Sarı ishal neyin belirtisi, neden olur? 5 yaygın sebep

Sarı ishal, karın bölgesinde sıkıntı, mide bulantısı, ateş ve sulu sarı renkli dışkılama gibi belirtileri olan bir sindirim sorunudur. Bu durum, birçok farklı sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bunlar arasında viral enfeksiyonlar, bakteriyel enfeksiyonlar, gıda zehirlenmesi, alerji veya irritabl bağırsak sendromu gibi faktörler yer alabilir.

Sarı ishal, vücudun besinleri sindirme ve emilim işlevini bozarak bağırsaklarının normal işleyişini bozar. Bu da, vücutta sıvı ve elektrolit kaybına neden olabilir.

Sarı ishalin en yaygın sebepleri arasında gastroenterit, kolera, salmonella, shigella ve e coli gibi mikropların yol açtığı enfeksiyonlar yer alır. Bunun yanı sıra, bağırsakları etkileyen bazı bozukluklar da sarı ishale neden olabilir.

Bu nedenle, sarı ishal şikayeti olan kişiler, uygun tedavi ve ilaçlar almaları için bir doktora danışmalıdır. Sağlık durumunu ciddiye almak, doğru tanı ve tedavi için önemlidir.
Sarı İshal: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Sarı ishal, birçok kişinin karşılaştığı bir sindirim sorunudur. Dışkıda görülen sarı renk, sindirim sistemindeki bir sorunun işaretidir. İshal problemi yaşayanlar sarı ishal neyin belirtisi, neden olur sorusuna yanıt ararlar. İşte sarı ishale neden olabilecek faktörler ve sarı ishal nasıl tedavi edilir sorularının cevapları.

Sarı İshal Neyin Belirtisi, Neden Olur?

Normal dışkı, atılan bilirubin ve safranın sağlıklı seviyeleri nedeniyle kahverengidir. Bazen bir kişi dışkısının sarı da dahil olmak üzere farklı bir renk olduğunu fark edebilir. Dışkı, kişinin diyeti ve altta yatan çeşitli tıbbi durumlar dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle renk değiştirebilir.

İşte sarı ishale neden olabilecek faktörler:

1. Kaygı veya stres:

Anksiyete veya stres, ishalin en yaygın nedenleridir. Bunların her ikisi de artan bağırsak hareketlerini tetikleyecek ve bu da bağırsakların besinleri ve suyu emmesini zorlaştıracaktır. Bu, daha yumuşak veya sıvı dışkı ile sonuçlanır. Endişeli veya stresli olduğunuzda sarı ishal olması yaygındır, ancak genellikle bir veya iki gün içinde düzelir.

2. Huzursuz bağırsak sendromu (IBS):

İrritabl bağırsaklar da ishalin sık görülen bir nedenidir. İshal her zaman sarı olmasa da, tahriş olmuş bağırsaklar bağırsakta yağ emilimini engelleyebilir ve daha fazla sarı dışkıya neden olabilir. Tahriş olmuş bağırsak olasılığınızı değerlendirmek için çevrimiçi testimizi tamamlayın.

3. Safra seviyelerinde azalma:

Safra, sindirim için önemli olan bir maddedir. Yağları metabolize eder ve bağırsaklarda daha iyi emilmesine yardımcı olur. Safra seviyeleri düştüğünde, bağırsaklarda yağ kalacak ve daha sarı, daha sıvı dışkı ile sonuçlanacaktır. Düşük safra seviyelerine neden olabilecek problemler arasında safra kesesi taşları veya iltihaplanma, siroz ve kanser gibi karaciğer anormallikleri bulunur.

4. Pankreas sorunları:

Pankreas, iltihaplanma nedeniyle (örneğin bir enfeksiyon, tümör, kistik fibroz veya tıkalı bir kanaldan) dolayı düzgün çalışmadığında, yeterli pankreas enzimleri üretemez. Yeterli enzimler olmadan vücut yağları ve diğer besinleri yeterince parçalayamaz ve bu da sarı ishale neden olabilir. İshale ek olarak, yemek yedikten sonra midede doluluk hissi, aşırı gaz, sık kaka yapma isteği ve kilo kaybı gibi belirtiler de yaşayabilir

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir