedenle ağrı, uyuşma, güçsüzlük veya karıncalanma gibi belirtilere neden olan bir durumdur. Sinir sıkışması, birçok nedene bağlı olarak oluşabilir: tekrarlayan hareketler (örneğin klavye kullanımı), yaralanmalar, stres veya yaşlanma gibi. Sinir sıkışmaları, tedavi edilmediğinde kalıcı hasara neden olabilir. Sinir sıkışması tedavisi, belirtileri hafifletmek ve sinir hasarını önlemek için mümkün olan en erken aşamada yapılmalıdır.

Vücudumuzda bir sinirin ezilmesi, sıkışması veya gerilmesi sonucu sinir sıkışması oluşabilir. Bu genellikle kol ve bacaklardaki sinirlerde tek bir bölgeyi etkiler. Sıkışan sinir ileti sağladığı bölgelerde ağrı, uyuşma, kas güçsüzlüğü ve kas kaybı gibi belirtilere neden olabilir. Sinir sıkışması belli hareketlerin aşırı tekrarlı yapılması veya bazı hastalıklar nedeniyle ortaya çıkabilir.

Vücudumuzdaki birçok farklı sinir sıkışması sendromu vardır. En yaygın olanları el bileği sinir sıkışması (karpal tünel sendromu), dirsekte sinir sıkışması (kubital tünel sendromu), kürek kemiği üzerindeki sinir sıkışması (supraskapular sinir sıkışma sendromu), el bileğinde dar oluktan geçerken sinir sıkışması (guyon kanalı sendromu), uyluk dış kısımda sinir sıkışması (meraljia parestetika), ve kolda radial sinir sıkışmasıdır.

Sinir sıkışmaları genellikle tekrarlayıcı hareketler nedeniyle oluşurken, travmalar ve bazı hastalıklar da riski arttırır. Tanılanma, şikayetler, muayene bulguları ve elektromiyografi (EMG) tetkiki ile yapılır. Tedavi ise hareketlerin modifiye edilmesi, risk faktörlerinin kontrol altına alınması, atellerin kullanımı, ödem azaltıcı ve ağrı kesici ilaçlar, fizik tedavi, kortikosteroid enjeksiyonları ve bazı durumlarda ameliyatla yapılabilir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri