Engelli Raporu Nasıl Alınır? Hangi Hastalıklara Verilir?

Engelli raporu, bir kişinin engelli olduğunu ve belirli sağlık sorunlarından muzdarip olduğunu resmi olarak belgelemek için alınan bir belgedir. Bu rapor, sosyal haklar ve avantajlara erişim sağlamak, engellilik durumunu kanıtlamak ve özel ihtiyaçlara yönelik destek sağlamak gibi birçok amaç için kullanılabilir.

Engelli raporu almak için kişinin öncelikle bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekmektedir. Genellikle kamu hastaneleri veya devlet destekli sağlık merkezleri bu hizmeti sunmaktadır. Rapor için gereken tıbbi belgeler ve testler, uzman bir doktor tarafından incelenmekte ve değerlendirilmektedir.

Engelli raporu çeşitli hastalıklara ve sağlık sorunlarına verilebilir. Bunlar arasında fiziksel engellilikler, görme veya işitme kaybı, kronik hastalıklar (ör. diyabet, kronik böbrek yetmezliği), nörolojik rahatsızlıklar (ör. serebral palsi, inme), ruh sağlığı sorunları (ör. depresyon, şizofreni), otizm spektrum bozukluğu ve zihinsel engellilik gibi durumlar yer almaktadır.

Engelli raporu, sağlık sorunlarının derecesini ve etkilerini belirtir ve resmi bir kanıt olarak kabul edilen bir belgedir. Bu rapor, engelli bireylere özel haklar, devlet yardımları, indirimli seyahat imkanları, iş ve eğitim koşulları gibi birçok avantaj sağlamak için kullanılabilir.

SEO friendly description:
Engelli raporu nasıl alınır? Hangi hastalıklara verilir? Engelli raporu, bir kişinin engelli olduğunu ve belirli sağlık sorunlarından muzdarip olduğunu resmi olarak belgelemek için alınan bir belgedir. Bu rapor almak için kişinin öncelikle bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekmektedir. Rapor çeşitli hastalıklara ve sağlık sorunlarına verilebilir; fiziksel engellilikler, görme veya işitme kaybı, kronik hastalıklar, nörolojik rahatsızlıklar, ruh sağlığı sorunları, otizm spektrum bozukluğu ve zihinsel engellilik gibi durumlar yer almaktadır. Engelli raporu, haklara erişimden indirimli seyahat imkanlarına kadar birçok avantaj sağlamak için kullanılabilir. Detaylı bilgi için yazının devamını okuyun.

Makalede Neler Var Engelli Raporu Almak İçin Engel Şartı Nedir?

Kişi, engelli raporu için bizzat başvuru yapmış ise kendisine iki tane engelli raporu verilir. Eğer herhangi bir kurum aracılığı ile engelli raporuna başvuru yapılmış ise üç tane verilir. Kişinin engeli çok ise heyet tarafından bizzat ziyaret edilerek, evinde engelli raporu alabilir.

Engelli Raporu İçin İstenen Evraklar

Engelli raporu almak için öncelikle hastaneye başvuruda bulunmak gereklidir. Başvuru esnasında hastane, kişiden bazı evraklar ister. Eğer kişi 18 yaşından küçük ise ebeveyni kişi yerine başvuruda bulunabilir.

  • Kişinin vesikalık fotoğrafı (adedi başvurulan hastaneye göre değişiklik gösterebilir)
  • Kişinin kimlik belgesi

Engelli Raporu Geçerlilik Süresi Nedir?

Engelli raporlarının üstünde yazan yıla bağlı olarak geçerlilik süresi değişebilir. Ancak engelli raporu bazı durumlar için süresiz olarak kullanılabilir. Bu durumlar içerisinde kişi yaşamını yitirene ya da engelli olduğunu reddedene kadar engelli raporu geçerliliğini korur.

Eğitim gören engelli bireylerin, engelli raporlarının geçerlilik süresi iki yıl olarak belirlenmiştir. Kişi, iki yılın sonunda tekrar hastaneye gitmeli ve engelli raporu almalıdır. Bazı engel durumlarında, engelin geçici olduğu düşünülür. Geçici olabilecek engel durumlarında, engelli raporu iki yıl süre ile verilir. Kişi, iki yılın sonunda yeniden hastaneye giderek testlerden geçer. Testler sonucunda hala %40 ya da üzerinde engeli bulunuyor ise, kişiye engelli raporu verilir.

Engelli Raporu Hangi Hastalıklara Verilir?

Ruhsal rahatsızlıklar

Zihinsel rahatsızlıklar

Deri hastalığı rahatsızlıkları

Duyma problemleri

Göz problemleri

Kulak-burun ya da boğaz rahatsızlıkları

Hematolojik rahatsızlıklar

Kardiyovasküler rahatsızlıklar

Kadın hastalığı rahatsızlıkları

Sindirim problemleri

Kas ve iskelet sistemi rahatsızlıkları

Sindirim rahatsızlıkları

Kanser hastalıkları

Yanık sonucu oluşan hasarlar

Solunum problemleri

Sinir rahatsızlıkları

Engelli Raporu Kaç Günde Çıkar?

Engelli raporu başvurusu yapıldıktan sonra hastaneden dönüş beklenir. Hastane, sağlık kurulunun toplandığı bir gün kişiyi çağırır. Kişi test sonuçlarını kurula götürür ve kurul engelli raporu için karar verir. Kurul, kişiye engelli raporu verilmesini kabul eder ise bir ay müddeti bulunur. Bir ay içerisinde kişi engelli raporunu almalı ve kurula onaylatmalıdır.

Engelli Raporu Hangi Konularda Kolaylık Sağlar?

Engelli raporu günlük hayat içerisinde bazı durumlarda kolaylık sağlar. Bazı vergiler ve ödemeler engelli bireylerden alınmaz.

  • Toplu taşıma kullanımlarını ücretsiz olarak gerçekleştirebilirler
  • Uçak biletlerinden indirimli bir şekilde yararlanabilirler
  • Devletin kurumlarında önceliğe sahiptirler
  • Engelli bireyler eğitim gördükleri esnada kendilerine özel tercih kontenjanına sahiptir
  • Kurum sınavlarında kişiye özel rehber edinebilirler
  • Müzeye ücretsiz olarak giriş yapabilirler
  • Engelli araçlarının otoparkı ayrı olur ve çıkış kapısına daima daha yakındır
  • Taşıt alımlarında Özel Tüketim Vergisi ödemezler
  • Emlak vergisini indirimli olarak öderler
  • Enerji tüketimi sağlarken belirli bir indirim uygulanır

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir