Scheuermann hastalığı, omurganın ilerleyici şekilde kamburlaşmasına neden olan bir durumdur. Bu hastalık genellikle çocukluk ya da ergenlik döneminde ortaya çıkar ve genetik faktörlerle ilişkili olabilir. Bu makalede, Scheuermann hastalığının sebepleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi alabilirsiniz. Ayrıca SEO uyumlu bir description yazmaya çalıştım.
Duruş bozukluğu, ağır sırt çantası taşımak, cep telefonu veya tablet kullanımı gibi nedenler dışında omurganın yapısal sorunları da kamburluğa sebep olabilir. Scheuermann hastalığı da çocukluk yaşlarında ortaya çıkan bir omurga sorunudur ve omurganın ön tarafı daha kısa kalırken arka tarafı uzar, sonuçta omurga kama şeklini alır ve sırt kamburluğu artar. Scheuermann hastalığı genetik yatkınlık, beslenme yetersizliği ve enfeksiyon gibi faktörlerin rol oynayabileceği bilinmektedir.
Scheuermann hastalığının belirtileri arasında sırt kamburluğunun artması, sırt ve boyun ağrısı, belde hiperlordoz, bacak arkasındaki hamstring kaslarında kısalma ve belden arkaya eğilme hareketinin kısıtlanması yer almaktadır.
Tedavi yöntemleri arasında büyüme tamamlandıktan sonra genellikle hastalığın ilerlememesi, düzeltilmesi ise mümkün olmayan kemik şekil bozukluğu yüzünden pek mümkün değildir. Ancak, büyüme döneminde fizik tedavi, egzersizler, korse kullanımı gibi seçenekler özellikle hafif ve orta derece eğriliklerde tercih edilmektedir. Ameliyat önerilebilecek durumlarda ise omurga cerrahisi riskli bir girişim olduğu için genellikle son çare olarak düşünülmektedir.