Hpv Virüsü Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Hpv virüsü nedir?

Cinsel yollarla bulaşan siğiller kapsamında olan genital siğil HPV virusü (Human papilloma virus) enfeksiyon sonucu oluşan hem kadında aynı zamanda erkekte genital bölgede sonucu gelişen karna bahar görünümünde, kimi zaman tek bir bölgede, bezen bir kaç bölgede kimi zaman topluiğne başı kadar ufak 1-2 tane, kimi zaman çok sayıda, kimi zaman de 3-4 çapına erişebilen ağrısız, kısmen sert kitlelerdir. HPV enfeksiyonu ülkemizdede giderek çoğalan sıklıkla görünmekte. Hem erkekte aynı zamanda kadında ciddi ciddi sağlık sorunları yaratmaktadır.

Nasıl Bulaşır?

Virüsün bulaşması kişinin enfekte bölgesinin söz gelimi penis ya da kadın dış genital organı gibi diyer bireyin genital bölgelerine veya ağız makat gibi bölgelerine deri- mukoza teması ile bulaşır.Erkekte HPV virüsüRahim ağzı kanserine yol açan HPV virüsünün, erkeklerde de penis kanserine neden olduğu bilinmekte olan bir gerçektir. Genellikle erkeklerin taşıyıcı olduğu ve bu sebeple korunmasınında bayanlar kadar önemli olduğunu unutmamak lazım. Genital siğil erkek hastalar için de önemli rizikolar oluşturmakta olup tespit edildiğinde, zaman kaybetmeden tedavi edilmelidir.

Hpv virüsünün belirtileri?

Kuluçka süresi HPV tipi ne göre değişken olup bulaştıktan sonra 2 ay ile 6 yıl arasında bir bir kuluçka devresini müteakip kadında ya da erkekte genital bölgede, anüsde, ağıza sayıları ve büyüklükleri değişen siğiller (genital siğil, kondilom lezyonları)oluşturur. Yani bazı kişilerde virüsü aldıktan 2-3 ay sonra siğil çıkabildiği bazı kişilerde ise bu virüs yıllarca hiç bir belirti vermeyip söz gelimi 4 yıl sonra genital siğil olarak ortaya çıkabilmektedir. Oral seks ile ağza bulaşabildiği gibi komşuluk yolu ya da anal seks ile makata etrafına ya da içerisine de kondilom genital siğil lozyonları çıkabilmektedir. Kondom HPV’ de tam koruma sağlamamaktadır. Bu sebeple yalnızca peniste değil tüm genital bölgede siğil görünebilmektedir.Hatta bu siğiller karna, kasıklara ve makat kısmına doğru yayılabilmektedir. Kısacası cinsel yolla bulaşan hastalıklardan koruyan kondom, HPV’de tam koruyucu değildir.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Erkeklerde Hpv tedavisi kesinlikle yapılmalıdır. Erkekte kondilom tedavisi için en iyi yöntem yakma yöntemidir. Erkekte kondilom tedavisi için alternatifler  koterizasyon, lrrp ya da lazer ile doktorun seçeneğine göre yakma işlemi gerçekleştirilir. Tedavide genital siğilleri yakmanın beraberinde dondurmak, cerrahi olarak çıkarmak ve küçük siğillerde özel kremler sürerek tedavi etme seçeneği de bulunur. Erkekte HPV tedavisi alternatifleri arasında yakma yöntemi en kalıcı yöntem olup tekrarlar daha az gerçekleşir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir