Ketojenik diyet nedir? Ketojenik diyet nasıl yapılır?

Ketojenik diyet son zamanlarda oldukça popüler hale geldi. Bu diyet, vücudunuzun enerji kaynağı olarak kullanabileceği karbonhidratların tüketimini kısıtlayarak yüksek yağ ve protein tüketimini teşvik eder. Bu şekilde, vücudunuz ketozis adı verilen bir sürece girer ve yağları yakarak enerji oluşturur. Ketojenik diyet, kilo verme, enerji artışı ve hatta bazı hastalıkların tedavisi için de faydalı olabilir. Ancak, bu diyeti uygulamadan önce mutlaka bir doktora danışmanız önerilir. Ketojenik diyet yapmak için, karbonhidratları sınırlandıran yüksek yağ ve protein içeren yiyeceklerden oluşan bir plan hazırlamanız gerekir. Bu yiyecekler arasında et, balık, avokado, zeytinyağı ve çeşitli yeşil yapraklı sebzeler yer alır.

Ketojenik Diyet Nedir?

Son zamanlarda oldukça sık uygulanmaya başlayan ketojenik diyet, hem kalorilerin yakılmasına hem de çeşitli hastalıkların iyileşmesinde büyük rol oynamaktadır. En başta da kanser hastaları bu diyeti uygulamaktadırlar.

Ketojenik Diyetin Sağlık Faydaları

Ketojenik diyeti diğer diyetlerden ayıran en önemli özelliği kandaki yüksek şeker oranını düzenlemektir. Düşük karbonhidrat tüketerek zayıflamanın en etkili çözüm yolu olduğunu söyleyen diyetisyen doktorlar, ketojenik diyet programını önermektedirler. Karbonhidrat bakımından fakir gıdalarla beslenilmesi sadece kilo kaybına neden olmayıp hastalıklara da şifa olmaktadır. Kanser hastalarına büyük şifa kaynağı olabilecek bu diyet kanser hücrelerinin çoğalmasını engellemektedir. Ayrıca ketonojik diyet ile uygulanan kemoterapi ve radyoterapilerin daha etkin sonuç vermeleri sağlanmaktadır.

Ketonojik Diyet Nasıl Yapılmalı?

Yemeklerinizi ekmeksiz tüketmeniz gerekmektedir. Kullanacağınız yağların sağlıklı olmasına özen göstermeniz gerekmektedir. Bitkisel yağlar omega-3 ve D vitamini sağlarlar. Bu açıdan önemlidirler. Bu yağlar arasında sayılabilecek kenevir yağı, keten yağı, balık yağı ve kolza tohumu yağı kullanmanız gerekmektedir. Bu yağları salatalarda, ısıtmadan kullanmalısınız. Lor peynirle hazırlayacağınız salatalarda da kullanabilirsiniz.

Süt ve süt ürünlerinde süt şekerinin az olmasına dikkat etmelisiniz. Yağı azaltılmış yani ‘light’ kelimesi olan gıdalarda fazlaca süt şekeri vardır. Evet, yağları azaltılmıştır ancak süt şekeri ilavesi fazladır. Bu ürünleri almak yerine normal yağ içerikli ürünleri almalısınız. Diyetinizde kahvaltıda kullanacağınız peynir çeşitleri keçi, koyun, eski kaşar veya tam yağlı krem peynirler olmalıdır.

Pirinç, pekmez, bal, ekmek, börek, pasta, makarna, yani unlu gıdalar ve onlarla yapılan tüm mamuller uzak durulması gereken gıdalardır. Bu besinlerden uzak dururken aynı zamanda vücudunuz vitamin ve minerallerin eksikliğini yaşamamalıdır.

Ketojenik Diyet Nasıl Etkili Olur?

Kilo vermek istiyorsanız, yağ vücudunuzdaki fazla depolanan yağlardan kurtulmanız gerekmektedir. Ketojenik diyet vücudunuzdaki glikoz oranını kısıtlamaktadır. Yani karbonhidratları kısıtlı şekilde tükettiğiniz için glikoz oranında da düşüş oluşmaktadır. Yine bu diyetle sağlıklı yağlar ve proteinli gıdalar yeterli ve dengeli şekilde vücuda alınmaktadır.

Ketojenik Diyetin Sonuçları

Düşük karbonhidrat alımı, vücudun yağ yakmasına ve insanlarda enerji seviyesinde artışa neden olabilir. Aynı zamanda, ketojenik diyet, insülin direncini azaltmaya ve kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Bazı araştırmalar ketojenik diyetin epilepsi gibi nörolojik hastalıkların tedavisinde etkili olduğunu göstermiştir. Ancak herhangi bir diyet programına başlamadan önce, bir doktora danışmanız tavsiye edilir.

PaylaşPinTweetleTelegramWhatsApp

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler