Dermatoloji (Deribilimi), deri, saç, tırnak, vücut giriş kapıları (ağız mukozası gibi) ve cinsel yolla bulaşan rahatsızlıkların tanı ve tedavisi ile ilgilenir.
Günümüzde dermatolojik rahatsızlıklar genellikle yaşam biçimlerine, strese ve çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Genel olarak Fiziki sebeplerle meydana gelenler, Parazitlerin sebep olduğu deri hastalıkları, Mikroorganizmaların sebep olduğu deri hastalıkları, Alerjik deri hastalıkları olarak sınıflanabilecek dermatolojik rahatsızlıkların teşhisi kolaydır ve uygun tedavi yöntemleri ile kolaylıkla baş edilebilir.
Memorial Hizmet Hastanesi Hastanesi Dermatoloji Kliniği’nde dermatolojik muayene, takip ve tedavileri ile cilt uygulamaları uzman bir ekiple ve modern teknolojik yöntemlerle yapılmaktadır.
Dermatoloji bölümünde değerlendirilen ve Tedavi Edilen Hastalıklar;
Deride Enfeksiyon Hastalıklarının Takip ve Tedavisi
- Sedef hastalığı tanı ve tedavisi
- Hamilelik dönemi ve çocukluk çağı deri hastalıklarının tanı ve tedavisi
- Derinin büllöz (içi sıvı dolu kabarcıkla seyreden) hastalıklarının tanı ve tedavisi
- Deride abse ve diğer iltihabi hastalıkların tanı ve tedavisi
- Derinin viral döküntülü hastalıklarının (kızıl, kızamık, kızamıkçık, suçiceği, zona hastalığı vb..)tanı ve tedavisi
- Deri kanserleri hakkında hastanın bilgilendirilmesi, tanı ve tedavisi
- Melanoma teşhisi ve tedavisi
- Egzamalar
Mantar Hastalıkları
Gövde, kasık ve ayak mantar hastalığının tanısı, tedavisi ve koruyucu tedbirler hakkında hastaların bilgilendirilmesi
Alerjik Hastalıklar ve Testlerin Uygulanması
- Kurdeşen (ürtiker) tanı ve tedavisi ve nedenlerinin araştırılması
- Deri Yama Testi ve Prick Testi
- İlaç döküntülerinin tanı ve tedavisi
- Böcek sokmalarının tedavisi
- Bebek ve çocuk hastalarda "atopik ekzema" tanı ve tedavisi
- Temas alerjilerinin (kontakt dermatit) tanı ve tedavisi
- Kozmetik alerjilerinin tanı ve tedavisi
- Güneş alerjisi ve tedavisi
- Ağız İçi Hastalıkların tanı ve tedavisi
- Behçet hastalığı, aft, dil mantarı ve diğer hastalıklarının tanı ve tedavisi
Akne ve Benzeri Hastalıklar ve Tedavisi
- Deride yağlanma, kepeklenme ve sivilcelerin tedavisi
Ağız içi Hastalıkları ve Tedavisi
Deri Benlerinin Tanı ve Tedavisi, Dermatoskopi ile Ben Takibi Saç Hastalıkları ve Tüylenme Tedavisi
- Saç dökülmesi nedenlerinin araştırılması ve tedavisi
- Erkek tipi saç dökülmesinin tedavisi
- Saç, mantar hastalıkları ve pelat tedavisi
- Aşırı tüylenme nedenlerinin araştırılması
- Lazer epilasyon
Tırnak haslıkları ve Tedavisi
Zührevi Hastalıklar (Cinsel yolla bulaşan hastalıklar)
- Genital Siğil Tanı ve Tedavisi
- Genital uçuk Tanı ve Tedavisi
- Frengi Tanı ve Tedavisi
Kozmetolojik Uygulamalar
Cilt Bakımı
Kusursuz bir cilde kavuşmak için derinlemesine bir cilt bakımı şarttır. Daha canlı, parlak ve sağlıklı bir cilde sahip olmak için uzman ekibimiz tarafından cilt tipinize ve yaşınıza en uygun bakım belirlenmektedir.
*Cilt bakımlarımızda sadece Dermalogica nın profesyonel kullanım için geliştirdiği ürünler kullanılmaktadır.
Altın iğne radyofrekans tedavisi
Güzel görünmek ve genç kalmak isteyen pek çok insanın cildi ile ilgili en çok şikayetçi olduğu konuların başında cilt kırışıklıkları, sivilce izleri, çatlaklar ve sarkmalar gelmektedir. Ciltte yaşlanmanın, kilo alıp vermenin ya da hamileliğin bir sonucu olabilen ve estetik görünüm açısından kişiyi rahatsız eden tüm bu sorunlar kısa sürede etkili bir biçimde tedavi edilebilmektedir. Cilt gençleştirme, kırışıklıkların önlenmesi, kol ve bacaklardaki sarkmalar, boyun ve dekolte bölgesinin toparlanması, sivilce izlerinin giderilmesi, gözenek sıkılaştırılması ve çatlaklardan kurtulmak bu sayede daha pratik bir hale geldi. Üzerinde altın iğneli başlıklar bulunan ve cilt altına radyo frekans uygulanan özel bir cihaz sayesinde ciltteki sorunlar başarı ile tedavi edilebilmektedir.
Karbon peeling ile cilt lekeleri ve sivilce izlerinin tedavisi
Cilt tedavisinde son dönemlerde öne çıkan ‘Karbon peeling’ yöntemi sayesinde; sivilce izleri, lekeler, kırışıklık ve sarkmalarda tek seansta bile başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir. Akne yani sivilce izlerinin tedavisi, gözeneklerin sıkılaştırılması, ciltteki lekeler, kırışıklık ve sarkmaları gidermek amaçlı kullanılan karbon peeling, karbon partiküllerinin yüze uygulanması sonrası Q-switched Nd-YAG lazerle yapılmaktadır. Uygulama acısız ve ağrısız olması sayesinde diğer yöntemlere göre tercih nedenidir.
Mezoterapi ile cildinizi yenileyin
Mezoterapi derinin orta tabakasının tedavi edilmesine yönelik uygulanan bir yöntemdir. Yüz, boyun, dekolte bölgesi, el ve saçlı deriye uygulanır. Mezoterapi ile deri içine vitaminler, aminoasitler, mineral tuzlar, koenzimler ve hyaluronik asit gibi doğal maddeler enjekte edilir ve bu sayede derinin yenilenmesi sağlanır. Mezoterapi ile cilt daha sağlıklı, daha parlak ve daha tazelenmiş hale gelir.
Dermaroller
Akne izi ve cilt lekelerinin özel bir alet yardımı ile tedavi edilmesi işlemidir. 4-6 hafta aralıklarla uygulanan işlem için 3-4 seans yeterlidir. Etkisi bir ayın sonunda başlar ve uzun sürelidir.
Botoks ile kırışıklık tedavisi
Cildimizdeki kırışıklıklar mimik kaslarımızın hareketleri sonucu oluşmaktadır. Kırışıklık oluşumunun engellenmesi için bu hareketlerin minimalize edilmesi gerekmektedir. Botoks (Botilinum toksin), enjekte edildiği kasın kasılmasını geçici olarak engeller. Etkisi 3-4 günden sonra başlamakta ve kişiden kişiye göre değişmekle beraber 4-6 aya kadar sürmektedir. Dermatokozmetolojide özellikle yüz bölgesinde gençleştirme amacıyla kullanılmaktadır. Kaş arası, alın, kazayağı (göz kenarları), ağız çevresi ve boyundaki kırışıklıkların giderilmesi, kaş ve burun kaldırma gibi amaçlarla uygulanabilir. Uygulama öncesi anestezi sağlayan kremler uygulandığında ağrı ve acı hissedilmektedir.
Botoks ile aşırı terleme tedavisi
Botoks kozmetik amaç dışında bölgesel aşırı terleme tedavisinde de kullanılmaktadır. Botilinum toksin maddesi ter bezlerine ulaşan sinirlerin çalışmasını geçici süre ile bloke ederek ter bezlerinin ter üretimini bölgesel olarak engeller. Koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanına uygulanabilmektedir. Uygulamadan hemen sonra kişi günlük hayatına dönebilir. Etkisi 3 günden sonra ortaya çıkar ve 6-9 ay kadar sürer.
Dolgu enjeksiyonları
Cilt yaşlanmasıyla beraber deri altında kollajen ve elastik liflerde, hyaluronik asitte ve yağ dokusunda azalmalar olur. Bu azalmalar ciltte kendini kırışıklıklar ve çökmeler şeklinde gösterir. Dolgu işleminde kullanılan malzemelerin içinde hyaluronik asit denilen madde bulunur. Bu madde ince bir iğne yardımıyla kırışıklık olan derinin altına uygulanır. Dolgu alın, kaş arası, nazolabial bölge (burun kanatlarından dudak köşelerine uzanan hat) ve dudak kenarlarındaki kırışıklıkları gidermek, yara izlerini ve ciltteki çukurları yok etmek, dudakları ve yanakları dolgunlaştırmak amacıyla kullanılır.
PRP ile cilt gençleştirme
P.R.P, "Platelet Rich Plasma" bir kişinin kanının özel bir işlem ile trombosit yönünden zengin hale getirilmesi ve yine aynı kişiye cilt gençleştirme ve dokuların yenilenmesi amaçlı enjeksiyon yoluyla geri verilmesi işlemidir. PRP vücutta enjekte edildiği bölgelerde kök hücreleri uyarıp aktif hale geçirerek dokuların yenilenmesine yardımcı olan bir sistemdir. 15-30 günde bir yapılacak 3 veya 4 uygulamadan sonra 10-12 ayda bir tekrarlanırsa kürlerin etkisi kalıcı bir gençleştirici etkiye sahip olur. Botoks, dolgu gibi uygulamalarla kombine olarak kullanılabilir. P.R.P ayrıca yeni oluşmuş çatlakların tedavisinde ve dökülmüş olan saçların tekrar çıkarılması amacıyla da kullanılabilir.
Kimyasal peeling uygulamaları
Deriyi canlandırmak ve gençleştirmek için bazı kimyasal solüsyonların uygulanmasıdır. Bu tedavide deriye, yüzeysel tabakaların ayrılmasına ve soyulmasına neden olan kimyasal bir solüsyon uygulanır. Sivilce, siyah noktalar, sivilcelerin oluşturduğu izler, küçük çukurcuklar, güneş, yanık ve yaşa bağlı oluşan kırışıklıklar, güneş yaş ve gebelik nedeniyle ortaya çıkan lekeler, çiller, kabuklu deriden kabarık lezyonlar peeling ile iyileştirebilir.
Lazerle varis tedavisi
Bacaklarda kıvrımlanmış ve belirgin hale gelmiş toplardamar genişlemeleri ile görülen bir rahatsızlık olan varisler lazer ile yok edilebilir. Lazer yöntemi herhangi bir enjeksiyon gerektirmediği için enfeksiyon riski, morarma ve ağrı şikayetleri çok daha az görülür. Diğer tedavi yöntemlerinden farklı olarak ışık damarların içinden değil, cilt üzerinden uygulanır. Uygun dozda lazer ışığı, varisli damarların üzerinde gezdirilerek varis tedavisi gerçekleştirilir. Varisli damarlar tedavi edilemediği takdirde giderek daha ciddi dolaşım bozukluğuna dönüşür. Bu sebeple yakınma hissedildiği anda bir uzmana başvurmak gerekir; aksi takdirde varisin tedavisi güçleşir.
Lazer epilasyon
Normal ışık gibi insan cildinde kalmayıp, cildi geçerek daha derinlere ulaşan lazer, kullanım alanı oldukça geniş olan radyasyonun uyarılmış emisyonu ile ışın aplikasyonudur. Normal ışık gibi tüm renklerin karışımından oluşan beyaz bir ışık değil, hangi dalga boyunda oluşmuşsa o dalga boyuna uygun, tek renkli, düz, yoğun, tek fazlı monokromik ışık üreten cihazlardır. Renkli olduğu gibi renksiz de olabilir. Görünürlük dalga boyu ile ilgilidir. Bu dalga boyu ve gücü tıptaki kullanım alanını belirler. Dermatolojide kullanılan son teknolojik gelişmelerden en önemlisidir. Dalga boyu ve gücüne göre farklı tedavi amacıyla kullanılan çok sayıda lazer tipleri vardır. Lazer epilasyon istenmeyen tüylerin yok edilmesinde kullanılan en son teknolojik gelişmedir. Tüyleri yok eden en etkili sistem olan lazer epilasyon alanında uzman dermatologlar tarafından yapılmalıdır.
CİLT HASTALIKLARI İLE ETKİN MÜCADELE
Fototerapi ünitesi
Belirli dalga boyundaki ultraviyole ışınlarının (UVB) kullanıldığı bir tedavi yöntemidir. Bu ışınlar, güneş ışığı içerisinde de yer almaktadır. Bu yöntem, başlıca sedef, vitiligo, egzama, kronik kaşıntı olmak üzere, pek çok deri hastalığı için kullanılır. Toplam tedavi süresi, hastadan hastaya değişebilir. Tedavi seansları sadece birkaç saniyelik ışık maruziyeti ile başlar ve süreler her seansta kızarıklık, kaşıntı gibi çeşitli kriterler göz önüne alınarak kademeli olarak artırılır.
İnatçı deri hastalıkları başarı ile kontrol altına alınabiliyor
Egzama, cildin duyarlı hale gelmesiyle ya da çeşitli genetik ve çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkan iltihaplı ve alerjik bir deri hastalığıdır. Egzamada, kırmızı renkte, kaşıntılı ve kabuklanmış döküntüler görülür. Saç derisinde görülen kepek olarak tanımlanan seboreik dermatit her dört kişiden birinde görülür. Seboreik egzama, yalnızca saçlı deride değil, yüz orta hatta burun kenarı, kulak içi ve arkaları ile göğüs ve sırt orta bölgede de, hatta kaş içinde ya da göz kapağında bile görülebilir. Bu egzama yani kepek hayat boyu devam etmektedir. En yeni tanı yöntemleri, ayrıntılı muayene ve doğru tedavi planı ile egzama ve seboreik dermatit gibi cilt hastalıkları kontrol altına alınabilmektedir.
Dijital Dermatoskop cihazı ile en doğru ben tanısı ve takibi
Her bireyin aylık periyodlarla kendi benlerini muayene etmesi gerekir. Bu muayene sırasında saptanan bende asimetri, sınır düzensizliği, renk değişikliği (benin birden çok renk içermesi), belirgin büyüme, iltihabi reaksiyon ya da kanama cilt kanserine işaret edebilir. Bununla birlikte değişik görünümlü, hızlı büyüyen, pigmente bir lezyonun saptanması durumunda da acilen bir dermatoloğa başvurulmalıdır. Bu yöntemle vücuttaki benlerin haritası oluşturularak noktasal lokalizasyonları belirlenir. Ardından her bir ben için dermatoskopik görüntü alınır ve kaydedilir. Böylece bir sonraki kontrolde elde edilecek görüntüyle karşılaştırma şansı sağlanır. Dijital dermatoskop bende izlenen şüpheli değişiklikleri matematiksel olarak hesaplayarak malign melanom riskini gösteren bir indeks de oluşturur. Bu indeks tanıda ve tedavinin planlanmasında yardımcıdır. Çıplak gözle erken evre melanom tanı şansı %60 iken dijital dermatoskopik inceleme ile %90’lara çıkar. Dijital dermatoskopi, ben takibinde ulaşılan son noktadır. Molemax dijital dermatoskopi ile derideki lekeler, benler değerlendirir, arşivlenir, raporlandırılır; böylece, benlerin belli aralıklardaki değişimlerinin saptanması ve incelenmesi bilgisayar ekranında kolayca yapılabilir. Hasta doktoru ile beraber bu değişimleri ekranda aynı anda eski bulgularla karşılaştırarak görülebilir.
Ayrıca rutin dermatolojik tedaviler
- Elektrokoterizasyon
- Kriyoterapi (buz tedavisi)
- Küretaj
- Punch biyopsi
- Eksizyonel biyopsi
- Mantar analizi ve kültürleri
- Alerjide deri testi ( deri yama testi ve prick testi)
- Kötü huylu deri tümörlerinin tanı ve takibi
Keşfetmeye Devam Edin