Kırık Sonrası Rehabilitasyon – Doktor Fizik

Kırık sonrası rehabilitasyon sürecinde doktor fizik, uzman ekibi ve modern teknolojik cihazları ile hastaların hızlı ve etkili bir şekilde tedavi edilmesini sağlamaktadır. Kırık sonrası yaşanabilecek olası komplikasyonları önlemek ve kas, kemik, eklem gibi yapıların eski performanslarına kavuşması için doğru ve özelleştirilmiş bir rehabilitasyon programı uygulanmaktadır. Doktor Fizik tarafından yapılan fizyoterapi, egzersizler ve manüel terapi gibi müdahaleler, hastaların kısa sürede normal yaşamlarına geri dönmesini sağlamaktadır.

Kırık ve çıkık sorunları ortopedi ve travmatoloji bölümünde ele alınmaktadır. Ancak ameliyat ya da alçı ile tedavi edilen kırıkların ardından kas erimesi, eklem tutukluğu, ağrı ve benzeri şikayetler meydana gelebilir. Bu nedenle kırıkların tedavisi sonrasında fizik tedavi uygulanması gerekebilir. Tam bir iyileşme sağlandıktan sonra normal hayatınıza dönüş süreci fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları tarafından yönetilmelidir. Kırık sonrası rehabilitasyonun başlangıç döneminde ortopedi uzmanları ile düzenli temasta bulunmak gerekmektedir.

Kırık tedavisi, ayrılan kemik uçlarının yeniden bir araya getirilmesi ve hizalanması ile gerçekleştirilir. Basit kırıklar el ile düzeltilebilirken, daha ciddi vakalarda açık redüksiyon internal fiksasyon (ARİF) adı verilen bir yöntem ile ameliyat edilerek yerleştirme sağlanabilir. Bu işlem sırasında pin (K-teli), plak ve vida, çivi (intramedüller çivi) gibi araçlar kullanılabilir. Ameliyatla yerleştirilen ortopedik implantlar kalıcı olabildiği gibi, bazı durumlarda ikinci bir operasyonla çıkarılmaları gerekebilir.

Kırık iyileşmesi üç evrede gerçekleşir: inflamatuar faz, tamir fazı ve yeniden şekillenme evresi. İlk 1-2 haftada inflamatuar evresinde iltihabi hücrelerin aktivitesinin fazla olduğu bir dönem meydana gelir. Tamir fazı, birkaç ay sürebilir ve öncül hücreler bağ dokusu, kıkırdak ve kemik dokudan oluşan iyileşme dokusunu oluşturur. Son olarak, yeniden şekillenme evresi yaşanır ve bu evre aylar hatta yıllar sürebilir.

Kırık sonrası rehabilitasyon genellikle hastanın hastanede yatarken başlar. Bacak veya ayakta kırığı olan bir kişinin yardımcı cihazlarla (koltuk değnekleri, yürüteç vb.) mümkün olduğunca erken ayağa kaldırılması ve yürütülmesi, iyileşmenin hızlı gerçekleşmesini sağlar ve pıhtı oluşumu gibi komplikasyonları önler. Fizyoterapist, kas kuvvetini, eklem hareket açıklığını ve fonksiyonel kapasiteyi geliştirmek için egzersizler planlayıp uygular. Kırık kaynadıktan sonra ağrı ve ödemi azaltmak çok sayıda teknik kullanılabilir.

Kırık iyileşmesi süreci, kırığın tipine, kişinin genel sağlık durumuna ve komplikasyonlara bağlı olarak değişebilir. Genellikle, kırık iyileşmesi 8 haftada tamamlanır ve normal hayata dönüş 12 haftada gerçekleşebilir. Rehabilitasyon süreci ise genellikle 6-8 hafta sürer.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler