Kompleks Bölgesel Ağrı Sendromu | Kırık ve Sinir Yaralanmaları

Kompleks bölgesel ağrı sendromu, kırık ve sinir yaralanmaları sonrasında gelişen kronik ağrılı bir durumdur. Fiziksel terapi, ilaç tedavisi ve sinir blokajı gibi tedavi yöntemleriyle kontrol altına alınabilir. Erken teşhis ve tedavi önemlidir. Bu durumla mücadele etmekte zorlanıyorsanız, uzman bir doktorla görüşmek en doğru yaklaşım olacaktır.

Kırık veya burkulma gibi yaralanmalar sonrasında ortaya çıkan ağrılar bazen normalin üzerinde olabilir. Bu ağrılar hareketsiz kalmak ve sempatik sinir sisteminin aşırı aktivitesi ile ilişkili olabilir ve kompleks bölgesel ağrı sendromu olarak adlandırılır. KBAS, dinmeyen şiddetli ağrı ile karakterize bir durumdur ve genellikle bir yaralanma sonrasında ortaya çıkar. Hastalığın nedeni kesin olarak bilinmemektedir ancak hormonlar, stres ve nörotransmitterlerin etkisi olduğu düşünülmektedir.

KBAS’ın bilinen iki tipi vardır: Tip 1 – Kırık veya ligament gerilmesi vardır, sinir yaralanması yoktur. Tip 2 – Uzuvdaki sinir lifinin hasarı sonrası ortaya çıkar.

KBAS, ağrı, yanma, batma, iğnelenme, zonklama gibi belirtilerle kendini gösterir. Ayrıca, etkilenen uzuv dokunmaya karşı çok hassaslaşır ve hafif dokunma bile şiddetli ağrı yapabilir.

KBAS’ın tedavi yöntemleri kişinin durumuna göre değişebilir ancak mümkün olduğu kadar hareketin sağlanması hedeflenir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri, ağrı kesici ilaçlar, sempatik sinir sistemi blokajı gibi yöntemler kullanılabilir.

KBAS’ın önlenmesi için yüksek doz C vitamini takviyeleri ve inme sonrası yataktan erken kalkma ve yürüme gibi ilk yardım yöntemleri önerilir.

KBAS’ın erken teşhisi ve tedavisi iyileşme şansını arttırır ancak ağrıların tamamen geçmeme riski vardır. Tedaviye erken başlanması tedavinin başarısını arttırır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir