Müsilaj nedir? Marmara’da müsilaj neden oluştu?

Müsilaj, deniz suyunda bulunan bir çeşit jelimsi materyaldir. Son zamanlarda Marmara Denizi’nde müsilajın artışı dikkat çekmiştir. Bu durum, denizdeki aşırı kirlilik nedeniyle meydana gelmektedir. Hava sıcaklıklarının yükselmesi ve deniz suyu sıcaklıklarının artması da müsilaj oluşumunu artırmaktadır. Müsilaj, deniz ekosistemi için ciddi bir tehdit oluşturmakta ve doğal yaşamın dengesini bozmaktadır. Bu nedenle, Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorunu, acil bir çözüme ihtiyaç duymaktadır.

Müsilajın Oluşmasındaki Etkenler Nelerdir?

Müsilaj, biyolojik ve kimyasal koşulların bir araya gelmesi ile oluşan fitoplankton adı verilen deniz canlılarının aşırı çoğalması, deniz sıcaklığının yükselmesi ve buna bağlı olarak bakteriyel aktivitenin artması sonucu oluşan sümüksü yapışkan bir yapıdır. Müsilaj oluşabilmesi için mevsim sıcaklıkları, akıntı, tuz seviyesi ve kirlilik gibi birçok etken bulunmaktadır.

Marmara Denizinde Müsilaj Neden Oluştu?

Marmara Denizi’nde müsilajın oluşmasının nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Marmara denizinin normalden 2-3 derece fazla olması
  • Azot, fosfor gibi organizmaları besleyen maddelere ihtiyaç vardır bunlarda denize gönderilen atıklardan sağlanıyor. Marmara’da büyük ölçüde azot ve fosfor yük var.
  • İklim değişikliğine bağlı olarak denizde yaşanan durgunluk.

Musilajın Olduğu Bölgelerde Denize Girilir Mi?

Müsilajın yoğun olarak bulunduğu bölgelerde denize girmek tavsiye edilmiyor. Balıkçılık faaliyetlerinin yapıldığı dönemde balık ağlarına tekne pompalarına müsilajın büyük ölçüde zararı olduğu Prof. Dr. Yeşim Büyükateş tarafından açıklanmıştı. Müsilaj temizleme çalışmaları ise devam etmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum 22 Haziran günü yaptığı açıklamada 430 metreküp müsilajın temizlendiğini bildirmiştir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler

tokat haberleri