Koronavirüsün yol açtığı ölüm riski sigara içenlerde daha yüksek! Yapılan araştırmalar, sigara içmenin koronavirüs nedeniyle ölüm riskini %50 artırdığını gösteriyor. Bu nedenle, sigarayı bırakmak ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, koronavirüsle mücadelede önemli bir adım olarak karşımıza çıkıyor. Alınacak en önemli önlemlerden biri de maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyarak kendimizi ve sevdiklerimizi korumak olacak.
Kansere Yakalanmada Risk Faktörü
Yeşilay ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamalara göre, tütün ve tütün mamullerinin kullanımı, kansere yakalanma riskini artırıyor. Tütün endüstrisinin hedeflediği düşük ve orta gelirli ülkelerde, her yıl 8 milyondan fazla insan tütün kullanımı nedeniyle hayatını kaybediyor. Ayrıca, sigara içmeyenler bile tütün mamullerinin ölümcül bir risk teşkil ettiği belirtiliyor. Tütün kullanımı aynı zamanda Covid-19 virüsüne yakalanma ve ölüm riskini de yüzde 50 artırıyor.
Ekonomik ve Toplumsal Yük
Bunların yanı sıra, tütün ve tütün mamulleri ailelere ve ülkelere ekonomik açıdan büyük bir yük getiriyor. DSÖ Türkiye Temsilcisi Dr. Berdyklychev’in belirttiğine göre, tütün ürünlerinin bırakılmasıyla ilgili politikaların uygulanması, bu ekonomik ve toplumsal yükü azaltabilir.
MPOWER Politika Paketi
DSÖ, tütün mamullerinin bırakılması ile ilgili olarak, ülkeler tarafından uygulanabilecek bazı araçlar geliştirdi. Bunlar arasında, Türkiye’nin de başarılı bir şekilde uyguladığı MPOWER politika paketi yer alıyor. Bu politika paketi, tütün kullanımını azaltmak için ülkelerin uyması gereken birtakım tedbirleri içeriyor.
MÜŞERREF PERVİN TUBA DURGUT’A ÖDÜL
Türk hükümeti de tütün kontrolü ile ilgili politikaları en yüksek seviyede uygulayan ülkeler arasında yer alıyor. DSÖ Direktörü, Türk hükümetinin başarısını diğer ülkelere örnek gösteriyor. Türkiye, tütün mamullerinin bırakılması isteğindeki milyonlarca insana destek veren DSÖ’nün #CommitToQuit kampanyasında da yer alıyor. Ayrıca, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti İstanbul Milletvekili Müşerref Pervin Tuba Durgut, tütün kullanımına karşı verdiği mücadeleden dolayı, ‘31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’ 2021 ödülüne layık görülmüştür.
Sigaranın Ölümcül Etkileri
Sigaranın, akciğer hastalıklarının en önemli nedenleri arasında yer aldığı biliniyor. Dünyada her yıl, sigara nedeniyle yaşamını yitiren 8 milyon insanın içinde pasif içiciler de yer alıyor. Akciğer kanserinden kaynaklı ölümlerin ise yüzde 90’ı sigaraya bağlı olarak gerçekleşiyor. Dünya genelinde 1 milyar 100 milyon tütün kullanıcısı bulunuyor ve bunların yüzde 80’i düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşıyor.