Kansızlık nedir? Kansızlığa iyi gelen yiyecekler

Günümüzde çoğunlukla kadınların sorunu olabilen kansızlığın tıp dilindeki adı anemidir. Kandaki kırmızı hücrelerin azalmasıyla kandaki hemoglobin miktarının erişkin erkeklerde 13 g/dL, kadınlarda ise 12 g/dL değerlerinin altına düşmesi durumudur ve pek çok önemli sağlık sorununa neden olur.Çok önemli bir sağlık problemi olup, dünyada kadınlarda görülme sıklığı %30-40, erkeklerde yaklaşık % 20′dir. Bu oran kadınlar için inanılmaz yüksektir ve tehlike arz etmektedir.Kadınlarda, gebeliklerde ve çocuklarda daha sık görülür. Yeterli ve dengeli beslenememekten ötürü oluşabilen demir eksikliği, aneminin en önemli nedenidir. Kansızlığın en iyi çaresi ise B12 vitamini, folik asit ve en önemlisi demirdir.

Kansızlığa ne iyi gelir?

Demir eksikliği ve kansızlık belirtileri ise; Kan tahlilleri sonucu teşhis konulur yoksa demir eksikliği kendini belli etmez. Eğer hastalık ilerlemiş ise halsizlik, solukluk, yorgunluk, iştahsızlık, kabızlık gibi durumlar oluşur. Çarpıntı, nefes almada güçlük, çabuk yorulma hastalığın şiddetine göre ortaya çıkar. Ve çok sık görülebilen bir durum da, toprak ya da kil, buz gibi yenmeyen maddelerin yenmek istenmesidir.Bunlar dışında da;

  • Baş dönmesi, kulak çınlaması,
  • Ağız kenarında çatlaklar, dudak solması-kuruması,
  • Tırnakların kaşık şeklini alması, çatlaklar oluşması,
  • Dilde kızarma, çatlak ve kabarcık oluşumu,
  • Yutarken zorlanma, ağrılı yutma gibi belirtileri vardır.

Kansızlığı hafife almayın aksi takdirde, tedavi edilmediğinde ya da geciktirildiğinde önemli sorunlara neden olabilir. Çocuklarda gelişim olumsuz etkilenir, yavaşlar ve fiziksel aktivitelerde azalma meydana gelir. Algılama, öğrenme fonksiyonları azalıp, dikkat dağılması, yorgunluk ve ilgisizlik artar başarı düşer. Yani çok önemli dikkate alınması gereken, şüphelendiği takdirde dönem dönem kan testi yaptırmamız gereken ciddi bir sorundur.Demir eksikliği ile baş gösterebilen aneminin doğal ilaçları neler derseniz…Peynir, süt, sığır eti, yumurta ve balık B12 vitamini açısından çok zengin olup, karaciğer ise tam bir demir ve B12 deposudur. Sizin tabirinizle kan yapar. ?Sebze olarak; Yeşil yapraklı sebzeler, folik asit zenginidir. Ispanak, brokoli, kuşkonmaz ise bol miktarda demir de içerdiğinden kansızlığa ilaç gibi geldiği aşikârdır.Özellikle çok bilindiği gibi keçiboynuzu pekmezi kansızlığa çok iyi gelen iyi bir demir deposudur. Gün içinde 2-3 tatlı kaşığı yenir ise anemi için çok yararı olacaktır.Çok fazla bilinmeyen arslanpençesi otunun çayı kansızlığa iyi geldiği söylenir. Gün içerisinde 3 bardak taze demlenmiş çay içilmesi önerilir.Her iki çeşit üzümün de hem B12 vitamini hem demir açısından zengin olduğu bilinir. Genelde siyah üzüm yiyin kan yapar derler ama ikisini de, kuru üzüm çeşitlerini de gayet rahat tüketebilirsiniz. Kansızlık çekenlerin bolca yemesi gereken diğer bir gıda ise dut’tur.Isırganotu’nun kan yaptırıcı özelliği nedeniyle, kansızlığa karşı mutlaka kullanılması gereken bir bitkidir. Kullanırken; Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış ısırganotunu, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve süzülür. Bu çay günde 3-4 bardak içilir.Günlük her öğününüzde bol limonlu yeşillikler ve bu yeşilliklerden oluşan karışık bir salata, demir emilimi artırmaktadır.Yine sabahları yumurta tüketilirken yanına taze sıkılmış portakal veya greyfurt suyu tercih edilmesi, yumurtadaki demirin daha fazla emilmesini sağlar ve çok faydalı olur. Yumurtayı haşlamak yerine kimi zaman menemen yapıp; yeşil, kırmızıbiber, domates ve soğanla C vitamini kazandırıldığında, demirin alımını artırılmış olursunuz.Demir eksikliği ileri boyutta olan kişiler; süt, yoğurt ve ayran gibi kalsiyum içeren gıdaları yemeklerin yanına değil, ara öğünlerde tüketmelidir. Çünkü kalsiyumun demirin emilimini yavaşlatma özelliği vardır.Ufak bir sorun olarak başlayan tüm hastalıkları ilerletmemek ve kontrol altında tutmak bizim elimizde… Beslenme alışkanlıklarınızı, eğer sağlık problemleriniz var ise onları iyileştirme amaçlı düşünerek hareket etmeniz sizin lehinize olacaktır… Haydi, mutfağa kendinize bakmaya, kolay gelsin…

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir