Safra kesesi taşı ve halsizlik, taş problemi olan pek çok kişinin merak ettiği konuların başında gelmektedir. Halsizlik ve safra kesesi taşının birbiriyle ilintili olup olmadığını yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.Karnımızın sağ üst kısmında adeta armut büyüklüğünde yer alan kese, safra kesesi olarak adlandırılır. Sindirimin bir halkası olarak görülen safra kesesinin esas göreviyse, yemek yedikten sonra karaciğer tarafından üretilen besinleri safrada depolaması ve eritmek için safra salgılamasıdır.
Safra Kesesi Taşı Halsizlik Yapar mı?
Safra kesesi taşı ve halsizlik çoğu zaman birbiriyle ilintili değildir. Halsizlik, direkt olarak safra kesesi taşının belirtileri arasında yer almaz. Halsizliğin nedeni farklı bir sağlık sorunu olabilir.
Safra Kesesi Taşı Gaz Yapar mı?
Halsizlikten sonra en çok merak edilen bir diğer konu da, safra kesesi taşının gaz oluşumuna neden olup olmadığıdır. Kronikleşen safra kesesi taşı problemi, gaz ve reflü gibi sindirim sorunları baş gösterebilir. Ancak her rahatsızlıkta olduğu gibi tek başına bir şikayet, o rahatsızlığın olduğu anlamına gelmez. Kesin ve doğru tanı için tüm bulguların detaylıca izlenmesi ve takip edilmesi gerekir.
Safra Kesesi Taşı Bulantı Yapar mı?
Mide bulantısı neredeyse tüm safra kesesi rahatsızlıklarının sonucunda görülmektedir.
Safra Kesesi Taşı Belirtileri Nelerdir?
Golf topu büyüklüğünden kum tanesi büyüklüğüne kadar değişiklik gösterebilen safta kesesi taşı, herkes de aynı büyüklükte olmayabilir. Taşın boyutu farklılık gösterse de, vücutta oluşturduğu belirtiler neredeyse herkes de aynıdır. Peki safra kesesi taşının belirtileri nelerdir?
1-)Ağrı
Safra kesesi taşının en belirgin belirtisi, karnın orta ve sağ bölgelerinde meydana gelen ağrılardır. Oluşan bu ağrılar hafif seyirlerde olabileceği gibi şiddetli ve çok sık tekrar ediyor da olabilir.
2-)Titreme ve Ateş
Yüksek ateş ve titreme bulguları da, safra kesesi taşının göstergelerindendir. Sebepsiz yere oluşan ateş ve titreme şikayetiniz mevcutsa, bu durum olası enfeksiyonu işaret ediyor olabileceğinden derhal uzman hekime gidilmesi tavsiye edilir.
3-)Mide Bulantısı ve Kusma
Mide bulantısı ve kusma, safra kesesi sorunlarının belirtileri arasındadır. Özellikle kronik hale gelmiş safra taşlarında bu şikayetlere gaz, reflü sorunları da eşlik eder.
4-)İshal
Nedensiz yere bağırsaklarınızda sürekli hareketlilik hali ve ishal problemi yaşıyorsanız da, bu durum safra kesesi taşının göstergesi olabilir. Genellikle bu sebepten kaynaklı ishal vakaları, uzun süreli olmaktadır.
5-)Sarılık
Ciltte bariz şekilde farkedilen sarılık da, safra kesesi problemlerinin belirtisi niteliğindedir. Ancak tek başına kesin olarak, safra kesesi bulgusu olduğu söylenemez.
6-)İdrar Renginde Değişiklikler
İdrar renginin normalden daha koyu tonlarda olması, safra bölgesinde problemlerin olduğuna işaret eder.
7-)Dışkı Renginde Yaşanan Değişiklikler
Dışkılama esnasında farkedilen dışkı renginin koyu tonda olması, safra bloğunda baş gösteren bir rahatsızlığı işaret ediyor olabilir.
8-)Yağlı Yemek Yedikten Sonra Rahatsızlık Hissi
Tüketilen yağlı yemeklerden sonra hazımsızlık, gaz problemleri safra kesesi taşınının hafif belirtileri arasında yer almaktadır.
Safra Kesesi Taşı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
1-)İlaç Tedavisi
Eğer safra kesesi taşınız büyük değilse ve çok ciddi bir tehlike arz etmiyorsa, uzman hekim tarafından ilk etapta ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavisinin yanı sıra yemek yeme düzeninde de değişiklikler yapılması telkin edilir.
2-)Cerrahi Yöntemler(Ameliyat)
Şayet safra kesesi taşı oluşumu çok ciddi ağrılara ve problemlere yol açıyorsa, ameliyat gerekli görülebilir. Kesin ve doğru tanı, tedavi yöntemleri için uzman doktorunuza vakit kaybetmeden başvurmayı unutmayın.
Safra Kesesi Taşı Oluşumundan Korunmak İçin Neler Yapılabilir?
1-)Düzenli ve Dengeli Beslenin
Dengesiz ve düzensiz beslenmek, safra kesesi taşı oluşumunu tetikler. Bu yüzden olabildiğince öğünleri atlamamaya ve dengeli beslenmeye gayret gösterin.
2-)Ani Kilo Almaktan ve Vermekten Uzak Durun
Eğer kilo vermek veya almak istiyorsanız, bu aşamayı çok kontrollü yönetmeniz gerekmektedir. Hızlı alınıp verilen kilolar, safra taşı oluşumuna sebebiyet verebilmektedir.