Nörojenik Mesane Nedir? – Doktor Fizik

Nörojenik mesane, sinir sistemi hasarı nedeniyle idrar kesesi işlev bozukluğuna sahip olan kişilerin yaşadığı bir durumdur. Bu durum, idrarın normal şekilde depolanması ve idrar yapma işlemi konusunda sorunlar yaşamalarına neden olabilir. Doktor Fizik olarak, nörojenik mesane teşhisi konulan hastaların tedavi edilmesinde uzmanız. Sağlıklı bir idrar sistemi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Mesane işlevleri idrar depolama ve işeme fonksiyonlarını gerçekleştiren kasların gevşemesi ve kasılmasıyla sağlanır. Bu süreç beyinden gelen sinyallere ihtiyaç duyar. Ancak bazen beynin sinyalleri mesaneye ulaşamaz ve nörojenik mesane denilen bir sorun ortaya çıkar. Bu probleme sahip olan kişilerde işeme kontrolü kaybolur ve idrar yapamama veya kaçırma gibi sorunlar oluşabilir. Ayrıca damla damla idrar yapma, mesaneyi tam olarak boşaltamama, işerken ıkınma, mesane kontrolünün kaybı, idrar yolu enfeksiyonu sıklığında artış, idrar kaçırma ve ne zaman mesanenin dolduğunu anlayamama gibi belirtiler görülebilir.

Bu sorun yaşayan kişilerin sosyalleşmeye ve dışarı çıkmaya çekinmeleri kaçınılmazdır ve aktivitelerini kısıtlayabilirler. Depresyon, endişe ve sosyal izolasyon gibi psikolojik sorunlar da ortaya çıkabilir. Ayrıca nörojenik mesane işeme hissi kaybına da yol açabilir ve mesane normal kapasitesinin üzerinde dolabilir, taşma inkontinansı denilen kaçaklar olabilir ve mesane tam olarak boşaltılamayabilir. Bu durum idrar yolu enfeksiyonu gelişmesi riskini arttırabilir ve sık idrar yolu ve böbrek enfeksiyonları zamanla böbrek hasarına neden olabilir. Böbrek yetmezliği riski de vardır.

Nörojenik mesanenin nedenleri arasında, mesane ve beyin arasındaki sinir yollarındaki bozukluklar, beyin hastalıkları, omurilik hastalıkları, omurilikten mesaneye ulaşan sinirlerdeki sorunlar, çeşitli hastalıklar ve sinir yaralanmaları sayılabilir.

Nörojenik mesane tanısı, genellikle şikayetlerin sorgulanması, tıbbi öykü alımı, fizik muayene ve çeşitli testler yapılması ile konulur. Bu testler arasında tam idrar tetkiki, idrar kültürü, üriner sistem ultrasonu, sistoskopi ve ürodinami yer alır. Nedeni araştırmak için beyin ve omurilik görüntülemesi gerekebilir.

Nörojenik mesane çoğu kez basitçe tedavi edilemeyen bir sorundur ve farklı tedavi yöntemlerinin bir arada kullanılması gerekebilir. İşeme günlüğü tutulması, Kegel egzersizleri, elektrik stimülasyonu içeren fizik tedavi yöntemleri, ilaç tedavileri, mesane içine botulinum toksin A uygulanması veya ameliyat seçenekleri tedavide kullanılabilir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri