Geçici dolgu sonrası sızlama ve ağrı, dolgunun tercih edilen bir sebep olmasıyla yaygın bir şekilde görülebilecek bir rahatsızlıktır. Genelde çürüme ve kırılma gibi dişin sağlıksız olduğu durumlarda dolgu tercih edilir. Kullanılan malzemelere göre çeşitlere ayrılan dolguda yapıldıktan sonraki süreçte yine olumsuzluk görülme ihtimali vardır.Dişte herhangi bir rahatsızlık sezildiğinde dişçiye gidilmeli, her üç ayda diş fırçası değiştirilmelidir. Aynı zamanda altı ayda bir diş hekimine gitmenin aksatılmaması gerekir. Dişte bir problem görüldüğünde başvurulan tedavilerden biri de dolgudur.
Dolgu Çeşitleri Nelerdir?
- Geçici Dolgu: Diş probleminden dolayı diş hekimine başvuran hastayı bir süreliğine rahatsızlığından kurtarmak için kalıcı tedavi öncesinde yapılan dolgu çeşididir.
- Kalıcı Dolgular
- Amalgam Dolgu: Diğer dolgu çeşitlerinden daha ucuz olmasıyla yaygın görülen metalik renkteki dolguya amalgam dolgu adı verilir. Bu dolgu aynı zamanda dayanıklılık konusunda iyi bir yere sahiptir. Merhem isminden türeyen amalgam dolgunun alaşımında yaklaşık olarak yüzde elli civa bulunur. Gümüş, çinko gibi elementleri de içinde barındıran amalgam dolgu dayanıklı bir yapıya sahiptir.
- Kompozit Dolgu: Kompozit dolgu renk bakımından amalgam dolguya göre daha çok tercih edilir. Aynı zamanda amalgam dolguya göre diş ile daha çok uyum sağlar. Dişin rengine uyuşan bir seçim olan kompozit dolgu aynı zamanda amalgam dolgudan daha dayanıklıdır.
- Cam İyonomer Dolgu: Sızıntı ihtimali daha az olan cam iyonomer dolgu özellikle ön dişlerde ve çocuklarda tercih edilir.
Geçici Dolgu Sonrası Sızlama ve Ağrı Nedenleri Nelerdir?
Geçici dolgu sonrası görülen diş ve diş etinde kanama görülmesi ve ağrı, bazı nedenlerden dolayı oluşmuş olabilir. Bu nedenlerden biri anestezi etkisinin geçmesi olabilir. Dolgu sürecinde hastaya uygulanan lokal anestezinin süresi zamanla geçince operasyon yapılan dişte hassasiyet görülebilir. Bu nedenle sıcak ve soğuk içeceklere dikkat etmek gerekir. Bu dişlerde ağrı ve sızlama görülmesi yaygın bir rahatsızlıktır.Bu sızlamaların bir diğer nedeni de dolgu uygulanan dişin hava alması olabilir. Geçici dolgu operasyonundan sonra dolgu işleminde yaşanmış dikkatsizlikler sonucu dolgunun hava alması sızlamalara neden olabilir. Bu hekime bağlı bir durum olmakla beraber diş dolgusunda eskimenin de yol açabileceği bir sorundur. Özellikle yeme içme esnasında ve sıcak soğuk hassasiyetiyle fark edilir.Dolgu bulunan dişte ağrı ve sızlama görülmesi durumunun bir nedeni de dişteki çürüğün dolgu operasyonundan sonra da ilerleme göstermesi olabilir. Dolgu yapılmasına rağmen bazı durumlarda çürümenin devam etmesi olasıdır. Bu tür sızlama ve ağrılarda derhal diş hekimine danışılması gerekir.