Domuz gribi aşısının yan etkileri genellikle aşı yapıldıktan sonra birkaç gün içinde ortaya çıkar. Bu yan etkiler arasında hafif ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, yorgunluk, bulantı ve kusma gibi semptomlar bulunabilir. Ancak, çoğu insan bu yan etkilerden hiçbirini yaşamaz veya çok hafif semptomlarla karşılaşır. Eğer ciddi veya uzun süreli yan etkiler yaşarsanız, bir sağlık uzmanına danışmanız önerilir.
Solunum yolu hastalığı olarak tanımlanan, domuz gribi olarak da bilinen H1N1 virüsü yaklaşık olarak 1.5 yıldır dünya genelinde etkisini sürdürmektedir. Mevsimsel grip ile karşılaştırıldığında daha bulaşıcı ve tehlikeli sonuçları olan bir hastalıktır. Adından da anlaşılacağı gibi hastalığın kökeni domuzlarda ve kuşlarda görülmesidir. Ancak virüs insanlara mutasyon geçirdikten sonra üst solunum yolunda enfeksiyona sebep olan bir hastalık haline gelmiştir. Kusma, ishal, öksürük, burun akıntısı, halsizlik, baş ağrısı, ve titreme gibi belirtiler gösterir.
Domuz gribinin klasik grip gibi bulaşıcı özellikleri vardır. Hasta kişinin hapşırması ya da öksürmesi ile kolayca bulaşabilir. Dokunulan eşyalara bulaşıp, sonrasında temas edilmesi ile de bulaşma ihtimali vardır. Hastalığın bulaşıcılık özelliği, bir gün önce başlayıp, 7 gün boyunca devam eder.
Domuz gribi aşısı mevcuttur. Ayrıca, mevsimsel grip aşısının da domuz gribi hastalığında etkili olduğu gözlemlenmiştir. İki farklı tür aşı mevcuttur: Avrupa ve Amerikan aşıları. Her iki aşıda da aynı yan etkiler görülse de, Amerika’da üretilen aşılarda kullanılan adjuvan maddesi bazı vücutlarda alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Aşının olası yan etkileri, hastalığın yaratacağı tehlikeden daha azdır.
Domuz gribi aşısının yan etkileri genellikle mevsimsel grip aşısının yan etkileri kadardır. Adjuvan maddesi içeren Avrupa aşısında bazı durumlarda romatolojik hastalıklar gibi nadir yan etkiler görülebilir. Aşı yapılan bölgede kızarıklık, hafif ağrı, halsizlik, üst solunum yolu ve sindirim sistemlerinde enfeksiyon, bulantı ve kusma gibi yan etkiler yaşanabilir. Şikayetler genellikle birkaç gün sürebilir. Eğer belirtiler geçmezse, doktorunuzla görüşerek uygun tedaviyi almanız önerilir.
Domuz gribi aşısı yaptırmak zorunda olup olmadığınıza dair sorularınız varsa, aşının olası yan etkilerinin hastalığın yaratacağı tehlikeden daha az olduğu unutulmamalıdır. Aşı, sağlık uzmanlarının sürekli çalışmaları sayesinde hastalığın yayılmasının önlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır.