Mor Sivilce İzleri

Sivilce izleri birçok insanda görülebilen bir durumdur. Özellikle ergenlik dönemiyle birlikte akla gelen sivilceler cilt gözeneklerinin tıkanması ve iltihapla dolması sonucu oluşur. Özellikle yüzde oluşan sivilceler can sıkıcı olduğu gibi sivilcelerden sonra kalan izler de bir o kadar can sıkar. Her sivilce iz bırakmaz. Peki hangi durumlarda sivilceler iz bırakır?

Hangi Durumlarda Sivilceler İz Bırakır?

Sivilce izlerinin normal yara izlerinden bir farkı yoktur. Neredeyse her insanda özellikle ergenlik döneminde sivilceler görülür. Bazılarında az ve ufak şekilde seyrederken bazı insanlarda çok sayıda ve bol iltihaplı olabilir. Bu durumda sivilcelerden iz kalma ihtimali artar. Sivilce ne kadar fazla iltihap içeriyorsa, iz kalma ihtimali o kadar artar. Eğer sivilce yüzeyselse iz bırakmaz fakat sivilce alt deri tabakası olan dermisi etkiliyorsa iz bırakır.Eğer sivilce el ile sıkılarak patlatılırsa iltihap derinin alt tabakalarına doğru ilerler. Bu durum iz kalma olasılığını artırır. Bu yüzden sivilceler elle sıkılmamalıdır. El ile sivilce patlatmak alışkanlık haline gelmiş ve durdurulamıyor olabilir. Bu durumda yardım almak gerekebilir.Eğer sivilceleriniz çok sayıda ve bol iltihaplı ise patlatmak yerine bir doktora başvurmalısınız. Patlatırsanız iz kalma ihtimali çok artacaktır. Doktorunuzun verdiği ilaçlar sivilceleri kurutarak iz kalmadan kurtulmamızı sağlayacaktır.

Sivilce İzlerinin Tedavisi Nasıldır?

Sivilcelerden kalan izler rahatsızlık verebilir. Bu yüzden bu izlerden kurtulmanın yolunu arıyor olabilirsiniz. Bu konuda en kesin çözüm bilinçli davranarak sivilcelerden iz kalmasını minimuma indirmektir. Eğer sivilceleriniz ardında iz bıraktıysa bu izlerden kurtulmanın farklı yöntemleri vardır. İzin çeşidine ve derinliğine göre doktorunuzun uygulayacağı tedaviyle izler büyük oranda geçecektir. Fakat bu tedaviler nispeten daha pahalı yöntemlerdir.

  • Sivilce izleri çöküntü veya boşluk şeklinde olabilir. Çöküntü şeklindeki izler daha çabuk iyileşirken boşluk şeklinde izlerin dolması cerrahi müdahale gerektirebilir. Doku transfer cerrahisi ile iz kalan bölgelere yeni dokular yerleştirilebilir. Yine ışın tedavileri ve lazerle cilt yenileme gibi yöntemler ile sivilce izlerinden kurtulmak mümkündür.
  • Eğer izler hafif ve çöküntü şeklinde ise daha basit tedavi yöntemleri uygulanabilir. Bunların arasında yüzeysel uygulanan ilaçlar ve maskeler sayılabilir. İlaç tedavileri etkilerini daha yavaş gösterir. Çöküntüler yavaş yavaş yükselecektir. İlaçla geçmeyecek derinlikteki izler için kimyasal peeling yöntemleri kullanılır. Lekenin şiddeti uygulanacak peeling yönteminin şeklini belirler. Peeling sonrası cilt hassaslaşabileceği için güneş ışınlarına fazla maruz kalmaktan kaçınılmalıdır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri