MS Hastaları Nasıl Egzersiz Yapmalı?

MS (multipl skleroz) hastaları, fiziksel aktivite ve egzersizlerle güçlendirilebilir ve yaşam kalitelerini artırabilirler. MS hastaları için uygun egzersiz programı, bireysel ihtiyaçlara ve fiziksel yeteneklere dayanmalıdır. Düşük etkili egzersizler, yürüyüş, yüzme, bisiklet gibi aerobik aktivitelerle başlayabilir. Ayrıca, denge ve koordinasyonu iyileştiren egzersizler, kas gücünü artıran direnç egzersizleri ve esneme egzersizleri de faydalı olabilir. Ancak, egzersizlerin yoğunluğu ve süresi, hastanın genel sağlık durumu, semptomlar ve istekleri ışığında belirlenmelidir. MS hastaları egzersiz programlarına başlamadan önce mutlaka bir fizyoterapist ya da uzman bir sağlık profesyoneliyle görüşmelidirler.

Egzersiz, multiple skleroz hastaları için tedavi sürecinde önemli bir faktördür. Egzersiz yapmamanın zararlı etkileri olmasına rağmen, dikkatsiz veya aşırı yapmak da olumsuz sonuçlara yol açabilir. MS hastaları egzersize başlamadan önce fizik tedavi ve rehabilitasyon doktorlarının ve fizyoterapistlerinin yönlendirmelerini dinlemelidir.

Fizik tedavi ve rehabilitasyon muayenesi sonucunda, MS hastasının uygun süre ve yoğunlukta hangi hareketleri yapması gerektiği belirlenir. Hastanın ihtiyaçları ve tedavi öncelikleri göz önünde bulundurularak hedefler belirlenir. MS hastalığı, kötüleşme ve iyileşmelerle seyreden bir hastalıktır, bu nedenle uygun hareket programı hastanın durumuna göre değişebilir. Bu yüzden düzenli olarak fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimi tarafından kontrol edilmeniz önerilir.

Egzersizin MS hastaları için birçok faydası vardır. Genel sağlığa ek olarak, egzersiz MS hastalığına bağlı belirtilerin hafifletilmesine yardımcı olur. Egzersizler, kalp ve dolaşım sistemini güçlendirir, kasları güçlendirir, mesane ve bağırsak kontrolünü artırır, yorgunluğu azaltır, depresyonu önler, moralin yükselmesine yardımcı olur ve sosyalleşmeyi sağlar. Ayrıca, beyin fonksiyonlarını olumlu yönde etkiler.

Hareketsiz kalmak, MS hastaları için birçok soruna neden olabilir. MS’li veya değil, hareketsiz yaşam kalp ve damar hastalığı riskini artırır, kas ve kemik erimesine yol açar, solunum kapasitesini düşürür, kişiyi halsiz ve güçsüz hissettirir ve depresif düşüncelerin ağırlık kazanmasına neden olur.

MS hastaları için uygun egzersizler arasında aerobik egzersizler, germe egzersizleri ve güçlendirme egzersizleri bulunur. Aerobik egzersizler, kalp hızını artırır, kan dolaşımını iyileştirir ve morali yükseltir. Yürüme, koşma, bisiklet ve yüzme gibi egzersizler bunlardan bazılarıdır. Germe egzersizleri, kas ve eklem tutukluğunu açmak için önemlidir. Ayrıca yoga ve tai chi gibi teknikler de yararlı olabilir. Güçlendirme egzersizleri ise uygun hastalarda egzersiz bantları veya düşük ağırlıklarla yapılabilir. Kas kuvveti arttıkça hareket kabiliyeti de artar.

MS hastaları için egzersiz yapmak, her zaman özel bir salonda rutin hareketler şeklinde olmak zorunda değildir. Evde yapılan aktiviteler, bahçe işleri, yemek yapma gibi aktiviteler bile hareketsiz yaşamdan çıkmanıza yardımcı olabilir.

Egzersiz yaparken güvenliğe dikkat etmek de önemlidir. Öncelikle ısınma hareketleri yapmak önemlidir. Yapabileceğiniz kadarıyla başlayın ve zamanla artırın. Ayrıca düşme riskini arttıran faktörleri ortadan kaldırarak güvenli bir ortam oluşturun. MS hastalığı sıcak ortamda alevlenebilir, bu nedenle egzersiz yapılacak ortamın sıcaklığını kontrol altında tutmak önemlidir. Aşırı ısınmayı önlemek için aktiviteleri parçalara bölerek molalar verilebilir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler