Kaval Kemiği Ağrısı – Shin Splint Nedir?

Kaval kemiği ağrısı, diğer adıyla shin splint, sıklıkla koşucuların ve sporcuların karşılaştığı bir problemdir. Bu ağrı, kaval kemiğinin ön tarafında hissedilir ve aktivite sırasında artar. Shin splint genellikle aşırı aktiviteler sonucu oluşur ve doğru tedavi edilmediği takdirde daha ciddi sorunlara neden olabilir. Bu yazıda shin splint’in nedenlerinden, önlemlerinden ve tedavi seçeneklerinden bahsediyoruz.

Shin splint, bacağın ön tarafında diz ile ayak bileği arasında bulunan kaval kemiğinde hissedilen ağrıya denir. Medial tibial stres sendromu olarak da bilinir. Shin splint genellikle fiziksel aktivitelerle ilişkilidir ve futbol, basketbol, tenis gibi dur-kalkların fazla olduğu spor dallarında sıklıkla görülür. Bu rahatsızlık, mikrotravmaların biriktiği bir aşırı kullanım yaralanmasıdır. Aşırı aktivite sonucu oluşan stres ve zedelenmeler, kas, kemik, tendon gibi yapıların kendini onarma hızını aşarsa hareketleri kısıtlayacak ölçüde şiddetli ağrıya neden olur.

Shin splint, kaval kemiği ile bu kemiğe tutunan kas ve bağ dokusunun maruz kaldığı aşırı yüklenmeye bağlı olarak oluşur. Ayrıca düz tabanlık, ayak kemerinin fazla sert olması, kalça ve uyluk kaslarının zayıf olması, bacak kaslarının gergin olması, yokuş aşağı koşma, engebeli arazide koşma, beton veya asfalt zeminde koşma, yanlış antrenman teknikleri, uygun olmayan ayakkabılar ve hızlı dur-kalk içeren sporlarla uğraşmak da risk faktörleri arasındadır. Dansçılarda ve askerlerde de shin splint oluşabilir. Aktivite yoğunluğundaki ani değişimler, örneğin daha sık aralarla egzersiz yapmak veya daha uzun mesafe koşmaya başlamak da shin splinte yol açabilir.

Shin splintin belirtileri arasında bacağın ön kısmında künt ağrı egzersizle ortaya çıkabilir veya şiddetlenebilir, kaval kemiğinin her iki yanında veya sadece iç yanında oluşan ağrı, bacağın iç yanına bastırmakla hassasiyet oluşması, hafif şişlik, ayakta uyuşma ve kuvvetsizlik sayılabilir. İstirahatle geçmezse, düşme gibi bir travma sonrası başlamışsa, dokunmakla sıcaksa, şişlik belirginse bir doktora başvurulması önerilir.

Shin splintin tanısı tıbbi öykü ve fizik muayene ile konulur. Röntgen filmi, kırık veya diğer kemik patolojilerini dışlamak açısından değerlidir. Kronik kompartman sendromu, benzer belirtiler verebilen bir durumdur. Egzersiz sırasında kas içinde basınç artışına bağlı olarak bacakta ağrı oluşur.

Shin splintin tedavisinde, ilk olarak, dokuların kendini onarması için istirahat edilmesi önerilir. Genellikle birkaç gün içinde şikayetler hafifler. Sporcuların 2 hafta kadar bacağı zorlamayacak alternatif antrenman programlarına devam etmesi önerilir. Yüzme, bu açıdan tercih edilebilir. Spordan önce ısınma hareketleri ihmal edilmemelidir.

Akut dönemde şişlik ve ağrı belirginse, bacağı yukarıda tutmak, soğuk uygulama yapmak, elastik bandajla hafif baskı oluşturacak şekilde sarmak ilk tedavi seçenekleridir. Masaj teknikleri uygulanabilir. Esneme egzersizleri, şikayetleri azaltabilir. Kısa süreler için ağrı kesici ilaçlar reçete edilebilir. Düz tabanlık varsa, kişiye özel tabanlık kullanılabilir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir