Mükemmeliyetçi annelere 9 önemli uyarı

Mükemmeliyetçi annelerin çocukları üzerinde baskıcı bir etkileri olabilir. Bu nedenle, bu annelere 9 önemli uyarıda bulunmak gerekiyor. Bu uyarılar, çocukların sağlıklı gelişimi için son derece önemlidir. Eğer siz de mükemmeliyetçi bir anneyseniz, makalemizdeki uyarıları dikkate alarak, çocuğunuzun daha mutlu ve başarılı bir hayat sürmesine katkıda bulunabilirsiniz. Makalemiz, SEO uyumlu Türkçe bir açıklama ile sunulmaktadır.

Mükemmeliyetçilik Sendromunun Çocukta Neden Olduğu Sorunlar

Çocuklarıyla ilgili gerçekçi olmayan beklentiler içerisine giren ve çocuğun kapasitesine uygun olmayan seviyede başarı bekleyen anneler, çocuğun başarı anksiyetesi geliştirmesine neden olur. Çocuklar, yaşadığı çatışma ve negatif duyguları bir takım davranış sorunları göstererek ailesine ve çevresine yansıtabilir. Pandemi sürecinde Covid-19 virüsü salgınının belirsizliği, evde yapılabilecek etkinliklerin kısıtlılığı ve mükemmeliyetçi yapıdaki annelerin ev içerisinde geçirilen vakti en iyi şekilde kontrol etmeye çalışması çocukların kaygı seviyelerini artırabilir. Rutin hayatın değişmesiyle birlikte evde her şeyin sorunsuz ve kusursuz olmasını bekleyen mükemmeliyetçi annelerin strese girmesi çocukların yetersizlik duygusunun pekişmesine ve kendilerini daha depresif hissetmelerine neden olabilir.

Mükemmeliyetçilik Sendromunun Annelerde Neden Olduğu Sorunlar

Hali hazırda var olan işlerinin devam etmesi, yemek, ev temizliği, çocuk bakımı derken tüm bunlara yetişmekte zorlanan anneler, tükenmişlik sendromuna sürükleyebilirler. Ev ortamında hem kendileri, hem de diğer aile bireyleri için yüksek beklentiler içerisine giren annelerin bu beklentilerinin karşılanmaması aile içi problemleri artırabilir. Mükemmeliyetçi yapıdaki bir anne sadece ev ortamında değil, iş ortamında da mükemmeliyetçi bir yapıda olduğundan işlerini kusursuz yapmaya çalışacaktır. Aile içerisinde yolunda gitmeyen şeyler olduğunun düşünülmesi aile içerisindeki iletişime olumsuz etki edebilir.

Mükemmeliyetçi Annelere 9 Önemli Uyarı

  1. Çocuğun zayıf yanları olduğu kadar güçlü yanları da vardır. Bu güçlü yanların keşfedilerek gelişimine destek vermek gerekir.
  2. Çocuğa yaklaşılırken yaşına ve gelişimine uygun davranılmalı ve her çocuk kendi özelinde değerlendirilmelidir.
  3. Çocuğun kapasitesine ve gelişimine uygun seviyede başka çocuklar veya kendi çocukluğunuz ile herhangi bir kıyaslamaya girmeden ilk olarak üstesinden gelebileceği küçük hedefler konulmalıdır.
  4. Çocuğunuz kendisinden beklenenin aksine davranış sergilediyse çocuğa yönelik olumsuz söylemlerden ve davranışlardan kaçınmakta fayda vardır.
  5. Çocukların hata yapması çok normaldir ve öğrenme süreci yaptıkları hata ve ebeveynlerinin rehberliği doğrultusunda ilerleyecektir.
  6. Çocuk her zaman mükemmel ve doğru davranamaz. Böyle bir şey çocuktan kesinlikle beklenmemelidir.
  7. Çocuğunuzun bir şeyi yeterince iyi yapmadığını düşünüyorsanız, tekrar denemesi için onu cesaretlendirmelisiniz.
  8. Çocukların yeterli seviyede iyi yapmayı başaramadığı durumların yerine bir takım şeyleri yapması için ona fırsat verilmelidir.
  9. Fark ederek veya fark etmeyerek çocuk üzerinden bir başarı gerçekleştiği zaman mükemmel olmasına yönelik beklentilerin yetişkin olarak sizdeki karşılığını keşfedin. Zorlandığınız zamanlarda ise kendi bedeninizi gözden geçirerek ne olup bittiğini anlamaya çalışın ve duygularınızı yeniden düzenleyebilmek için mola verin.

Uzman Psikolog Cansu İvecen, 9 Mayıs Anneler Günü münasebetiyle mükemmeliyetçi annelere yönelik bu uyarılarda bulunarak, çocukların mutlu ve sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için mükemmeliyetçiliğin azaltılması gerektiğini vurgulamaktadır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir