Ellerim çatlıyor diyorsanız çözüm önerilerini tek tek sunduk

Soğuk havaların neden olduğu el çatlaması nasıl geçer? Ellerin kurumasını önleyecek doğal yöntemler! Elleri narin olan bazı insanların el üstünde bulunan dokuları ani sıcak-soğuk değişimine ayak uyduramayabilir. Sürekli değişen bu şartlara dayanamayan el üstündeki dokular, saatler içerisinde kurur ve ardından çatlamaya başlar. Bu, el üstü kurumasının ve el üzerinin çatlamasının başka nedenleri de vardır. Örneğin, elinizi sık yıkayan biriyseniz el üzerinde bulunan dokularınız zamanla aşınabilmektedir. Bu aşınmalardan el çatlakları meydana gelir. Bu makalemizde amacımız, elleri çatlayan ve aşırı el kuruması yaşayan mağdur insanlarımıza yardım eli uzatmaktır. Çünkü internette farklı sitelerde mevcut bilgilerin artık güncellememesi, “el çatlaması nasıl geçer?” sorgusunu yapan kullanıcılar için artık bir şey ifade etmemektedir. Güncelliğini yitiren bilgiler sağlığınıza yarardan çok zarar verebilir. Şimdi geçelim el üzerinden çatlakların ve ellerin aşırı kurumasının nedenlerine ve çözümlerine…

El üstündeki çatlakların ve kurumaların nedenleri

El üzerinde çatlaklar genellikle soğuktan olur. Ellerde ilk olarak kuruma gözlemlenir. Oluşan kuruma o kadar ilerlemiştir ki çatlaklara sebebiyet verir. Bu çatlaklar kanamaya başlar. Ayrıca bu çatlaklar enfeksiyon da kapabilir. Bu yüzden el üzerindeki çatlaklar ve yaralanmalar hafife alınmamalıdır.El üzerindeki çatlakların bir diğer nedeni de düzensiz ve sağlıksız beslenmedir. Günlük almanız gereken vitamin değerlerini almazsanız sadece elinizde değil, cildinizin herhangi bir bölgesinde kuruma ve doku ölmesi gözlemlenebilir. Mesela ayak topuklarındaki çatlamaların ve ayak nasırlarının oluşmasının nedeni de budur. Bu yüzden günlük almanız gereken vitamin değerlerini karşılayacak besinler tüketin. Bu besinlere aşağıda “El çatlamasını önleyecek ve el kurumasının önüne geçecek besin takviyeleri” kısmında yer vereceğim.El üstünde kurumaların ve çatlamaların görülmesinin diğer bir nedeni de aşırı hijyendir. Bazı insanlarda çok sık el yıkama görülür. Açık söylemek gerekirse bu bir hastalıktır ve tıpta “obsesif kompülsif bozukluk” olarak karşımıza çıkar. Bu hastalık kitaplardaki bilgilere göre psikolojik bir rahatsızlıktır.Biz şahsen hijyeni bütün okurlarımıza tavsiye ediyoruz. Hijyenik olmaktan zarar gelmez. Özellikle “çıban nasıl geçer?” makalemizde buna sıkça değiniyoruz. Ancak her şeyin fazlası zarar demekte yanlış olmaz. El yıkama işlemini günde yalnızca bir iki kez gerçekleştirmelisiniz. Doğrusunu söylemek gerekirse, bu makaleyi ele almış olan bende bile böyle bir sorun mevcut ? el yıkama hastalığı ? ama hep birlikte bu rahatsızlığı aşabiliriz.Kimyasal karışımlar elinize ve el üstü dokularınıza zarar verebilir. Özellikle ev hanımları için söylemek gerek ki, ev işleriyle meşgul olurken veya bir yeri hijyenik bir hale getirmeye çalışırken lütfen ellerinize eldiven takmayı ihmal etmeyin. Kimyasal karışımlar (çamaşır suyu, deterjan, bulaşık deterjanı vb.) kullanırken dikkatli olun, zaten narin olan ellerinizi daha da narinleştirmeyin. Ek olarak el üzerinde oluşan çatlaklar bir süre sonra enfeksiyona neden olabilir ve iyileşmesi daha da zorlaşabilir. Bu nedenle, söylediklerimizi kulak arkası etmeyin.Kalitesiz ve zararlı maddeler içeren sabunlar veya sıvı sabunlar el üzerindeki çatlakları çoğaltabilir. Ellerimizi yıkadığımız bazı sabunlar eldeki nemi ve cilt yağını yok eder. Sürekli yıkanan ellerde artık bu kuruluğa dayanamayarak solar ve kurur. Ardından çatlaklar oluşur. Bu nedenle temizleyici ürünler kullanırken kaliteli ve el dokusuna zarar vermeyen içeriklerden oluşan ürünler kullanmaya özen gösterin.Özellikle sülfatlı sabunlar cildi kurutur. Sülfat içermeyen temizleme ürünlerini tercih etmelisiniz.

El çatlaması nasıl geçer? El üstünün kurumasına ne iyi gelir?

Öncelikle belirtmek gerek ki el sağlığı asla küçümsenmeyecek ve göz ardı edilemeyecek bir konudur. Bu sebeple verdiğimiz bütün tavsiyeleri uygulamaya çalışın. El çatlakları nasıl geçer? durup düşündüğünüzde aklınıza nemlendirici kremler gelebilir fakat nemlendirici kremler sadece anlık çözümlerdir ve el çatlaklarının oluşmasına vesile olabilir.El üzerinin kurumasına ve çatlamasına iyi gelen ve en çok kullanılan yöntem salatalık suyudur. Ellerinizin üzerine her gece yatmadan 15 dakika önce salatalık suyu ile masaj yapabilirsiniz. Bu ovalama işlemini 10 dakika kadar yapmanız elinizin ölü dokularını canlandırmaya yetecektir. Bu işlemi uyguladıktan sonra ellerinizi sıcak bir yerde (battaniye veya yorgan altı) muhafaza ediniz. Elinizin üzerine darbe gelmesini önleyecek şekilde yatınız.Doğal el kremleri sizi kurtarabilir. Karakavak ve akhuş tohumlarını iki saat kaynatıp bir çay gibi demleyebilirsiniz. Karışım soğuduktan sonra badem yağı, ceviz yağı ve çok az bal mumu ilave ederek iyice karıştırın. Bütün malzemeler birbirine iyice yedirildikten sonra bir krem kıvamına gelecektir. Krem kıvamına gelen bu karışım doğal el kreminiz olacaktır. Etkisini hemen gösterecek ve el üzerindeki çatlakları anında iyileştirecektir. El üzerindeki kurumaları da gözle görülür bir şekilde azaltacaktır.Ellerinize doğal yağlar ile masaj yapabilirsiniz. Zeytinyağı ve doğal tereyağı ile ellerinizin kuru bölgelerine masaj yapmak veya ovalamak el üzerindeki çatlakları geçirir ve kuru dokuları canlandırır.Ayrıca bir çay kaşığı balın içerisine badem yağı ve ceviz yağından yine bir çay kaşığı olmak üzere, bir buçuk çay kaşığı da susam yağı ekleyerek karıştırdığınız ve elde ettiğiniz karışım el çatlaklarına çok iyi gelmektedir.Bunun yanı sıra el egzersizleri yaparak da el çatlaklarının ve el kurumasının önüne geçebilirsiniz. Bu egzersizlerin amacı ellerinizdeki kan akışını hızlandırmaktır. Ellerinizi iyice açıp sonrasında iyice sıkmak iyi bir egzersiz türüdür. 30’ar tekrar yaptığınız takdirde elinizdeki kan akışı oldukça hızlanacaktır.Öte yandan ellerin kurumasını ve çatlamasını önlemenin bir diğer yolu da eldiven kullanmaktır. Yünlü ve ipek eldivenler eli sıcak tuttuğu için mevsim değişimlerinden kaynaklanan el çatlamasına ve el kurumasına birebir önlemdir. Sadece el üstünüzü koruyacak yarım eldivenler de kullanabilirsiniz. Elleriniz sıcak kaldığı sürece dokular korunacaktır.El çatlaklarınız aşırı derece de çoksa ve büyük durumdaysa enfeksiyon kapmasını önlemek için mikrop kırıcı özelliklere sahip besinler kullanmalısınız. Örneğin, yeni sıkılmış limon suyunu elinize sürtmek mikropları kırmak için iyi bir yöntemdir. Böylece el üzerindeki ölü dokular elden arındırılır.Çok soğukta kalmanın ardından birden sıcağa geçmek parmaklarınızı ağrıtabilir ve el üzerindeki dokuların ölmesine neden olabilir. Hal böyleyken soğuktan sıcağa geçerken en iyisi elinizi ılık su ile sıcağa alıştırmaktır. Oda sıcalığındaki suya elinizi sokmanız, elin dokularının ölmesini engelleyecektir.

El çatlamasını önleyecek ve el kurumasının önüne geçecek besin takviyeleri

Tüm bunların yanı sıra el üzerindeki çatlakların ve kurumaların geçmesinin en önemli yolu besin takviyesinden geçer. Cildi güzelleştirici ve cildin onarımı hakkında önemli rollere sahip a vitamini aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir ve dokuların (özellikle el üzerindeki ve ayak topuklarındaki dokuların) bakımını ve onarımını sağlar. Yeni hücrelerin oluşması için çok önemlidir. A vitaminini, ciğer, acı biber, havuç, kayısı, kara lahana, kavun gibi besinlerden alabilirsiniz. Ellerinizde çatlaklar oluşmaya başladıysa derhal A vitamini ağırlıklı beslenmenizi öneriyoruz.Özellikle güneş ışınlarından ve sıcak havadan etkilenen bir cilde sahipseniz E vitamini sizin en büyük dostunuz olacaktır. Çünkü bu etkileri sıfıra indiren yapısıyla E vitamini vücut için biçilmiş bir kaftandır. E vitamininin bulunduğu besinleri buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.Ayrıca yine cildiniz güneş ışığına oldukça hassas ise bir diğer yardımcı faktör rolünde olan C vitamini yardımınıza koşacaktır. Yaşlanma belirtilerini dahi ortadan kaldıran C vitamini kuruyan ve çatlayan ellerin devasında birebir rol oynar. C vitaminini, kırmızı ve yeşil biber, brokoli, portakal, mandalina, turp, maydanoz gibi besinlerden alabilirsiniz.Yine D vitaminini de tüketmek vücudunuzu canlandıracaktır. D vitamini olan besinleri başlıklı makalemize gitmek için tıklayabilirsiniz.Makalemizi iyileştirmemizi kolaylaştırmak için yorumlarınızı bekliyoruz. Yorumlarınız bizim için çok önemlidir. Yorumlarınız göz önünde bulundurularak makale her zaman yorumlarınıza göre güncellenmektedir. Ayrıca sizden sonra bu bilgilerden faydalanacak okurlarımız için de yorumlarınız oldukça değerlidir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir