Hamile kadınlar için önerilen günlük su tüketimi ortalama 2-3 litre olarak belirtilirken, bu kadın günlük 3 litre kola içiyordu. Kola sevdası ise maalesef kötü sonuçlar doğurdu ve kadının hayatına mal oldu. Sağlıklı beslenme ve düzenli su tüketimi, özellikle hamilelik döneminde son derece önemlidir ve bu tür yanlış tercihlerin önüne geçmek gerekiyor. Sağlıklı ve doğru beslenmek için uzmanlara danışarak doğru yolu seçmek önemlidir.
Gazlı İçeceklerin Zararları
Kanser Riski
Gazlı içeceklerin yapay karamel renklenmesi kanser riskini artırır. Bu renk kimyasal bir işlemle karamelize şeker olmadan yapılır. Yüksek sıcaklık ve basınç altında şekerler, amonyak ve sülfitlerle reaksiyona sokulur.
Şeker İçeriği
Gazlı içeceklerin yüksek şeker içeriği dişleriniz ve genel sağlığınız için kötü olabilir. Örneğin, Coca-Cola’nın ortalama 0,5 litrelik şişesi 17 çay kaşığı şeker içerir. Çocuklarda gazlı içecekler obezite riskini artırır ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir.
BPA İçeriği
Gazlı içecek kutuları, endokrin bozucu bisfenol A (BPA) ile kaplanmıştır. BPA, kalp hastalıklarından obeziteye kadar birçok sağlık sorununa neden olabilir.
Böbrek Hastalıkları
Bazı araştırmalar, diyet kolalarının böbrekleri hasta iflas ettiren iki kat daha fazla riskle bağlantılı olduğunu göstermektedir. Diabet riski de artabilir ve vasküler sorunlarla bağlantılı olabilir.
Susuzluk
Gazlı içecekler vücudunuzun su ihtiyacını karşılamaz, çünkü kafein bir diüretiktir. Bu nedenle, vücudunuzun hücreleri susuz kaldıklarında besin maddelerini emmede zorluk çekebilir.
Diş Minesi Aşınması
Gazlı içecekler diş minesini aşındırabilir. Bunun nedeni, içeceklerdeki asit miktarının diş minesini yıpratmak için yeterli olmasıdır.
Sonuç
Bilim adamları yılda 184.000 yetişkinin gazlı içecekler nedeniyle öldüğünü belirtmektedir. Bu nedenle, gazlı içeceklerin zararlarından kaçınmak için daha az tüketmek ya da tamamen bırakmak en uygun seçenektir.