Duruş Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Duruş bozukluğu, vücudun doğru tutuşunu sağlayamaması sebebiyle sırt, boyun, omuz gibi bölgelerde ağrılara, kas iskelet problemlerine neden olabilmektedir. Duruş bozukluğu tedavisi yapılırken ilk önce hastanın duruş alışkanlıkları tespit edilir. Sonrasında fizyoterapist tarafından uygun egzersizler, masaj, manuel terapi, postür eğitimi gibi yöntemler kullanılarak tedaviye başlanır. Kendi kendine yapabileceğiniz duruş düzeltme egzersizleri ve düzenli spor yapmak da duruş bozukluğunu tedavi etmede oldukça etkilidir.

Duruş veya postür, vücuttaki kısımların birbirine göre düzenlenmesini ifade eder. Normal duruştan sapmalar, duruş bozukluğu olarak adlandırılır. Duruş bozukluğu, ağrıya, hareket kısıtlılığına ve özgüven kaybına neden olabilir, ancak tıp çevreleri arasında hala tartışılan bir konudur. Bazıları, doğru ve yanlış bir duruşun gerçekten var olup olmadığını sorgular; diğerleri ise duruş bozukluğunun gerçek nedeninin kaslarda değil beyinde olduğunu savunur.

Duruş bozukluğu, kemik ve eklem yapısında oluşabilecek gerçek yapısal bozukluklardan kaynaklanabileceği gibi fonksiyonel (alışkanlık temelli) olabilir. Örneğin, boyun düzleşmesi veya baş ileri postürü gibi duruş bozuklukları, bireyin alışkanlıklarından kaynaklanabilir.

Tedavi yöntemleri arasında üst çapraz sendromu, karyopraktik ve şiropraktörler arasında popüler bir tanımdır. Bu sendromda, omuz çevresindeki bazı kaslar aşırı kasılırken bazıları zayıf ve gergin olabilir. Ancak, duruşun genellikle kas kaynaklı değil beyin tarafından kontrol edildiği belirtilir.

Duruş bozukluğunu önleme yöntemleri arasında uzun saatler boyunca sabit pozisyonda kalmamak, fiziksel olarak aktif olmak ve hareketli bir yaşam tarzı benimsemek yer alır. Duruş bozukluğundan kaynaklanan ağrılar, her zaman birbirleriyle ilişkili olmadığı gibi, duruşun tek etken olmadığı durumlarda tedavi yöntemi de sadece duruşun düzeltilmesi olmayabilir.

Duruş bozukluğu tedavisi, kişiden kişiye farklılık gösterir ve tek bir yöntemle düzeltilmesi mümkün değildir. Bu nedenle, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanına danışarak, uygun tedavinin planlanması önerilir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri