Fibromiyalji Nedir? | Fibromiyalji Testi Nasıl Yapılır?

Fibromiyalji, yaygın vücut ağrıları, yorgunluk, uyku bozuklukları ve depresyon gibi semptomlara neden olan bir hastalıktır. Fibromiyalji testi, doktorunuzun sizi muayene etmesi ve semptomlarınızı değerlendirmesi ile yapılır. Ayrıca, fibromiyaljisi teşhis etmek için kan testleri, MRI ve diğer görüntüleme teknikleri de kullanılabilir. Çoğu zaman, fibromiyalji tedavileri semptomlarınızı hafifletmeye yardımcı olmak için bir kombinasyon halinde yapılır ve diyet, egzersiz ve alternatif tedaviler de dahil olabilir.

Fibromiyalji, vücudun çeşitli bölgelerinde yaygın ağrı ve yorgunluk gibi birçok şikayete neden olan bir hastalıktır. Ancak, fibromiyalji tanısı koymak zordur ve laboratuvar veya görüntüleme testleri ile teşhis edilemez. Bu nedenle, fibromiyalji ile ilgili şikayetleri olan kişiler genellikle teşhis almak için birçok doktor ziyaret ederler.

Fibromiyalji tanısı koyma süreci, doktorun fizik muayenesi ve hastanın ağrı ve diğer şikayetlerine göre belirlenir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları, fibromiyalji hastalarıyla en sık karşılaşan doktorlardır ve bu nedenle genellikle en doğru teşhisi koyabilen uzmanlardır.

Fibromiyalji tanısı koymak için, doktor öncelikle hastanın şikayetlerini dinler ve fizik muayene yapar. Hastanın ağrılarının yeri, şiddeti ve ne zaman başladığı hakkında sorular sorar. Ayrıca, hastanın tıbbi geçmişini ve ailesinde romatizmal hastalık öyküsünü de sorgular.

Fibromiyalji ile karışabilecek diğer hastalıklar arasında hipotiroidi, romatoid artrit, sistemik lupus eritematozus, ankilozan spondilit, eklem kireçlenmesi ve miyofasiyal ağrı sendromu bulunur. Bu nedenle doktor, kan tetkiki, idrar tetkiki, akciğer filmi veya MRG gibi tetkikler isteyebilir.

Fibromiyalji tanısı koymak için en yaygın kullanılan yöntem, Amerikan Romatoloji Derneği tarafından önerilen iki aşamalı bir değerlendirmedir. Bu değerlendirmede, vücudun farklı bölgelerindeki ağrı ve şikayetler puanlanarak bir sonuca varılır.

Fibromiyalji tanısı konulduktan sonra, tedavi süreci başlar. Doktorlar genellikle hastalığın semptomlarını hafifletmek için ilaç ve diğer tedavi seçenekleri önerirler.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir