Hepatomegali, Grade 1 Hepatosteatoz

Her ne kadar tıp dilinde “hepatomegali” olarak ifade edilse de halk içinde karaciğer yağlanması ve karaciğer büyümesi olarak bilinmektedir. Karaciğer hücrelerinde oluşan aşırı yağlanmalar sonucunda “hepatomegali” adı verilen karaciğer büyümesi(yağlanması) rahatsızlığı oluşmaktadır. Genellikle yetişkin bireylerde görülen bu hastalık, her 5 yetişkinden birinde görülebilmektedir.Hepatomegali hastalığı karaciğerde hasar, zedelenme sonucunda oluşmaktadır. Aslında karaciğerin hücrelerdeki yağlanmaya, zedelenmeye karşı gösterdiği bir tepkidir. Karaciğer  büyümesi sonucunda karaciğerin normaldeki halinden daha büyük olduğu gözlemlenir. Karaciğer büyümesinin bir çok nedeni olabilmektedir.

Obezite ve Şişmanlık

Şişmanlık hepatomegali olarak bilinen karaciğer yağlanmasının en bilindik nedenlerinden biridir. Obezite ve şişmanlık sorunları yaşayan kişilerde hepatometali görülme ihtimali oldukça fazladır.

Şeker Hastalıkları(Diabet)

Şeker hastalarında karaciğer yağlanması sıkça görülmektedir. Diabet hastalarının çoğunda bu hepatomegali rahatsızlığı görülür.

Sürekli Alkol Kullanmak

Alkolün insan sağlığı açısından bir çok olumsuz etkisi vardır. Bunlardan biri de karaciğerde yağlanmaya(büyümeye) neden olmasıdır. Sürekli ve sık alkol kullanan kişilerde “hepatomegali” rahatsızlığının görülme ihtimali oldukça fazladır. Karaciğer yağlanmasından korunmak için kesinlikle alkolden uzak durulmalıdır.Yukarıda bahsettiklerimiz dışında da hepatomegalinin bir çok nedeni olabilmektedir. Hepatit hastalığı, az proteinli beslenme ve bilinçsiz ilaç tüketimi karaciğerde yağlanmanın oluşmasına sebep olur. Hepatomegali hastalığı çoğu zaman uzmanlar tarafından belirlenen diyetler ve ilaçlar sayesinde atlatılabilmektedir. Ancak bazı durumlarda hayati risk taşıyabilmektedir. Özellikle karaciğer yağlanmasıyla beraber karaciğerde büyüme, karaciğer enzimlerinin değerlerinde yükseliş ve sarılıklar gibi rahatsızlıklar görülüyorsa durum hayati risk taşıyor olabilir. Karaciğer kanseri riski taşıyan bu rahatsızlık kesinlikle ciddiye alınmalıdır. Hepatomegali tek başına bir hastalık tanısı değildir. Rahatsızlığın sebebi uzman bir doktor tarafından yapılan ultrasonlar, tetkikler sonucunda detaylı incelenmeli ve teşhis yapıldıktan sonra tedavi sürecine geçilmelidir. Ayrıca hasta kişinin hastalık sürecinde aşırı kolestrol-yağ içeren besinlerden uzak durması, sağlıklı beslenmesi ve alkol almaması olumlu etkiler yaratacaktır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri