İrmik Kabızlık Yapar mı?

Bağırsak hareketlerinin azalması veya yavaşlaması olarak bilinen kabızlık sorununa yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de rastlanabilmektedir. Bebekler kabız olduklarında kendilerini konuşarak ifade edemediklerinden ağlayarak ve huzursuzluk hissi ile belli ederler. Kabızlığın başlıca nedenlerinden biri beslenme düzensizlikleridir. Özellikle ek gıda sürecine geçilmiş bebeklerde, kabızlık sorununa sık rastlanır. Anne sütü haricinde ek gıdalarla beslenen bebeklerde kabızlık rahatsızlığı fazlaca görülür.

Bebeklerde Kabızlık

Bebeklerde kabızlık anne ve babanın kabızlık yatkınlığından ya da beslenme düzeninden kaynaklanmaktadır. Özellikle anne sütü yerine inek sütü ile beslenen bebeklerde kabızlık sorunu daha fazla görülmektedir. Yeni doğanlarda bir süreden sonra ek gıdalarla beslenme dönemine girilir. Bu evrede anneler bebeğe daha çok meyve püresi, patates püresi, irmik ve pirinç lapası verirler. Bebeğe yedirilen bu gıdalarda çok fazla miktarda sıvı bulunmadığından, bağırsak florasını etkileyerek kabızlığa davetiye çıkartabilmektedir.Bebekte kabızlık; ağlama, huysuzluk ve bebeğin kendini rahatsız etmesi gibi problemlerle kendini gösterir. Eğer sürekli bebeğinizde rahatsızlık hissi söz konusuysa, dışkılamasını yakından takibe alın ve bu huysuzluğun kabızlıktan kaynaklı olup olmadığını detaylı gözlemleyin.

İrmik Kabızlık Yapar mı?

Pek çok anne bebeklerde ek gıda sürecinde, irmiğin kabızlık yapıp yapmayacağını merak etmektedir. İrmik direkt olarak kabızlık etkisi göstermeyebilir ancak çok koyu ve lapa şekilde hazırlanmış irmiğin, bebeğe yedirilmesi akabinde bebekte kabızlık problemi baş gösterebilir. Bu yüzden ek gıda döneminde olabildiğince gıdaların içerisine lif içeren meyve, sebzeler ilave edilmelidir. Lifli gıdaların tüketimi bağırsakların daha iyi çalışmasını tetikleyerek, olası kabızlığı önleyicidir.İçeriğin başında bahsedildiği üzere inek sütü veya inek sütünden yapılmış gıdalarla beslenen bebeklerde kabızlığa sık rastlanmaktadır. Bu yüzden bebeğe inek sütünün olabildiğince az verilmesine dikkat edilmelidir.

Bebeklerde Kabızlık Nasıl Giderilir?

Bebeklerde kabızlık, annenin panik ve endişeye kapılmasına yol açar. Halbuki bebekte kabızlık gayet doğal ve normal bir durumdur. Uygulanabilecek bazı yöntemlerle kabızlığın giderilmesi mümkündür.

  • Bebeğe gün içinde bol su ve meyve suları içirmeye dikkat edin.
  • Bebeğe lif yönünden zengin gıdalar vermeye çalışın. Özellikle incir, üzüm, taze meyve ve sebzeler lif açısından zengin oldukları için kabızlığı önleyicidir.
  • Karnına ters U şeklinde masajlar yaparak, rahatlamasını sağlayın.

Eğer yukarıdaki yöntemlere rağmen bebekte kabızlık bir süredir devam ediyor veya dışkılama esnasında ağlıyorsa, muhakkak uzman hekime başvurunuz. Doktorlar tarafından uygulanacak detaylı tetkik ve tedavi yöntemi sayesinde bebeğiniz kabızlıktan kurtulacaktır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler

tokat haberleri