Mükemmeliyetçilik nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Mükemmeliyetçilik nedir?

Mükemmeliyetçiliğe sahip insanlar, kendilerini inanılmaz derecede yüksek standartlarda tutarlar. Yaptıklarının asla yeterince iyi olmadığını düşünürler.Bazı insanlar yanlışlıkla mükemmeliyetçiliğin sağlıklı bir motivasyon kaynağı olduğuna inanırlar, ancak durum bu değildir. Mükemmeliyetçilik sizi hayatınızda mutsuz edebilir. Depresyona, anksiyeteye, yeme bozukluklarına ve kendinize zarar vermenize neden olabilir. Sonunda, başarılı olmaya çalışmayı bırakmanıza da yol açabilir. Hafif vakalar bile yaşam kalitenizi etkileyerek kişisel ilişkilerinizi, eğitiminizi veya işinizi etkileyebilir.Mükemmeliyetçilik, gençleri olduğu kadar yetişkinleri de etkileyebilir. Çocuklar ve gençler genellikle okul çalışmalarının yanı sıra spor, kulüpler, toplum hizmeti ve işler gibi faaliyetlerde aşırı başarılı olmaya yönlendirilir. Bu, başarı konusunda bir takıntıya yol açabilir. Nihayetinde, bunu başarma yeteneğine müdahale edebilir.

Mükemmeliyetçiliğin belirtileri nelerdir?

denediğim her şeyde başarısız olmuş gibi hissediyorumDüzenli olarak erteleyin – bir göreve başlamaya direnebilirsiniz çünkü onu mükemmel bir şekilde tamamlayamayacağınızdan korkuyorsunuz-rahatlamak, düşüncelerinizi ve hislerinizi paylaşmak için mücadele etmekkişisel ve profesyonel ilişkilerinizde fazla kontrol sahibi olmakkurallara, listelere ve çalışmaya takıntılı hale gelmek veya alternatif olarak aşırı ilgisiz hale gelmek

Mükemmeliyetçiliğe ne sebep olur?

Mükemmeliyetçiliğin nedeni net değildir. Genellikle öğrenilmiş bir davranıştır. Mükemmeliyetçiliğe sahip insanlar, yalnızca başardıklarından veya başkaları için yaptıklarından dolayı değerli olduklarına inanırlar. Akademik ortamlar gençlerde mükemmeliyetçiliği ortaya çıkarabilir.

Mükemmeliyetçilik nasıl tedavi edilir?

Mükemmeliyetçiliğinizin bir parçası olarak, kişisel sorunlarınızı gizlemeye çalışabilirsiniz. Bu, tedavi edilmesini zorlaştırabilir. Ancak, ihtiyaç duyduğunuzda yardım istemenin önemli olduğunu unutmayın. Mükemmeliyetçilik, dolu ve mutlu bir yaşam sürmenizi engelliyorsa, doktorunuzla veya bir akıl sağlığı uzmanıyla konuşun. Kendinize veya başkalarına zarar vermeyi düşünüyorsanız, acil tıbbi yardım isteyin.Terapi, özellikle bilişsel-davranışçı terapi, hedefleriniz ve başarılarınız hakkında yeni düşünme yollarını öğrenmenize yardımcı olabilir. Bir terapist, kabul etme ihtiyacınızı gidermenize veya tepkilerinizi olumsuz geri bildirime indirgemeye yardımcı olabilir.

Mükemmeliyetçilikten nasıl kaçınabilirsiniz?

  1. Gerçekçi, ulaşılabilir hedefler belirleyin
  2. Ezici görevleri küçük adımlara ayırın
  3. Bir seferde, bir faaliyet veya göreve odaklanın
  4. Herkesin hata yaptığını kabul edin
  5. Çoğu hatanın öğrenme fırsatları sunduğunun farkına varın
  6. Olası sonuçlar hakkında gerçekçi kalarak başarısızlık korkusuyla yüzleşin

Mükemmeliyetçiliğin refahınızı engellediğinden şüpheleniyorsanız, doktorunuzla konuşun. Semptomlarınızı yönetmenize yardımcı olacak terapi veya başka stratejiler önerebilirler.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri