Koltuk Altımda Beze Var Hangi Doktora Gitmeliyim?

Her yaştan kimsede görülebilen koltuk altında beze şikayeti genellikle enfeksiyonel rahatsızlıkların akabinde meydana gelir. Koltuk altında bulunan lenf bezleri, vücuda girmeye çalışan bakteri ve virüs gibi zararlı organizmalara karşı tepki gösterir ve lenf bezlerinde şişlik oluşur. Bu durum daha çok enfeksiyon bazlı hastalıkları işaret etse de, altındaki neden meme hastalıkları gibi çok daha ciddi bir sağlık problemi olabilir.Koltuk altındaki şişlikler bezelye boyutunda olabileceği gibi birkaç santim uzunluğunda da görülebilirler. Eğer 1 haftadır geçmeyen koltuk altı bezeniz varsa veya beze size ağrı hissettiriyorsa, derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız önerilir.

Koltuk Altında Beze İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Koltuk altında beze problemi olan kişilerin en çok merak ettiği konuların başında; “koltuk altında beze için hangi bölüme gidilir?” sorusu gelmektedir. Çoğunlukla ayna karşısında tesadüfen farkedilen beze şikayetine genel cerrahi alanında uzman bir hekime başvurmak ilk etapta yeterli olacaktır. Uzman doktor koltuk altınızdaki bezeyi detaylı inceledikten sonra tespit ettiği sağlık problemine yönelik, sizi başka bir kliniğe yönlendirebilir. Ancak ilk aşamada genel cerrahi uzmanına başvurabilirsiniz.

Koltuk Altında Beze Neden Olur?

Koltuk altında beze şikayeti yapılan enfeksiyon bazlı hastalıklardan tutun da, yapılan yanlış koltuk altı traşına hatta meme kanserine kadar pek çok sebepten kaynaklı olabilir. Bezenin sebebinin tahlil edilmesinde şişliğe eşlik eden diğer bulgular büyük önem taşır. Bezeye çoğu zaman ağrılı şişlik, döküntü, iştahsızlık, koltuk altı bölgesinde ağrı gibi şikayetler eşlik eder.Yazımızın devamında koltuk altında bezenin başlıca nedenlerinden detaylıca bahsedilmektedir.

1-)Ter Bezlerinin Tıkanması

Koltuk altında bulunan ter bezlerinin tıkanması durumunda bu bölgede beze gelişebilir. Bu ter bezlerinin neden tıkandığı tam olarak bilinmese de, genellikle ergen bireylerde görülmektedir.

2-)Yağ Bezesi

Koltuk altında farkedilen beze büyüklüğündeki şişlik, yağ bezesi olabilir. Tıp dilinde lipom olarak adlandırılan yağ bezesi, cildimizin altında yağ hücrelerinin oluşturduğu iyi huylu yumuşak kistlerdir. Farkettiğiniz bezenin yağ bezesi olup olmadığını üzerine dokunarak çıkartabilirsiniz. Eğer beze oldukça yumuşak ve üstüne basıldığında hareket ediyorsa, yağ bezesi olması ihtimali yüksektir.Çoğunlukla zararsız olan yağ bezeleri, zaman içerisinde büyüme gösterebilirler. Eğer beze; gözle görülür derecede boyuta geldiyse, derhal sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

3-)Lenf Bezi Büyümesi

Lenf bezleri, bağışıklık sistemimizin önemli yapı taşlarındandır. Vücudumuza bakteri, virüs gibi zararlı organizmalar nüfuz etmeye kalktığında tepki niteliğinde lenf bezlerinde büyüme ve şişlik gözlenir. Tıp dilinde ‘lenfadenopati’ olarak isimlendirilen bu durumun enfeksiyon dışında da pek çok nedeni olabilir.Lenf bezi büyümesinin başlıca sebepleri şunlardır:

  • Aşının Yan Etkisi: Kızamık, çiçek, tifo aşıları içeriğindeki ilaçlardan dolayı vücutta yan etki olarak lenf bezlerinin büyümesine yol açabilirler. Eğer yakında zamanda aşı vurulduysanız, uzman hekime gittiğinizde bu konuyla ilgili bilgi vermenizde yarar vardır.
  • Meme Kanseri: Koltuk altındaki beze farkedildiğinde ilk akla gelen sağlık sorunu, meme kanseridir. Kanserli hücrelere karşı tepki gösteren lenf bezinde, zaman içerisinde büyüme ve şişlik gözlenebilir. Eğer koltuk altında beze problemine; meme boyutunda ve şeklinde değişiklik, meme cildinde kızarıklık ve döküntü, meme başı etrafında renk değişimi, düzleşme, meme ucundan akıntı gelmesi şikayetleri eşlik ediyorsa muhakkak uzman doktora başvurulmalıdır.
  • Göğüse Uygulanan Silikon: Göğsün yeni bir şekil kazanmasını sağlama amacıyla uygulanan silikon, kimi zaman lenf bezi şişmesine yol açabilmektedir. Çoğu zaman göğüste şişlik, ağrı ve hassasiyet sorunları da buna eşlik eder.

4-)Alerjik Durumlar

Vücudumuzun yabancı bir maddeye karşı gösterdiği tepki alerjik reaksiyon olarak tanımlanır. Alerjinin nedenleri herkes de farklılık gösterebilse de, alerjinin sonuçları aynıdır diyebiliriz. Lenf bezlerinde gözle farkedilir büyüme, şişlik, kızarıklık gibi bulgular alerjinin göstergesi olabilir. Konuyla ilgili muhakkak uzman hekime gidilmeli ve gerekli alerji testleri yaptırılarak, bir an evvel alerjen madde tespit edilmelidir.

5-)Yanlış Yapılan Koltuk Altı Traşı

Koltuk altındaki istenmeyen tüyler için bu bölgeyi traş ederiz. Kimi zaman yapılan yanlış bir traş, bu bölgeyi tahriş ederek bu bölgede şişlik ve ağrıya yol açabilir. Eğer traş esnasında koltuk altında ciddi bir yaralanma yoksa, basit krem ve losyonlarla sorunu çözüme kavuşturabilirsiniz.6-)Diğer Nedenler

  • Akciğer kanseri,
  • Lenf bezi kanseri,
  • Doku büyümesi,
  • Kıl kökü iltihabı.

Koltuk Altında Çıkan Beze Nasıl Geçer?

1-)Sıcak Su Uygulaması

Koltuk altındaki beze tedavisinde en çok uygulanan yöntemlerin başında sıcak su uygulaması gelir. Bir havluyu bir süre sıcak suda bekletin ve ardından koltuk altı bölgenize yerleştirin. Bu şekilde havlunun 5-10 dakika kalmasını sağlayın. Günde 3-4 defa uygulayacağınız bu yöntem sayesinde, doku yenilenmesini ve kan dolaşımını hızlandırmış olacak ve bezenin küçülmesini sağlayacaksınız.

2-)E Vitamini Desteği

Güçlü bir antioksidan olan E vitamini, lenf bezlerinin şişmesini önleyicidir. E vitamini içerikli krem versiyonlarını tercih ederek, bezenin küçülmesini sağlayabilirsiniz.

3-)Doktora Başvurun

Koltuk altındaki beze probleminiz 1 haftayı geçkin süredir devam ediyorsa, altında yatan pek çok sağlık sorunu olabilir. Dolayısıyla en kısa sürede şikayetle ilgili uzman doktora başvurmanızda fayda vardır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir