Saç dökülmesi günümüzde kadın erkek fark etmeksizin herkesin problemidir. Erkeklerde kelliğe neden olan sorun, kadınlarda seyrelmelere yol açar. Saç Neden Dökülür sorusu bin yıllardır araştırılmaktadır. Bir kısım cevap bulunmuş olsa da, özellikle erkek tipi genetik saç dökülmesinin nedenleri hala bilinmemektedir.Bu nedenle çoğu erkek dökülmeyi durduramayacağını bilir ve saç dökülmesine karşı olabildiğince efektif tedbirler almaya çalışır. Saç dökülmesi nedenleri kadın ve erkeklerde farklı olabilir. Kadınlarda saç dökülmesi çoğu zaman normal bir durum sayılmazken, erkeklerde saç dökülmesi neredeyse sıradan bir durumdur.Erkek tipi saç dökülmesinin nedenleri söylediğimiz gibi kesin olarak bilinemez. Ancak gerekli tetkikler yapılırsa, bazı hastalıkların buna neden olabileceği de görülebilir. Yani ben nasılsa erkeğim diyip, saç dökülmesini normal saymamak, bir hekime görünmekte fayda vardır.Saç dökülmesinin pek çok nedeni olabilir. Erkek ve kadınlarda ortaya çıkan ortak nedenler
- Troid hastalığı
- Demir Eksikliği
- Hatalı beslenme
- Saça uygulanan yanlış şampuan ve kremler
- Psikolojik faktörler
- Dermoatolojik hastalıklar ve başka hastalıklara alınan tedavilerdir. (örn:kanser)
Kadınlarda saç dökülmesi ise, bir rahatsızlığın göstergesidir. Örneğin saç derisindeki rahatsızlıkla, troid vb.Erkek tipi saç dökülmesi dediğimiz gibi, nedeni bilinmeyen faktörlerden ortaya çıkar, tedavisi henüz yoktur. Zaten bir hastalık olarak da kabul edilmez.Kadınlarda ve erkeklerde, hastalıklardan dolayı ortaya çıkan saç dökülmesi elbette sebep olan hastalığın tedavisi ile ortadan kaldırılabilir. Eğer bir hastalık yoksa her iki taraf için de yegane çözüm saç bakımı olacaktırEğer dahili nedenlerden ortaya çıkan bir saç dökülmesi süreci yaşamıyorsanız, büyük ihtimalle tedavi edilemeyen ve/veya hastalık olarak kabul edilmemiş bir durum yaşıyorsunuzdur. Keza erkek tipi saç dökülmesi böyle bir durumdur. Ve tıbbi tedavileri yerine, kozmetik tedavileri mevcuttur.Erkeklerde saç dökülmesi ergenlik bitiminden itibaren başlayabileceği gibi, çok ileri yaşlarda da ortaya çıkabilir. Ancak çok iler yaşlarda ortaya çıkan kelleşme şeklinde değil, seyrelme biçimide olur. Yaşlılığa bağlıdır. Erken yaşta ortaya çıkan kelliklerin ise bir kısmı genetik değil deri hastalıklarından ve bakımsızlıktan ortaya çıkar. Bunarı da önlemek saç bakımıyla olacaktır.Kadınlarda saç dökülmesi ise yalnızca bakım ile ve varsa iç hastalıkların ve saç derisi problemlerinin tedavisi ile mümkündür.Saç dökülmesine iyi gelen yöntemlerin başında saç derisini temiz ve yağ bakımından dengeli tutmak vardır. Kepek oluşumu engellenmeli ve saçtaki yağ abartılı düzeylerde olmamalıdır.Bazı durumlarda vitamin eksikliği de saç dökülmelerine neden olabilmektedir. Yani doğru beslenme de saç dökülmesini azaltabilir. Saç dökülmesine karşı ayrıca maske ve kürler de etkilidir.
- Dahili rahatsızlığınız olmadığından emin olun
- Dermatolojik (harici) rahatsızlıkları kontrol ettirin
- Saçınızı çok uzun kesmeyin
- Erkeklerde çok kısa kesim (3 numara vb.) dökülme süresini uzatacaktır
- Saçlarınızı doğal ürünlerle, 2 günde bir yıkayın.
- Saçlarınıza asla kimyasal ürünler sürmeyin
- Saç diplerinize ayda bir kekik yağı ile masaj yapın
- Saçlarınızı yıkamadan önce, nane yağı ile saç diplerinizi nemlendirin
- Zeytinyağlı, defne yağlı veya kükürtlü sabunlar kullanın
- Yumurta akı ve zeytinyağını karıştırıp, ayda bir kür uygulayın.
- Saçınızı yıkayın, durulama suyunu bir kez tatbik ettikten sonra, kökleri Çam terebentin ile ovalayın, daha sonra iyice durulayın.