Şili’de nüfusun yarısından fazlasına aşı yapılan ve salgınla mücadelede iyi bir yol kat eden bir ülkedir. Ancak son zamanlarda vakaların artmasıyla başa çıkmakta zorlanmaktadır. Bu durum üzücü olsa da Şili, alınacak önlemlerle salgınla mücadelesine devam edecektir.
Şili Aşılamada Dünyada Yedinci Sırada
Ülkemizde en yaygın uygulanan aşı olan Sinovac tarafından üretilen CoronaVac ve Pfizer/BioNTech aşıları Şili’de de uygulanmaktadır. Ancak ülkede günlük vaka sayısı ortalama 7 bin 215 seviyelerinde seyretmektedir. Şili’nin Covid-19 virüsü dalgasında üçüncü dalganın zirvesine henüz ulaşmadığı ifade ediliyor. Şili Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan 6 Haziran verileri incelendiği zaman ülkede son 24 saat içerisinde 7 bin 768 yeni vaka tespit edilirken, bu vakaların 5 bininin Covid-19 semptomu gösterdiği, 2 bininin ise herhangi bir semptom göstermediği görülüyor. Şili’de salgının başladığı günden bu tarafa toplamda 1 milyon 420 bini aşkın Covid-19 vakası görüldü. Şili’de 6 Haziran tarihinde 121 kişi Covid-19 virüsünün neden olduğu enfeksiyon sonucu hayatını kaybetti. Ülkede Covid-19 virüsü enfeksiyonundan dolayı yaşanan can kaybının ise toplamda 30 bine yaklaştığı ifade ediliyor.
Sinovac Aşısı Etkili mi?
Çinli Sinovac şirketinin ürettiği CoronaVac aşısının ne kadar etkili olduğu da ülkede tartışılıyor. Şili hükümeti yürüttüğü aşı kampanyasında hiç hız kesmezken, geçen hafta 2 milyon 200 bin CoronaVac aşısının temininin sağlandığı açıklandı. Bugünlerde Dünya Sağlık Örgütü tarafından yürütülen aşı programı COVAX kapsamında Oxford/AstraZeneca aşısının 800 bin dozluk ilk partisinin ülkeye ulaşmasını bekleyen Şili hükümeti, eylül ayından evvelde Pfizer/BioNTech aşısının 8 milyon civarındaki dozunu ülkeye getirmeyi planlıyor. Şili Üniversitesi tarafından nisan ayında gerçekleştirilen bir araştırmadan elde edilen veriler, Çinli Sinovac şirketinin ürettiği CoronaVac aşısının semptomatik enfeksiyonların önlenmesinde yüzde 67 etkili olduğunu, hastaneye yatarak tedavi görmeyi önlemede yüzde 85 etkisi olduğunu ve ölümlerin önlenmesinde de yüzde 80 başarılı olduğunu gösteriyor. Aynı araştırmadan elde edilen bir başka sonuç ise CoronaVac aşısının iki dozu iki hafta arayla yapılırsa, etkisinin yüzde 56,5 olduğu oldu. Tek doz aşının etkisinin ise sadece yüzde 3 olduğu araştırmanın dikkat çeken sonuçları arasında yer alıyor. Bu veriler, CoronaVac aşısının etkinliği hakkında ülkede tartışmalara neden oluyor. Tam doz aşının koruduğu kişilerin belirli bir yüzdesine virüsün enfekte olma ve virüsü yayma riski olduğuna dikkat çekiliyor. Ülkemizde gerçekleştirilen denemelerde ise CoronaVac aşısının semptomatik vakalardaki etkinliğinin yüzde 83,5, şiddetli semptomlara karşı etkinliğinin ise yüzde 100 olduğu belirlendi.
Üçüncü Dalga Neden Oluyor?
Şili’deki yoğun aşılama çalışmalarına rağmen ülkede üçüncü dalga görülmesinin nedenini uzmanlar, aşının neden olduğu rehavete bağlıyor. Dünyada İsrail ve İngiltere’den sonra en hızlı aşı kampanyasını yürüten Şili’de halk, aşılama kampanyasındaki bu hıza güvenerek koruma tedbirlerini hafife aldı. Yurtiçi ve yurtdışına yapılan seyahatler nedeniyle Brezilya (Gama) varyantı ülkeye girerken, gizlice düzenlenen Neol partileri de virüsün yayılmasında en önemli etken oldu. Bu gelişmelerin ardından ocak ayı itibariyle Şili’nin yüzde 70’inde kısıtlamalar yeniden uygulanmaya başlandı. Mart ayından itibaren ise bu kısıtlamalarda nispeten gevşemeye gidildi. Ancak vaka sayısındaki artışın önüne geçilemedi. Uzmanlar ise kısıtlama ve sosyal mesafe kurallarının daha nüfusun büyük bir kısmı aşılanmadan gevşetildiğine dikkat çekiyor. Uzmanların altını çizdiği diğer bir önemli nokta ise vaka ve ölü sayısının ülkenin yoksul kesimlerinde daha fazla olduğu oldu.
Şili Aşılamada Dünyada Yedinci Sırada
John Hopkins Üniversitesi verileri incelendiği zaman nüfusa oranla dünyada en fazla aşılama yapan ülkeler arasında Şili’nin yedinci sırada yer aldığı görülüyor. Son veriler ise ülkede 19 buçuk milyon doz aşı yapıldığını gösteriyor. Ortalama 19 milyon nüfusu olan Şili’de toplamda 8 milyon 392 bin kişiye aşı uygulandı. Bu rakam ise ülke nüfusunun yüzde 44,28’ine tekabül etmektedir. Hükümetin hedefi ise nüfusun yaklaşık yüzde 70’ini aşılayarak toplumsal bağışıklığın kazanılmasını sağlamaktır. Bunun içinde hükümet, çok yakın bir zaman içerisinde 12 yaş ve üstü çocuklara Pfizer/BioNTech aşısının uygulanması için onay verecek. Ülkemizde ise aynı verilere göre iki doz aşı uygulanan kişi sayısı 13 milyon 69 bin 357 kişiye ulaştı. Ülkemiz, aynı listede tam doz Covid-19 aşısı uygulanan sekizinci ülke oldu. Şili ise 13’üncü sırada yer almaktadır. Ülkemiz nüfusunun yüzde 15,65’ine tam doz Covid-19 aşısı uygulandı.