Hamilelikte Kabızlık Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte kabızlık ne zaman başlar; Hamilelik döneminde anne adayında progesteron adı verilen hormon salgılanır ve bu hormonun salgılanması kaslarda gevşetici etkiye yol açar. Bu da sindirim kanalında hareketliliğin azalmasına neden olur ve bunun sonucunda kabızlık oluşur. Hamilelik döneminde kabızlığın oluşma nedeni hormonların artışına ek olarak yetersiz sıvı tüketimi, lifli besinlerin tüketilmemesi ve bazı ilaçların yan etkisi de olabilmektedir.Hamilelik sürecinde kabızlık sorunu bu faktörlerin etkisi ile ilk haftadan itibaren ortaya çıkabilir. Ancak hormonsal nedenlerle oluşan kabızlık genel olarak 9 ila 32. haftalar arasında artış gösterir. Hamilelik döneminde hemen her anne adayında ilk 3 ayda kabızlık ortaya çıkar.Hamileliğin son aylarında, doğumun yaklaşması ile birlikte kabızlık şikayeti de artış gösterebilmektedir. Bunun nedeni, rahmin fazlasıyla büyümesine bağlı olarak karın iç basıncında artış meydana gelmesidir.

Hamilelikte Kabızlık ve Zararları

  • Hamilelik döneminde ortaya çıkan kabızlığın genel anlamda bebek açısından bir zararı bulunmamaktadır. Aynı şekilde rahim açısından da olumsuz bir durum söz konusu değildir.
  • Kabızlık nedeniyle ıkınma miktarı ve şiddetinin artması neticesinde, hamilelik süreci de riskli ise erken doğum riski ortaya çıkabilir. Doğumun asıl süresi için 2 hafta ve daha fazla bir süre varsa, doğumun durdurulması sağlanabilir.
  • Hamile anne adayının kabızlık nedeniyle şiddetli ıkınmasının bir sonucu olarak tansiyonda düşüklük meydana gelebilir. Bu durum da bebek için bir risk faktörü değildir. Ancak anne adayında baygınlık oluşursa, bebeğin travma yaşaması olasılık dahilindedir.

Hamilelikte Kabızlığın Tedavisi

Nadiren sorunlara yol açsa da, hamilelik döneminde kabızlığın mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Aksi halde anne adayında basur, anal fissür ve rektal kanama sorunları ortaya çıkabilir.

  • Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde kabızlığın önüne geçilebilmesi için demir takviyesi alınması, kabızlığın daha da kötü bir hale gelmesine yol açabilir.
  • Anne adayının düzenli olarak tahıllı içerikli besinler ve lifli gıdalar tüketmesi de gerekmektedir. Taze sıkılmış meyve suları ve gün içinde 8 bardak su içilmesi de çok önemlidir.
  • Anne adayının sabah ilk uyandığında bir bardak ılık su içmesi kabızlığın hafifletilmesini sağlayacaktır. Bunun yanında düzenli olarak yapılan hafif egzersizler, bisiklet sürmek, yürüyüş yapmak gibi aktiviteler de bağırsakların iyi şekilde çalışmasını sağlayacaktır.
  • Kabızlık sorunu çok rahatsız edici boyutlarda ise hamile bireyin ılık bir duş alması iyi gelecektir. Doktor tarafından verilen demir takviyesinin dozu da mutlaka azaltılmalıdır.
  • Hamilelik döneminde kabızlık için bireysel uygulamalar bir değişiklik sağlamıyor ise anne adayının mutlaka uzman bir doktordan yardım alması önerilmektedir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri